CampingSverige.se

14.7.14

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Camping i Kroatien: Zadar – historia, sol och natur

En lång rad av skärgårdsöar ligger som på ett pärlband framför staden Zadar i norra Dalmatien. Staden har en campingplats, inte en av de mest förnäma men den ligger nära både stad, begivenheter och härliga utflyter till Kornati Nationalpark som ligger på de yttre öarna ut mot Adriatiska havet.

Den gamla i skuggan av en ännu äldre stadsmur

Den gamla i skuggan av en ännu äldre stadsmur


Låt mig svara på frågan varför vi väljer Camping Borik när det finns fashionabla campingplatser i områden som t.ex. Zaton Camping. Svaret är helt enkelt att vi vill slippa alla parkeringssvårigheter, och har istället med oss våra cyklar. En buss är alltid en möjlighet, men en cykeltur är bättre. Cykelvägen från Camping Borik är fin och välbyggd, så när som på ett par mindre sträckor vid campingplatsen där man bara cyklar på trottoaren. Camping Borik ligger i en förort nära havet och det är endast 3 km att cykla in till Zadars stadsmur. Där ställer vi cyklarna innan vi beger oss ner i det otroliga nätverk av gator som gömmer sig bakom den historiska muren.

Zadar har som de flesta andra städerna längs kusten en romersk historia. En gammal stadsport vittnar här om det tillsammans med åtskilliga andra fynd. Det grävs nästan ständigt i staden mitt, där det romerska forumet för tillfället friläggs.

Romers stadsport

Romers stadsport


Zadar

Vid stadsmurens norra sida kan man uppleva en alldeles tvättäkta vattenorgel och den spelar som bäst när vågorna är som högst. Ett solmonument har gjorts i kaklet i närheten där modern LCD och solcellsteknik får lamporna att lysa upp om natten. De mer traditionella sevärdheterna är katedralen till den Heliga Anastasia, en del andra kyrkor, men först och främst stadens symbol: rundkyrkan St. Donatus som härstammar från äldre kristendomen. Den fem gamle stadsbrunnarna är också sevärda attraktioner samt den livliga hamnen som drar till sig många turister. Fisketorget i den gamla stadsdelen likaså. Den är i form av en saluhall där det erbjuds fisk av alla möjliga sorter. Mest omtyckt verkar bläckfisk vara, men tonfisk och Dorada är också ett bra köp inför grillningen.

Den katolska katedralen bakom den cirkelformade romanska kyrkan St. Donatus

Den katolska katedralen bakom den cirkelformade romanska kyrkan St. Donatus


Nationalpark Kornati

Man får inte lura sig själv på en utflykt till Nationalparken Kornati, som ligger ute på den allra yttersta ön. Det går åtskilliga utflyktsbåtar dit och det är enkelt att få biljett, det är nästintill omöjligt att undgå ett biljettkontor eller en kringvandrande biljettsäljare. Betala inte det pris som föreslås, det är prutbart. Det är en heldagsutflykt och det erbjuds som regel en smörgås (inkluderat i priset), och en snaps till lunch. Middagsmat är också ofta inkluderat, men räkna inte med att den är särskilt överdådig och den serveras först sent på eftermiddagen.

Därutöver är turen en upplevelse. Man seglar genom skärgårdens alla öar, stannar till på några ställen, passerar broar och fiskebyar med vackra, röda tak. Undervägs görs ett stopp vid en saltsjö, där det är möjligt att bada. Det är en annorlunda upplevelse och man kan nästan flyta helt av sig själv. Men njut av de särpräglade, nästan helt gyllene öarna, där båten glider tätt intill kusten på många ställen

Ett tips: Det kan bli kallt och/eller mycket varmt, så se till att välja en båt som har både solskydd och möjlighet att gå in under däck.

Solnedgången från Camping Borik är helt fantastisk

Solnedgången från Camping Borik är helt fantastisk


Camping Borik

Platsen ligger som sagt i en liten förort och har en egen fin badstrand. Den tekniska utrustningen på platsen är inte värd att berätta om, men området är fint, utan fast indelade uppställningsplatser med en del träd som ger behaglig skugga i sommarvärmen. Det finns en supermarket på platsen, såväl som en restaurang med uteservering i skuggan för alla törstiga själar. Terrängen är någorlunda jämn och om man har tur kan man få en uppställningsplats ända ute vid havet. Man blir inte anvisad en plats utan du måste själv hitta en plats. Marken är tämligen stenig.

Klicka för större bild


Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt