Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

1.4.14

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Camping i Les Landes - de vackraste stränderna

Les Landes ligger i ett fjärran hörn av Frankrike. Här finns klitter och de vackraste sandstränder man kan tänka sig, och så är det ett bra ställe att pausa på vägen till Portugal eller norra Spanien.

Rustika kyrkor och hus är inget undantag i Les Landes

Rustika kyrkor och hus är inget undantag i Les Landes


Via Bordeaux

På sträckan söder om Bordeaux är vägarna snirkliga och hela Les Landes präglas av utbredd furuskog.

Området består mestadels av marker, floder och avrinningskanaler mellan träden här och där, fast dem lägger man nästan inte märke till.

Doften av tallbarr och den salta doften från havet kan hänga tung över landskapet.

Man kör till Les Landes via Bordeaux och har man börjat vid Mulhouse är det inte så många kruseduller på vägen så länge man följer motorvägarna.

Bara mellan Chalon - sur - Saone och Clermont - Ferrand hänvisas man till en vanlig huvudväg som heter N70/N7,  och den sträckan är gratis och har ny asfalt största delen av sträckan.

Stigningen är mycket begränsad. Söder om Bordeaux heter vägen A63 men den går över och blir motortrafikväg N10. Det är nog den mest trafikerade sträckan längs hela rutten.

Avstånd från franska gränsen vid Mulhouse till Castets: 968 km.

Det finns också många fredade områden intill de enorma stränderna

Det finns också många fredade områden intill de enorma stränderna


Stranden vid Castets

Av sevärdheter i staden är det inte mycket att lyft fram, men endast 12-13 km därifrån kommer man till vidsträckta strandområden.

Det finns fler att välja mellan och de har alla sitt eget namn, men bortsett från det och att en av dem har golfbana skiljer de sig inte från varandra.

Varje område har en parkeringsplats och en samling trähus som påminner om de från vilda västern. Här huserar diverse pizzerior och souvenirbutiker. Minigolf och barnupplevelser finns också, men är av mer blygsam karaktär.

Urvalet är alltså det samma på alla strandstäder och stränderna likaså: De är breda och har den finaste sand man kan tänka sig.

Vågorna och vinden har format stranden under hundratusentals år så allt är finfördelat till minsta sandkorn.

Det är inte tillåtet att bada när höga vågor drar in över land

Det är inte tillåtet att bada när höga vågor drar in över land


Paradis för vågsurfare

Biscayans stormar är sägenomspunna men de håller sig långt ute till havs över horisontens kant.

Det betyder dock inte att vågorna är små vid stranden, även en vindstilla dag når de upp till tre- fyra meters höjd och rullar in över stranden med hög fart.

Det kan ses på skummet som böjer sig bakåt i fartvinden. En sådan strand är ett paradis för en vågsurfare.

Fina och plana enheter på Municipal Camping de Galan

Fina och plana enheter på Municipal Camping de Galan


Campingmöjligheter

Camping Municipal de Galan ligger mellan centrum och motortrafikvägen. Det är trots det en lugn plats och man hör inte trafiken.

I receptionen behärskar man engelska och det är som regel campingmamman själv som tar emot där. De sanitära förhållandena är utmärkta och rena, dock får man finna sig i att toaletterna inte är könsuppdelade.

Det finns ett utomhuskök, men fungerar inte direkt som ett kokkök utan är mest till för diskning, vilket nog kan skyllas på de utmärkta och billiga restaurangerna i staden.

Terrängen är någorlunda plan och det finns många möjligheter till skugga. Aktivitetsmöjligheterna är dock begränsade. Det finns bordtennis och en kommunal simbassäng nära platsen.

Det finns många campingplatser i Les Landes, men inte så många nära en strand, då furuskogarna och det mesta av de kustnära områdena är fredade.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt