Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

25.6.18

Av: Sandra Irengård Fotograf: Roger Borgelid/Westsweden.com
Dela
 

Campingsemester med båtluff

Nu ska det bli lättare att båtluffa mellan öarna och samhällena i Göteborgs och Bohusläns skärgård. Turistrådet Västsverige har skapat en digital plattform som samlar information hur man på ett enkelt sätt tar sig fram i skärgården utan egen båt.

Det går utmärkt att ta sig runt i skärgården utan att ha egen båt, säger Karin Gesouli, företagsutvecklare Turistrådet Västsverige.

Det går utmärkt att ta sig runt i skärgården utan att ha egen båt, säger Karin Gesouli, företagsutvecklare Turistrådet Västsverige.


- Det finns ett stort intresse såväl lokalt, som nationellt och internationellt att komma ut och uppleva skärgården. Vad många inte har förstått är att det går utmärkt att ta sig runt i skärgården utan att ha egen båt. Därför samlar vi rederiernas information på ett och samma ställe och gör skärgården tillgänglig för fler, säger Karin Gesouli, företagsutvecklare Turistrådet Västsverige.

Även om det primära syftet är att locka besökare till Bohuslän så finns det också andra positiva effekter av satsningen på att ta sig runt i skärgården med reguljär båttrafik. Att öka tillgängligheten är positivt inte minst ur hållbarhetsperspektiv.

- Vi har exempelvis utgått ifrån existerande tidtabeller och kommer förhoppningsvis att öka beläggningsgraden på båtar som redan är i trafik, vilket är positivt framför allt ur ett ekonomiskt hållbarhetsperspektiv. Att vi gör skärgården tillgänglig för andra människor än de med egen båt och att det finns möjlighet att välja olika prisnivåer och längd på rutter är ju också en form av social hållbarhet, säger Karin Gesouli.

Picknick på klipporna nära Marstrand.

Picknick på klipporna nära Marstrand.
Fotograf: Roger Borgelid/Westsweden.com


Från Vrångö till Koster

Att båtluffa är det perfekta sättet att upptäcka den bohuslänska skärgården. På Turistrådet Västsveriges nya webbplats båtluffaibohuslän.se hittar du tips och inspiration i form av bland annat turförslag och linjekartor som visar hur du med båttrafikens hjälp tar dig runt i skärgården. Spendera några dagar bland saltstänkta granitklippor, pittoreska fiskebyar och klassiska skaldjursrestauranger. Du bestämmer själv hur lång resan ska bli och vad du vill uppleva. Skärgården sträcker sig från Vrångö i söder till Koster i norr.

Kliv iland och njut av klippor, havsstrandängar och vindpinade tallar till fots.

Kliv iland och njut av klippor, havsstrandängar och vindpinade tallar till fots.
Fotograf: Roger Borgelid/Westsweden.com


5 tips på båtluff

1. Båtluffa med familjen: Varje dag i skärgården är ett familjeäventyr, oavsett om målet är att bada, paddla kajak eller fiska krabbor direkt från klipporna. Här finns rutter som tar dig mellan Lysekil och Uddevalla, ut till Kosteröarna och runt i Göteborgs skärgård.

2. Båtluffa med cykel: Här finns exempel på båtlinjer där du antingen tar med egen cykel ombord på båten eller kan hyra på plats. Vill du cykla ännu mer kan du såklart också kombinera båtresorna med mysiga turer mellan färjelägena. Visste du att det till och med går att båtluffa med cykel hela vägen från Göteborg till Lysekil?

3. Båtluffa med någon du tycker om: Överraska någon du håller kär och se solen förenas med horisonten från en klippa från havet. Bland ruttförslagen på båtluffaibohuslän.se finns bland annat en tur till Styrsö.

4. Båtluffa till vandringsleder: Många av de bohuslänska öarna är så små och pittoreska att bilar och andra landfordon inte förekommer alls. Kliv iland och njut av klippor, havsstrandängar och vindpinade tallar till fots. Du kan vandra på till exempel Dyrön och Koster.

5. Båtluffa över dagen: Ibland räcker inte tiden till för att åka på långsemester, men man vill ändå fly vardagen en stund. Här finns gott om rederier, så det är lätt att ta sig ut i skärgården över dagen. Varför inte ta en dagstur till klassiska Brännö i Göteborgs skärgård?

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt