Tumbo

CampingSverige.se

28.12.16

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Chansa inte med alkotestet

De allra flesta campare vill vara säkra på att de är körklara när de sätter sig bakom ratten. Men att försöka räkna ut sin egen promillehalt eller att lita på så kallade alko-appar är inte att rekommendera.

Om du känner dig trött är det bättre att låta bilen stå, även om alkomätaren säger att du får köra.

Om du känner dig trött är det bättre att låta bilen stå, även om alkomätaren säger att du får köra.


Camping och alkohol är en kombination som faller sig naturligt för många. Problemet är att vissa väljer att ta bilen trots att de inte är körklara.
– Det finns inget vetenskapligt sätt att själv räkna ut hur mycket alkohol du förbränner. En mängd saker påverkar, till exempel kondition, vikt och det allmänna hälsotillståndet. Din uträkning blir som bäst ändå bara en uppskattning, säger Thomas Bergdahl, affärsområdeschef på Dräger.

Säkra mätresultat varje gång

Det enda som ger ett säkert mätresultat är en bra alkotestare. Thomas Bergdahl vill höja ett varningens finger för olika tester av alkomätare som figurerar i medier.
– I de sammanhangen djupgranskas eller långtidsprövas aldrig alkomätarna. Det är vanligt att mätare som visar ungefärliga mätresultat blir godkända, vilket är allvarligt.

Även mätare som är godkända enligt den nya EU-standarden tillåts visa ± 40 % fel mätresultat. En Dräger alkotestare är framtagen för att mäta och visa det exakta mätresultatet varje gång och är den enda alkotestaren som är kalibrerad för 0,2 promille.
– Den svenska Polisen använder sig sedan flera år tillbaka av alkotestare från Dräger. Vi har mer än 60 års erfarenhet av utandningsalkoholtest för professionell användning, avslutar Thomas Bergdahl.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt