Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

19.10.09

Av: Annette Andrup Fotograf: Annette Andrup og Lalandia Pressekit
Dela
 

Danmark: Lalandia – stort badland för hela familjen

Det är som att kliva in i en italiensk semesterby när vi kommer fram till Lalandia i Billund. Vi är mamma, pappa och två tonåringar på 17 år. Vi är alla spända på vad Lalandia har att erbjuda oss.

Klicka för större bild


Semesterboende på Lalandia, Billund

När vi kommer fram till Billund blåser det och regnet piskar. Vi har den tillsända koden med oss för att ta oss in genom bommen till området och hittar lätt vårt semesterhus. Med samma kod tar vi oss in. Huset är nytt och doftar fortfarande av nytt trä. Det är enkelt och smakfullt inrett, men också funktionellt. Här finns det vi har behov av under helgen. De två ungdomarna jublar över diskmaskinen, och vi slipper alltså klunsa om vem som skall ta disken efter varje måltid.

På bordet hittar vi ett kuvert med all den information vi behöver, samt armband som ger inträde till några av aktiviteterna. På baksidan av huset finns en terrass med trädgårdsmöbler och vacker utsikt över grönområden.

Vid öppningen av Lalandia i april 2009 stod 500 semesterhus färdiga att ta emot 3 200 gäster. De flesta hus är friliggande i gröna omgivningar. Det finns fem olika hustyper, några med eget spa och bastu. När man hyr in sig i ett av husen ingår städning och man har gratis tillgång till Aquadome och Monky Tonky Land. Ett vaktteam patrullerar området under hela natten. Alla hus är rökfria och det är också möjligt att hyra handikappvänliga hus. Efter överenskommelse kan det till några av husen också tas med hund. Under den närmaste framtiden kommer ytterligare 261 semesterhus stå klara, så i början av 2010 kommer det att finnas övernattning för över 5 000 personer.

Klicka för större bild


Aquadomen – ett vattendjurs paradis

Med chippet i våra armband checkar vi in till Aquadome som är Skandinaviens största badland. Här finns ett tropiskt vattenparadis på 10 000 m2, där barn och vuxna kan ha kul. Palmer vid en fiskebåt och en ”strand” med stora vågor sätter fantasin i riktning mot Thailand. Vattnet är 28 grader och luften 30, medan det i barnbassänger och bubbelbad är ännu varmare. En tur i strömmen på “Lazy River” i en jättebadring är beroendeframkallande och i en bio-pool med färgspel kan man koppla av och få massage.

Vi rör oss ned i det stora bubbelbadet och kan därifrån simma ut i det utomhus spa som trots regn och kyla blir en behaglig upplevelse. I den ”Blå grottan” kan man simma nära inpå tropiska fiskar och vid vattenlekplatsen finns en enormt stor hink fylld med 1000 liter vatten och som med jämna mellanrum töms ut över badgästerna.

Överallt finns rutschbanor och roliga vattenaktiviteter. Jag vågade mig upp i en rutschbana på en badring och tyckte jag var modig, men de två ungdomarna ville ha med mig i ”Tornadon”, så för att inte bli retad, gjorde jag det och fick mig mitt livs rutschbane-åk.  

Säkerheten ser ut att vara i topp och även om man självklart är där på eget ansvar, känns det tryggt med alla livräddare som håller ett öga på oss. En kul detalj för småbarnsfamiljerna är en mobil barnhage som dras runt medan bebisen ligger i trygghet och kan beskåda det hela.

Klicka för större bild


Lalandia Center

I arkader, som i sydliga semesterorter, spatserar vi runt och njuter av stämningen. Här är det möjligt att sitta på café, shoppa och hitta en trevlig restaurang. Men här finns också massor av aktiviteter som motionscenter, sporthall med aerobic, badminton, bollspel och mycket mer. Vi kan också bowla, spela minigolf och hoppa i “High Jump”.  Man bör dock komma ihåg att allting kostar.

I ”Little Las Vegas” gäller det också att ha pengarna framme, här kan det spelas på allt som finns i spelmaskiner och man vinner Lalandia biljetter som sedan kan konverteras till olika vinster. På Amfi scenen spelas denna eftermiddag en musikal med två välsjungande unga människor och kvällen bjuder på fotbollsmatch på storskärm och möjlighet att få ansiktsmålning för 10 kronor.

Klicka för större bild


Monky Tonky Land.

Är för de minsta och allt där är i barnhöjd. Bollhav och små rutschbanor, en byggplats med jättestora legoklossar och djungel där barnen får öva sin klättermotorik. Här kan man också vara med att baka bullar med godis i, koka karameller eller få ansiktsmålning.

Klicka för större bild


Utan mat och dryck

I centret finns också en välsorterad stormarknad, en bagare, kiosk och allt man har behov av. Lördag kväll väljer vi att beställa bord på en av centrets restauranger. På Pampas grill äter vi en läcker förrätt och huvudrätten är grill som serveras av grillmästaren direkt på spetten. Priserna ligger i nivå med de flesta andra restauranger. Ut över de fyra coca-cola som vi beställer säger vi ja tack till att köpa den exotiska välkomstdrinken, som dock först serveras en bit in i måltiden.

När vi ber om notan lyckas vi få den i tre olika versioner innan den blir rätt och välkomstdrinken visar sig kosta 86 kr per glas! Men maten är god, servitörerna trevliga och omgivningarna vackra.

Klicka för större bild


En härlig helg på Lalandia

Vi njuter av helgen som innehåller både avkoppling i huset och massor av aktiviteter på Lalandia. Det går ett litet tåg mellan husen och centret och en tur med det är ett bra sätt att orientera sig. Det är också viktigt att orientera sig om var i området man bor, för det kan vara lite svårt att hitta när det har blivit mörkt.

Kom också ihåg att man skall betala för en stor del av aktiviteterna.

Centerchef Kennet Iversen upplyser att detta första år är en provsäsong och det har hitintills gått riktigt bra. Nu skall de sista husen byggas färdigt och under hösten och vinterperioden är det helgerna som blir högsäsong på Lalandia, med olika erbjudanden och spännande tilltag i centret.

Jag vill rekommendera att man ger sig tid att titta lite på omgivningarna också. Precis vid Lalandia ligger Billund Camping och inte att glömma Legoland som i sig själv kräver en helg eller två.

Se länkar nedan.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt