Danmark: Städerna på sydvästra Jylland

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

”Mojn Mojn” - och välkommen till Tönder och Mögeltönder, städerna på sydvästra Jylland.

Skylt i Tönder

Skylt i Tönder Tönder, Danmarks äldsta köpstadTönder fick köpstadsrättigheter redan 1243 och har sedan varit en aktiv handelsstad. På 1500-talet var staden utskeppningshamn för oxar och på 1600-talet centrum för knypplingsindustrin. Tönder är fortfarande en livlig handelsstad. Ja, faktiskt har staden utsetts till ”Danmarks mest aktiva handelsstad” 2006 och 2008. Ett av vår tids stora dragplåster är “Det gamla Apoteket”, vilket dock inte har något med medicin att göra. Huset som är från 1600-talet, innehåller allt från gåvoartiklar, konsthantverk, dekorationer etc. fördelat på tre våningar. Men den största attraktionen är nog ändå det helårsöppna julhuset, som finns i källaren, och som är Skandinaviens största julutställning. I god tid före jul förvandlas huset och det pyntas med än fler tomtar. Tönder följer upp med den berömda julmarknaden som drar många turister från både när och fjärran.

Idyll på Uldgade

Idyll på Uldgade Arkitektoniska pärlor från 1600 – 1800-taletNär du har fått nog av tomtenissar och lukten av kanel, nejlika och stearin bör du ta en promenad i den välbevarade staden som bjuder på arkitektoniska pärlor från 1600 – 1800-talet. Gå Söndergade, genom Uldgade och Spikergade där de små måleriska husen trängs längs de smala kullerstensgatorna.

Målade träpaneler i Tønder kyrka

Målade träpaneler i Tønder kyrka Tönder KristkyrkaStadens kyrka är också väl värd ett besök. Den byggdes 1592 och är rikt utsmyckad med bland annat målningar över bänkarna. Största delen av inventarierna skänktes till kyrkan av de rika ox – och knypplingshandlarna under 16 – och 1700 – talet.

Tønder Kulturhistoriska Museum

Tønder Kulturhistoriska Museum MuseerOm vädret tillåter passar det utmärkt att besöka något av museerna. Tönder Kulturhistoriska Museum hittar du vid portvaktshuset till gamla Tönder Slott, vilket revs runt 1750. På museet finns utställningar av silver, möbler, fajans och Nord-Europas största samling av holländskt kakel, vilket återspeglar det välstånd och sinne för hantverk som präglade staden under oxhandlarnas och knypplingsproduktionens tid. Museet ligger vid sidan av Vattentornet som kan ses på långt håll.

Högst upp i Vattentornet med Hans J. Wegner´s stolar

Högst upp i Vattentornet med Hans J. Wegner´s stolar Nationalpark VadehavetPå sju av Vattentornets åtta våningar finns den världsberömde möbelarkitekten Hans J. Wegner´s stolar och skisser, och högst upp från panoramadäcket kan man se ut över hela staden – 360 grader. Inlandet mot öst och Töndermarken samt Vadehavet i väst. Faktiskt är det inte så långt ut till det enastående Vadehavet där man kan uppleva både tidvatten och fågelliv. Året runt arrangeras det olika former av turer: sälsafari, Svart Sol – då hundratusentals starar dansar i luften vid solnedgången, vadehavsvandringar, östersjösafari m.m. Vadehavet har valts till en av Danmarks nationalparker – Nationalpark Vadehavet.

Slottsgatan i Møgeltønder

Slottsgatan i Møgeltønder Schackenborg slott i MögeltönderInte ett ord till om knyppling, ta istället vägen förbi Mögeltönder. Stadens huvudgata – Slotsgate – är en pärla som mycket väl klarar att konkurrera om titeln ”Danmarks vackraste landsbygdsgata”Slotsgate med sina sirligt lagda kullerstenar så väl på trottoaren som på körbanan kantas av en lindallé. De gamla vackra husen – varav många är kulturmärkta – står tätt längs hela allén som leder fram till Schackenborg Slott.

Møgeltønder Kyrka

Møgeltønder Kyrka Mögeltönder kyrkaI kyrkan ses utsmyckningar med kalkmålerier och målade träpaneler som kan dateras så långt tillbaka som till medelåldern och renässansen, och kyrkans orgel är Danmarks äldsta fungerande.

Schackenborg Slott

Schackenborg Slott Schackenborg SlottSlottet uppfördes på 1600-talet av riksfältherren Hans Schack, som byggde det på ruinerna av Mögeltönderhus som hade blivit lite medtaget under svenskkrigen. Slottet var i Schack släktens ägo under 11 generationer, 317 år. Men det sista grevparet förblev barnlösa och det bestämdes därför att slottet och godset skulle testamenteras till H.K.H. Prins Joachim, som den 1 april 1993 övertog driften av Schackenborg.Schackenborg är privat men under sommaren kan turister i regi av turistkontoret följa med på guidade rundvisningar i slottsparken.

Eksnapsen från Schackenborg

Eksnapsen från Schackenborg De fem gårdarnaSchackenborg ingår i ett samarbete tillsammans med fyra andra gårdar; Constantinsborg, Friisenborg, Gyllingnaes samt Wedellsborg, där målet är att skapa ett brett urval av matvaror med fokus på kvalité och smak. Produktionen av råvarorna föregår på gårdarna medan själva bearbetningen överlåts till utvalda experter.Bland alla produkter finns ett brännvin – Egesnapsen – och ryktet säger att det var godsägarna som under en tur i skogen dryftade möjligheten att skapa en unik snaps – men man hade ännu inte bestämt sig för hur den skulle kryddas. Tillfälligtvis gick H.K.H. Prins Joachim med en ekkvist i handen då idén om att just använda ek som kryddört uppstod. I dag ligger det en bit trä i snapsen från en av de gamla ekarna på Schackenborg. VejviserSted: Tønder og Møgeltønder i SydvestjyllandÅrstid: SeptemberGuide: Turen går til Jylland, Politikens Forlag. Läs mer om camping i Danmar här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket