CampingSverige.se

28.9.18

Av: Lennart Orvarsson Fotograf: Lennart Orvarsson
Dela
 

Dubbelt 50-årsjubileum på Tobisviks Camping

I augusti firade Tobisviks Camping strax utanför Simrishamn sitt 50-årsjubileum. Samtidigt hyllades långliggarna Siv och Åke Sigurd, som har tillbringat sommarsemestrar, veckohelger och månader av pensionärstillvaro på den havsnära campingplatsen sedan starten 1968.

Tobisviks Camping ligger 2 km norr om Simrishamn, alldeles intill havet i härlig natur.

Tobisviks Camping ligger 2 km norr om Simrishamn, alldeles intill havet i härlig natur.


– Vi lockades hit första gången av Sivs mor och hennes man, berättar Åke Sigurd. Och på den vägen är det. Vi har haft både släktingar och vänner på tomterna bredvid under alla år.

Paret Sigurd från Lund är inne på sin fjärde husvagn, en Solifer som nu har några år på nacken. Det syns att den står permanent på Tobisviks Camping. Inne är det välorganiserat, ljust och trevligt. Förtältet har fast monterad belysning, bekväma fåtöljer, bord, stolar och förvaringsmöbler. Här har många partier kort spelats under sköna sommarkvällar.
– De senaste åren har husvagnen stått här året om, säger Åke. Tidigare tog vi in våra vagnar under tak på vintern, men denna har klarat sig bra ute.

Siv och Åke Sigurd har campat på Tobisviks Camping i 50 år.

Siv och Åke Sigurd har campat på Tobisviks Camping i 50 år.


Camping en livsstil

Åke och Siv har campat under hela sitt liv tillsammans. Innan de fastnade för Tobisvik reste de runt i Sverige och Europa, både med tält och med husvagn. Ända ner till Venedig for de, över Alperna via Brennerpasset. Dottern Pernilla har varit med ända sedan hon föddes i mitten av 50-talet.

– Pernilla har alltid tyckt om att vara här på Tobisvik, säger Siv. Hon hade sina sommarkompisar i trakten, fick sommarjobb och tycker än idag om att komma hit.

Men nu är det slut med husvagnsboendet, berättar Åke och Siv. Åldern har tagit ut sin rätt, Åke är 83 och har ont i ryggen. De orkar inte längre med att hantera allt som har med campandet att göra, den sista husvagnen ska säljas.

– Nu får vi hitta på annat att göra, säger de båda två utan ånger. Var sak har sin tid.

Andra och tredje generationen i familjeföretaget Fritid Österlen Holding AB - Anna och Ola Ambuhm med sina tre barn.

Andra och tredje generationen i familjeföretaget Fritid Österlen Holding AB - Anna och Ola Ambuhm med sina tre barn.


Pool och havsbad

Tobisviks Camping öppnade 1968, fyra år efter att Simrishamns kommun hade byggt det närliggande utomhusbadet alldeles i havskanten, med både barnpool och 50-metersbassängen med trampolin och hopptorn. Campingplatsen drevs länge i kommunal regi, men arrenderas numera ut till det privata bolaget Fritid Österlen Holding AB som också driver Falsterbo Resort.

Ola Ambuhm är VD på familjeföretaget sedan 2014, då han tog över efter fadern Håkan Erlandsson som startade Fritid Österlen 2002. Företaget har 70 anställda under sommaren, 25 heltidstjänster på årsbasis. Många börjar jobba här som tonåringar och återkommer sommar efter sommar på alltmer ansvarsfulla befattningar.

– Det är roligt att Tobisviks Camping firar 50-årsjubileum bara ett år efter att SCR Svensk Camping firade sina 50 år, säger Ola. Det känns att vi har en gemensam historia.

Under åren har de rustat upp och tillsammans med Simrishamns kommun utvidgat campingplatsen som ligger intill badstranden, två kilometer norr om Simrishamn utmed cykel- och vandringsleder. De senaste åren har Fritid Österlen investerat miljoner på renoveringar, upprustning och tillgänglighetsanpassning.

– Vi har 300 platser, vara 90 är säsongsplatser, säger Ola. Säsongsplatserna är fullbokade för närvarande, och vi har lika många i kö. Alla platser har vatten och el, i norra delen har de också avlopp.

Tobisviksbadet ligger alldeles intill campingplatsen.

Tobisviksbadet ligger alldeles intill campingplatsen.


Populärt område

Ola berättar att de har haft fullbokat hela sommaren. Nu i augusti är det lite lugnare, barnfamiljerna har rest hem till skolor och arbeten och många av camparna är istället från utlandet.

– Det har varit otroligt många husbilsgäster och tältcampare i år, säger han. Nästan alla har cyklar med sig så de kan se sig om på dagarna. Det är en trevlig trakt att besöka, många små byar med cafeer och butiker och härlig natur.

Efter 50-årsjubileet fortsätter verksamheten på Tobisviks camping som vanligt. Framtiden rymmer såväl fortsatt upprustning av anläggningen som nya aktiviteter för både barn och vuxna, vid poolen, i restaurangen och vid de nya utegymmen som blir klara 2019. Besökarna fortsätter sannolikt att strömma till, då Österlentrakten är en av Sveriges mest omtyckta resmål.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt