Ekstakusten: Ogästvänligt och bedövande vackert

Från Djupvik i norr till Hammarudden i söder sträcker sig Ekstakustens naturreservat på Gotlands västkust. Det är en kuststräcka som präglas av klappersten och längre in mot land växer en strandskog med barrträd som uppenbarligen tuktats skoningslöst av blåst och hav. Men kanske är det också det magiska ljuset på Ekstakusten som drar besökare hit.

Kuststräckan präglas av strandvallar av grus och sten och är fattig på växtlighet.

Kuststräckan präglas av strandvallar av grus och sten och är fattig på växtlighet. Fotograf: Christer Lundin För det är inte alls ett område med prunkande vacker växtlighet. Kuststräckan präglas i stället av strandvallar av grus och sten och den strandnära delen är fattig på växtlighet. Det är mest torktåliga gräs, torktåliga örter samt lavar och mossor som överlever miljön. Skönheten ligger just i detta karga. En natur som inte människan rår över och som ger en fingervisning om naturens storhet. Här kan man stanna en stund bara för att njuta av solnedgången och tystnaden. Och ljuset. Det perfekta ljusetInte minst de människor som gillar att fotografera brukar vara intresserade av att hitta det perfekta ljuset i sina motiv. Fotografen Christer Lundin berättar hur han och hans fru faktiskt av en ren slump upptäckte Ekstakusten när de var ute och körde, bara för att lära känna Gotland.– När man är fotograf är det oftast tillfället som ger bilden. Man kan passera samma plats ett antal gånger utan att tänka på den. Men så plötsligt stämmer allt och man ser den perfekta bilden.  Och när vi gled in där på den lilla kustvägen så var ljuset helt magiskt. Vi var tvungna att stanna till.

Ekstakustens naturreservat är 133 hektar stort.

Ekstakustens naturreservat är 133 hektar stort. Fotograf: Christer Lundin ”Blir ett med naturen”Men det är inte bara ljuset. Det är vidderna. Den vackra väderkvarnen. Båthusen. Den lågvuxna strandskogen, där de yttersta tallarna och granarna är hårt tuktade av vind och saltstänk och formligen kryper längs marken. En värld som verkar tyst och ostörd. Det kändes som en ynnest att stanna till just här.– Det är det fina med dessa pärlor, man är ofta helt själv där, om man nu inte åker under högsommarrusningen, att man liksom blir ett med naturen. Från Ekstakusten har man en fin utsikt mot Stora och Lilla Karlsö. Här finns också två vackra fiskelägen – Djupvik och Kronvall. En kvällspromenad längs stranden bjuder på så många fotochanser, säger han utan att ens försöka räkna hur många bilder han tog under sin första promenad längs med vattnet. Fakta EkstakustenReservatet är 133 hektar stort och omfattar ett cirka fyra km långt avsnitt av kusten innanför Lilla och Stora Karlsö och sträcker sig från ca 600 meter norr om Skansudde söderut till och med Hammarudd, Gotlands västligaste udde.Växter i reservatet:Den strandnära delen av reservatet är fattig på växtlighet. Det enda som växer här är torktåliga gräs och örter som fårsvingel, backtimjan, gulmåra, gul fetknopp, kattfot, spåtistel, mattfibbla och blåeld samt lavar och mossor. På sandigare partier uppträder sandrör, sandsallat, strandvial, saltarv och marviol. Omedelbart norr om Kronvalls fiskeläge finns ett litet bestånd av den fridlysta växten martorn. Källa: Länsstyrelsen

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket