CampingSverige.se

29.7.17

Av: Sanna Ohlander
Dela
 

En inblick i det mytomspunna vikingalivet

Nyöppnade Vikingaliv i Stockholm är inte vilket museum som helst. Med modern teknik och välskriven dramaturgi ger det en annorlunda inblick i livet under vikingatiden.

Karaktärerna Ulvbjörn och Ragnfrid ur Ragnfrids Saga.

Karaktärerna Ulvbjörn och Ragnfrid ur Ragnfrids Saga.


Intresse för vikingarna verkar ha ökat på sistone. Om det har något att göra med E-types konceptrestaurang Aifur, HBO-serien "Vikings" med Gustaf Skarsgård i en huvudroll eller dansbandet Vikingarnas comeback, låter vi vara osagt. Den 29 april öppnade i alla fall Vikingaliv, ett museum helt tillägnat vikingatiden. Målgruppen är alla som vill få en inblick i livet under vikingatiden och lära sig mer om en av historiens mest mytomspunna tidsperioder.

Huvudnumret är Ragnfrids Saga, en elva minuter lång resa i en unik åkattraktion som låter besökaren följa Haralds och hans familjs liv på 900-talet. Sagan är skapad av barnboksförfattaren och illustratören Mats Vänehem och bjuder på imponerande ljus- och ljudeffekter och vackra dekorer.

Vikingafärden Ragnfrids Saga.

Vikingafärden Ragnfrids Saga.


Hjälp av DNA

På Vikingaliv finns även en utställningsdel som visar och berättar om en tid då det vare sig fanns kungadömen eller riksdag som styrde samhället. Här får besökare bland annat lära sig om barnens och kvinnornas roll, hur man bodde, hur man odlade och vad man åt samt hur man levde och reste. Central i utställningen blir den vikingaman som skapats i naturlig storlek, med hjälp av DNA från skelett funnet i Sigtuna. Bland annat vet man att han var rödlätt, troligtvis med blå ögon, 179 centimeter lång och mellan 45 och 60 år.

– Vikingaliv är ett starkt historiskt tillskott i Stockholms kulturliv. Vikingar förknippas med Sverige över hela världen och nu gäller det att etablera detta fantastiska museum där fakta och saga möts på ett spännande sätt, säger vd Elin Karlsson.

Viking under framställning med hjälp av DNA-forskning. Mannen är från Sigtuna-trakten på 900-talet.

Viking under framställning med hjälp av DNA-forskning. Mannen är från Sigtuna-trakten på 900-talet.


Privat satsning

Med ett startkapital på 110 miljoner från hundra aktieägare är Vikingaliv en av de största privata museisatsningarna i Sverige. Initiativtagare är Staffan Götestam, ansvarig regi och manus, Fredrik Uhrström, arbetande styrelseordförande, LG Nilsson, ansvarig för gestaltning och scenografi samt Ulf Larsson. För att säkerställa den historiska förankringen har Vikingaliv sakkunniga experter till sin hjälp, bl a historieprofessor Dick Harrison och osteologen Anna Kjellström som leder DNA-projektet.

Om Vikingaliv

Ligger i Wasahamnen på Djurgården, mellan Vasamuseet och Gröna Lund.
Öppet alla dagar kl 10-20.
Vuxenbiljett 190 kronor, barn 7-15 år 120 kronor. Under 7 år fri entré.
Vikingafärden Ragnfrids Saga rekommenderas från 7 år.

Se också...
Länkar Länkar:
Länkar Vikingaliv
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt