Husbil365

CampingSverige.se

22.7.16

Av: Christer Lundin Fotograf: Christer Lundin
Dela
 

En sju dagar lång motorfest

Varje år vecka 31 blommar Rättvik i Dalarna upp. Då arrangeras nämligen Classic Car Week - Sveriges största bilträff med 10 000 vackra bilar att beskåda. Ett härligt evenemang för både bilnördar och vanliga familjer.

Hunden har koll på allt i en Cheva Impala 59-60.

Hunden har koll på allt i en Cheva Impala 59-60.


Classic Car Week startade 1992 och firar således 25-årsjubileum. Är man ett fan av gamla fina bilar så skall man naturligtvis vara här vecka 31 med start fredagen den 29 juli. Där har undertecknad också varit under dessa år. Min mor växte upp i Vikarbyn så det är liksom på ”Mammas gata” som detta sker. Programmet i år är lika storskaligt som det brukar och i år kommer Krantz Challenge till Rättviks travbana den 30 juli. Här stundar en högklassig show. Efter finbilsutställningen väntar ett Demolition Derby. Det marina inslaget med klassiska båtar och ångfartyg har i år flyttats till helgen efter och då i Mora.

Buick Skylark med sköna damer under Classic Lady.

Buick Skylark med sköna damer under Classic Lady.


Classic Lady

Alla dagar innehåller något kul att beskåda, men en av mina favoritdagar är Classic Lady som går av stapeln på söndagen den 31/7. Här klär alla upp sig i harmoni med sin bils årsmodell. Turen går runt till olika byar där man kan skåda dessa vackra ekipage. En annan dag som är kul att titta på är Rally Classic för alla fordon som är 30 år och äldre. Bussar, lastbilar och traktorer startar från Knektplatsen i Rättvik och kör runt den vackra bygden. Vi har träffat många fantastiska personer under åren som är ägare till klassiska fordon. Senast ett par från Norge i sin ”Dodgecamper” i fantastiskt skick från 1976, där V8:an mullrade skönt. Paret reser runt till olika evenemang varje sommar och tycker att Rättvik är en av de bästa enligt dem själva.

Röd Cadillac Eldorado 1954 glider in i Nittsjö för en kontroll.

Röd Cadillac Eldorado 1954 glider in i Nittsjö för en kontroll.


Passar alla

Classic Car Week passar alla åldrar och det är just det som är framgångsreceptet med detta evenemang. Kanske inte det renaste efter dagens normer gällande utsläpp av avgaser, men ack sådan fest denna vecka bjuder på och trycket är enormt utmed gator och torg under denna dryga vecka, så missa inte detta. Hela programmet finns på www.classiccarweek.com.

På Vikarbyns Båtklubbs Camping råder lugnet.

På Vikarbyns Båtklubbs Camping råder lugnet.


Camping/Boende

Rättvik med omnejd är en populär turistort och har därför ett stort antal möjligheter att bo.
Om man inte har bokat camping eller annat boende sedan ett år tillbaks, så kan det var svårt att få en plats i närheten för sitt ekipage. Man måste vara ute i god tid. Kan rekommendera Vikarbyns Båtklubbs Camping eller Vikarbygården. Fina välskötta campingar där råder lugnet till skillnad mot de centrala campingarna runt Rättvik. Rättviksbacken är också ett bra alternativ om man vill ha lite lugn och ro. Campingen ligger 1,5 km utanför Rättviks Centrum med fin utsikt över Siljan. Området bevakas nattetid och tystnad råder från 23.00. Men gillar man närhet till motorbuller och hög musikvolym under natten, ja då skall man sova i Rättviks närhet.

Här kan man bo:
Enåbadets Camping
Sinksjöns Camping
Rättviks Camping
Lerdalshöjden
Klockargården
First Hotel Tällberg
Leksands Strand
Rättviksbacken
Bjursås
Vikarbyn
Vikarbygården och Vikarby Båtklubb

Kontakt:
office@classiccarweek.com
Telefon 0248-109 04Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt