Housecar

CampingSverige.se

12.7.12

Av: Aage Krogsdam Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

England: Förbered dig för en gigantisk OS fest i London

Cirka 1 ½ miljon besökare planerar att besöka London under OS, så om du skall få ut mesta möjliga av din resa krävs lite förberedelser. CampingSverige.se hjälper dig på vägen.

London Eye

London Eye


Möjlighet att hyra bil

Kommer du med flyg till London landar du på någon av de fyra flygplatserna: Heathrow, (25 km från centrum) Gatwick (45 km från centrum), Stansted (80 km från centrum) eller London City (15 km från centrum). Från de tre första går expresståg och bussar in till centrum., medan det ifrån London City Airport går shuttle bus. Skall man ta sig runt i London är det snabbaste sättet att ta sig runt en av de 12 tunnelbanelinjerna. Man kan köpa dags-, helg-, vecko-, månads- och familjekort som gäller både på tunnelbana och bussar. Finns på alla stationer. Barn under 11 åker gratis.

Skall du ut och se dig omkring utanför London är en möjlighet att hyra bil, men tänk på att det är vänstertrafik som ev. kräver lite erfarenhet.

Shopping i London

Shopping i London


Res säkert

London är normalt sett en säker stad att färdas i. Polisen är ofta synlig på gatorna och även mycket hjälpsamma med att visa vägen. Det finns naturligtvis ficktjuvar på bussar, i tunnelbanan och ute på gatorna precis som i alla storstäder. Ett bra tips är att ha så få kontanter på sig som möjligt och alltid förvara kreditkort, pengar och andra värdepapper i t.ex. en midjeväska. Gå aldrig ut ensam efter mörkrets inbrott.

Big Ben

Big Ben


Shopping och sightseeing

Det är fortfarande många som åker på så kallad Power Shopping på de stora shoppinggatorna Oxford Street och regent Street där de stora varuhusen ligger tätt. Men då kursen på ett pund har stigit rätt mycket under det senaste halvåret är fördelen rent prismässigt inte länge så intressant, men man kan säkert hitta något som man inte skulle ha hittat hemma i Sverige.

Strosa längs Oxford Street, ned på Regent Street till Piccadilly Cirkus och vidare till Haymarket och Trafalgar Square (med Nelson statyn). Dessa två gator har massor av varuhus och specialbutiker för den shoppingsugne. Vidare härifrån kan man promenera ned mot Whitehall, förbi 10 Downing Street och Westminster Abbey. Domkyrkan kan dateras ända tillbaka till 1200 talet.

Parlamentet med Big Ben ligger mittemot Westminster Abbey, och ute vid Themsen ligger världens största och högsta utsiktshjul, London Eye, som är cirka 150 meter högt och där var och en av de 32 gondolerna kan ta upp till 25 passagerare. Det tar en halvtimme att ta sig hela vägen runt, men man njuter en fantastisk utsikt över London en klar dag. London Eye är en av miljonstadens största attraktioner.

Hela promenaden tar 2-3 timmar beroende på hur många stopp man gör under vägen. Turen är spännande och man kan gå snabbare än både buss och taxi.

OS Staden – en helt ny stadsdel

OS Staden – en helt ny stadsdel


OS Staden – en helt ny stadsdel

Den Olympiska staden är en helt ny stadsdel belägen nordost om Londons centrum. Stadsdelarna är skapade på ett bärkraftigt grönt underlag med solenergi, bergvärme, återanvändning av vatten med mera. Stadsdelen har samtidigt byggts på ett sådant sätt att den kan integreras i huvudstaden på ett naturligt sätt när spelen är över. Det kommer då att finnas plats för omkring 20,000 nya invånare här. Många av de nya sportanläggningarna är också byggda så att antalet åskådarplatser kan reduceras och anpassas till kommande behov i lokalområdet. Olympiska Stadion byggs däremot inte om, men kommer att fungera som Londons flaggskepp även när det gäller stora idrottsevenemang i framtiden. I omedelbar närhet av Stadion har anlagts ett helt nytt shoppingcenter, Westfield, som ligger vid den likaså helt nybyggda olympiska tågstationen Stratford.

OS facklan anno 2012

OS facklan anno 2012
Fotograf: London2012.com


London Olympic Stadion

Förberedelserna inför London Olympics började redan innan vi andra över huvud taget tänkte på att det skulle bli OS i London. Den 6 juli 2005 valdes London ut till att ha OS 2012 och den 7 november 2007 lyfte man slöjan för att visa upp designen på den nya OS Stadion som kan ta 80 000 besökare. Det är arkitektfirman Populus som står bakom den imponerade arkitektur som Londons nya stadion får. London Olympic Stadion blir platsen där både öppnings- och avslutningsceremonierna hålls och i det stora hela är det den pampiga stadion som blir platsen där flera av de största begivenheterna kommer att hållas under OS. London Olympic Stadion ligger i den södra delen av Queen Elisabeth Olympic Park, som är en helt ny stadsdel i Stratford. Hela detta område nordost om Londons centrum blir huvudkvarter för De Olympiska spelen 2012.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt