CampingSverige.se

8.10.18

Av: Beata Hansson Fotograf: Örjan Karlsson
Dela
 

Ett rullande hem – för nytta och nöje

För Monika Hirseland började engagemanget i Missing People på ett sätt som hon delar med många av sina kollegor i organisationen. En bekants försvinnande.

Monika Hirseland har varit aktiv i Missing People sedan 2012.

Monika Hirseland har varit aktiv i Missing People sedan 2012.


Monika kände en oro, men också en känsla av att även hon kanske kunde vara värdefull i letandet efter personen. Hon tog kontakt med det alldeles nystartade Missing People och året var 2012.
– Urkraften. Det är vad jag associerar med Missing People. Vad som händer när flera människor, ibland flera hundra, samlas för att leta efter någon som försvunnit, frivilligt eller ofrivilligt. Folk kör hur långt som helst för att hjälpa människor de aldrig träffat, det tycker jag är så fint.

Parets hundar är ovärderliga medhjälpare i jakten på försvunna personer.

Parets hundar är ovärderliga medhjälpare i jakten på försvunna personer.


Anlitas av polisen

Det är så fantastiskt att se hur mycket godhet det bor i människor, fast man bara läser om elände i tidningarna, tycker Monika. Numera fungerar hon omväxlande som operativ chef, administrativ chef eller sökare med hund vid sökinsatser. Missing People kallas oftast in av anhöriga, ibland även direkt av polisen. Polisens aktiva insats avslutas när hopp om liv är borta, men Missing People fortsätter att söka så länga anhöriga orkar och vill.

– Även om personen är avliden får han eller hon komma hem. Och viktigast av allt - de anhöriga kan få ett avslut, sörja och förhoppningsvis gå vidare, säger hon som tillsammans med sin sambo Conny Holmqvist och parets tre hundar älskar sitt arbete med organisationen.

Även Monika Hirselands sambo Conny Holmqvist, liksom parets hundar trivs med sitt varierande husbilsliv.

Även Monika Hirselands sambo Conny Holmqvist, liksom parets hundar trivs med sitt varierande husbilsliv.


Använder husbilen

Att använda husbilen i sökandet efter försvunna, känns helt självklart för denna hundfamilj. Vill man komma ut på småvägarna eller det lite mer ogenomträngliga, vildare landskapet är den oslagbar. Men hon nämner även andra fördelar.
– Bilen fungerar också som den perfekta sambandscentralen. Det är inte alltid det finns lokaler på de platser vi gör våra sök. Här kan vi också samtala ostört och låta anhöriga få lite vila och värme över en kopp kaffe. Det krävs också mycket material som vi på detta sätt kan frakta utan större problem.

Med sin nya ”plåtis” – en Bürstner City Car 640 – kan de stanna i princip var som helst och ha all nödvändig utrustning med sig.
– Ofta hanterar man dessutom känsliga uppgifter och behöver prata om saker som inte ska spridas. Då är det bra att kunna stänga in sig.

I genomsnitt gör Missing People närmare 10 000 sökinsatser per år.

I genomsnitt gör Missing People närmare 10 000 sökinsatser per år.


Lyckligt slut

I genomsnitt gör Missing People närmare 10 000 sökinsatser per år. Ibland är det tråkiga slut på insatsen. Men solskenshistorier finns också.
– I Falkenberg hade en liten fyraårig pojke försvunnit. När vi kom fram till uppsamlingsplatsen stod nära fyrahundra personer redan där, beredda på att ge sig ut för att söka. Under tiden som vi höll på att dela upp folk i patruller hann polisen komma för att berätta att pojken hade påträffats på ett tåg.

Det kom fram att pojken var extremt nyfiken på tåg. Han hade helt sonika smitit ombord på Göteborgståget, för att sedan lyckas med bedriften att byta tåg för att fortsätta västerut, mot Oslo. Så efter några timmar av oviss väntan kunde hans föräldrar få det efterlängtade beskedet att han fanns oskadad efter att på egen hand ha gett sig av utanför landets gränser.

- Vårt stora intresse är hundträning, säger Monika.

- Vårt stora intresse är hundträning, säger Monika.


Hundträning

Men husbilen de nu köpt ska inte enbart användas vid sökinsatser. Monika och Conny har redan tagit många kortare turer och en rejäl Lapplandstur. De campar alltid i naturen, ju vildare desto bättre.

– Vårt stora intresse är hundträning. Vi letade länge innan vi hittade en modell hos Forsbergs Fritidscenter som både är smidig att köra på små skogsvägar med och tillräckligt rymlig för att hundarna ska kunna resa säkert.


Husbilen används både till camping och sökinsatser.

Husbilen används både till camping och sökinsatser.


Monikas och Connys husbil

Märke: Bürstner City Car 640
Sovplatser: 2
Sittplatser: 4
Maxvikt: 3500 kg
Mått: 636 cm lång, 208 cm bred

Missing People grundades 2012 och har 30 lokalavdelningar.

Missing People grundades 2012 och har 30 lokalavdelningar.


Om Missing People:

Grundades 2012 och har 30 lokalavdelningar. Över 40 000 personer har anmält sig till skallgångsregistret. MP publicerar efter samtycke från polisen uppgifter om försvunna på Facebook. MP har varit inblandade i flera uppmärksammande fall, bl a i juni 2015, då ett fynd av Missing People leder polisen till den försvunna Lisa Holm.

Leif GW Persson.

Leif GW Persson.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT


Leif GW Persson om Missing People:

"Missing People är för mig en samling magiker. De är väldigt duktiga på det de håller på med"

Se också...
Länkar Länkar:
Länkar Missing People
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt