CampingSverige.se

22.7.18

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Författarna tar över gatorna i Åmål

För nittonde året är det dags för Bokdagar i Dalsland. Då möbleras Kulturmagasinet i Åmåls gästhamn åter om för att ställa litteraturen under kulturens strålkastarljus.

Kulturmagasinet är Åmåls äldsta och nyaste scen. I den före detta Gamla Kyrkan från år 1669 finns nu en arena för kulturyttringar i alla dess slag, t ex Bokdagarna och Bluesfesten.

Kulturmagasinet är Åmåls äldsta och nyaste scen. I den före detta Gamla Kyrkan från år 1669 finns nu en arena för kulturyttringar i alla dess slag, t ex Bokdagarna och Bluesfesten.
Fotograf: Åsa Carlsson


Åmål, en förhållandevis liten stad med 13 000 invånare, är värd att besöka av flera anledningar. Här kan man titta på glaskonst, åka kanalbåt, fiska, minigolfa eller bara njuta av allt det vackra kring Vänerns strand. Sommarens flaggskepp är dock litteraturfestivalen, Sveriges och kanske Nordens äldsta småskalebokfest som går av stapeln i slutet av juli. Victor Estby, verksamhetsledare på Bokdagar i Dalsland vill slå ett slag just för småskaligheten.

– Det finns en charm med att kanske få möjligheten att möta ”sin” favoritförfattare på nån av de små gatorna i hjärtat av Åmål, lite avspänt få chansen att ställa frågorna man grunnat över, skymta dem skrivande på något av fiken i stan eller kanske bara se dem ta sitt morgondopp.

Håkan Nesser är en av författarna som gästar Åmål.

Håkan Nesser är en av författarna som gästar Åmål.
Fotograf: Caroline Andersson


Litteraturmecka

Intresset för kultur är stort i denna region. Prägeln av historia, natur och kultur förstärks när besökaren inne i en nedlagd kyrka plötsligt befinner sig i ett i högsta grad levande litteraturmecka. Schemat för litteraturfestivalen är i det närmsta spikat när vi talas vid. En av de sista attraktionerna som nu skrivs in i programmet är deckarförfattaren Håkan Nesser. Men han är inte den enda som kommer att dra storpublik, tippar Victor Estby. Det kommer även att ges tillfälle till att njuta av läsningar och samtal med författare som Sven Wollter, Marie Göranzon, Mikael Niemi, Mats Strandberg och Sven Olov Karlsson.

”Hela Sverige bakar”- bekanta Birgitta Rasmusson.

”Hela Sverige bakar”- bekanta Birgitta Rasmusson.
Fotograf: Wolfgang Kleinschmidt


Brett utbud

Men Estby kan även räkna upp radioprataren och komikern Emma Knyckare, ”Hela Sverige bakar”- bekanta Birgitta Rasmusson, en av TV:s folkkära trädgårdsexperter, Hannu Sarenström, romandebutanten Balsam Karam, årets mottagare av Dalslands Sparbanks Litteraturpris Victor Ville ”Depressiva Döden” Johannesson och den finlandssvenska författaren Johanna Holmström.
– Vi vill även krydda med mindre kända författarnamn. Det ska finnas en bredd mellan gamla och unga, män och kvinnor, utrikes födda och inbodda dalslänningar.

Victor Estby är festivalkapten.

Victor Estby är festivalkapten.
Fotograf: Jens Andersson


Välkomnande anda

Det här är Victor Estbys andra år som kapten vid festivalrodret och han noterade förra året att det besökarna verkade minnas starkast från festivalen, var de spännande författare de inte kände till före festivalbesöket. Det viktigaste, anser Victor Estby, är ändå känslan att publik, verksamhetsledning och deltagare är nära varandra. Att såväl signering som samtal sker i en välkomnande, intim och opretentiös anda.  
– Men även våra evenemang för barnen har en stor och central plats på festivalen. Jag skulle säga att här finns något för alla, även för de besökare som inte visste innan de kom hit att de gillade att läsa.

Årets bokdagar äger rum 27-28 juli.

Clownen Manne uppträder på Barnens Bokdagar.

Clownen Manne uppträder på Barnens Bokdagar.
Fotograf: Jonas Alexandersson


Fakta om Bokdagarna

Bokdagar i Dalsland startade år 2000 av Anita K Alexanderson och Lynn Nordin. Evenemanget hålls i anslutning till Åmåls Kulturmagasin och lockar runt 4000 besökare. Ett 15-tal mer eller mindre kända författare framträder och samtalar om litteratur. Utanför magasinet finns boktält för signering, bokcafé, tipspromenader, biblioteket, den lokala tidningen samt förlag och enskilda författare på plats. Årets bokdagar äger rum 27-28 juli. Läs mer på www.bokdagaridalsland.se.

Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget.

Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget.
Fotograf: Åmåls kommun


Åmål fyller 375 år

Åmål ligger i landskapet Dalsland och är beläget i norra delen av Västra Götalands län där det gränsar till Värmland. Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget. Åmål blev stad redan 1643 när Drottning Kristina den 1 april skrev under privilegiebrevet. Åmåls kommun bildades den 1 januari 1971 genom en sammanslagning av Åmåls stad och Tössbo kommun. Idag har kommunen ca 12 300 invånare. Under 2018 firar Åmål sitt 375-årsjubileum med en mängd evenemang spridda över året.

Vy över Örnäs camping.

Vy över Örnäs camping.
Fotograf: Örnäs camping


Campingar och ställplats

I Åmål finns en camping vid Vänerns strand, Örnäs Camping, och en central ställplats på Måkebergsplan. Ställplatsen har toaletter, duschar, tvättstuga, färskvatten och avlopp för gråvatten. Dock finns inte el. Furusjöns Camping ligger vid Furusjön utanför Ånimskog, en bit söder om Åmål.


Örnäs Camping
Gamla Örnäsgatan, 662 31 Åmål
Tel: 0532-790100
ornascamping@gmail.com, www.ornascamping.se

Furusjöns Camping
Lilla Bräcke 210, 662 97 Ånimskog
Tel: 0532-25210
mikaelnor@me.com, www.furusjonscamping.se

Ställplats Måkebergsplan
Måkebergsplan, 662 31 Åmål
Tel: 0532-17098
turism@amal.se, www.amal.se

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt