Husbil365

CampingSverige.se

18.6.16

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Fortsatt starkt intresse och rekordstor husbilsökning

Aldrig har så många svenskar ägt en husbil eller husvagn som nu. Husbilsägandet ökade med hela 7 procent förra året och vi är fortfarande det husvagnstätaste landet i Europa.
– Samtidigt som vi ser en stabil ökning av husbilar och husvagnar är trenden tydlig: mer komfort efterfrågas, och influenser från personbilar kommer även hit. Förutom äldre som gillar äventyr kan vi nu också se att 40-åringar börjar bli intresserade av det mobila campinglivet, säger Tomas Haglund, ordförande i HRF –Husvagnsbranschens riksförbund.

Tomas Haglund, ordförande i Husvagnsbranschens Riksförbund.

Tomas Haglund, ordförande i Husvagnsbranschens Riksförbund.


För många har drömmen om en sommarstuga eller båt bytts mot drömmen om en husbil eller husvagn. Många gör också slag i saken och köper ett mobilt hem och drygt en miljon svenskar åker redan årligen på semester i husbil och husvagn.

Campinglivet lockar som aldrig förr och trenden går mot ett bekvämare campingliv, en semester med guldkant. Allt fler vill ha den lilla extra komforten, som till exempel klimatkontroll med samtidig styrning av både luftkonditionering och värme, manöverpanel som sköter fordonets funktioner via CAN-bus-styrning och möjlighet att styra olika funktioner via appar i smartphonen. Dessutom har framför allt husbilarnas chassin utvecklats en hel del de senare åren med förbättrad fjädringskomfort, ESP och krockkuddar även på passagerarplatsen fram.

– Kunderna har blivit mer ”pålästa”, vilket gör att de ställer allt högre krav på både återförsäljare och verkstäder. HRF har därför inlett ett samarbete med SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Samarbetet innebär att kompetensen kommer att höjas på våra verkstäder med hjälp av utbildningsinsatser, vilket kommer att ge högre kvalitet och service till kunderna i slutändan, säger Tomas Haglund.

Äldre människor byter gärna sin stora och rymliga husvagn mot en nyare av samma sort. 40- och 50-talisternas barn, uppvuxna i husvagn, har nu fått barn och vill ge dem samma upplevelser som de haft själva. När det gäller husbilstrender har våra äldre blivit piggare och mer äventyrliga och vill gärna ge sig ut och se världen, gärna från en husbil. De har god hälsa, stabil ekonomi, är resvana och språkkunniga. Samtidigt finns en trend där allt fler i 40-årsåldern börjar intressera sig för husbil.

– Det är roligt att se att nyregistreringssiffrorna tydligt överskrider våra optimistiska prognoser, säger HRF:s ordförande Tomas Haglund, när nu maj månads siffror nu är klara.

– Det är roligt att se att nyregistreringssiffrorna tydligt överskrider våra optimistiska prognoser, säger HRF:s ordförande Tomas Haglund, när nu maj månads siffror nu är klara.
Fotograf: HRF


Registreringar för husbil och husvagn maj 2016

Husvagnsregistreringar för maj 2016
Under maj månad 2016 registrerades 515 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 487 stycken.) Hittills under 2016 betyder det 1 796 registrerade husvagnar mot 1 606 under samma period 2015. I procent innebär detta en ökning med 11,83 %.

Husbilsregistreringar för maj 2016
Maj månads husbilsregistreringar visar 900 stycken, medan det i maj föregående år registrerades 568 husbilar. Hittills under kalenderåret 2016 har det totalt registrerats 2 530 husbilar, medan det under motsvarande period 2015 registrerades 1 896 stycken. I procent innebär detta en rekordstor ökning med hela 33,44 % för år 2016.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt