CampingSverige.se

Husbil
Forum - Husbil - Död Ducato
Användare
Johnny Danielsson
Skrivet: 2006-09-17 11:07:44

Död Ducato

Som nybliven husbilsägare Dethleffs 5820
-97 på Fiat ducato 2,5 tdi chassi är bedrövelsen stor pga följande. Efter en fin bilsemester som gick genom södra sverige via Danmark, Tyskland, Holland, England och Scottland, kom vi tillbka genom att korsa nordsjön med färja från Newcastle till G-borg
Bilen har "som tur var?" fungerat klockrent tills jag för en vecka sedan försökte starta den inför en kortare helgtur. Då var den helt död ingen batterikraft, fick igång den med hjälp av startkablar och körde ca en timme (i tron att battariet laddat ur) Vid nytt startförsök, samma sak. Efter att ha kollat alla anslutningar visade det sig att pluspolen på battareiet inte satt på så att det blev kontakt (såg okulärt helt ok ut) tills jag kände på den fysiskt. Så till saken:
Efter att ha monterat kabelskon på +polen
går motorn runt helt ok men startar inte, Imobilizer lampan lyser konstant, dvs kopplingen mellan nyckel och elektroniken har tydligen b----t ur. Fiat sverige rekomenderar verkstads besök, och när jag ringt runt till rekomenderade verkstäder kan kostnaden bli allt mellan några hundringar till åtskilliga tusen. Finns det någon i detta forum som kan ge tips på lämplig åtgärd / hantering utan verkstads-besök på vinst eller förlust
Tack på förhand
Johnny
Svar
Lars Erik Paulsson, redaktör CampingSverige
Skrivet: 2006-09-19 11:13:51
Så här svarar Roger Carlsson på Italienska Bil:

Om ingen av nycklarna går att starta med så är det troligen fel på immobiliserstyrdonet. Ett nytt dito kostar cirka 1500 kronor + undefär 1 timmes arbete för kontroll och byte av dito.
Orsaken brukar vara just ett dåligt batteri och att man vid startförsök åstadkommer "strömspikar" i elsystemet som då skadar immobiliserstyrdonet.

Ducato typ 230 (94 - 01) har CODE1-system där huvudnyckel (mörkrött plastgrepp) behövs för att låsa upp systemet vid inprogrammering av nycklar eller styrdon. Om man har tappat bort denna så går det heller inte att programmera in ett nytt immobiliserstyrdon. Ny huvudnyckel kan heller ej köpas löst. I en sådan situation måste man byta till ett nytt CODE1-kit + immobiliserstyrdon + motorstyrdon. Det innebär en kostnad på ca 12 000 kronor + arbete (ca 2 timmar).
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt