CampingSverige.se

Husvagnar - modeller
Forum - Husvagnar - modeller - Får ej igång värmen
Användare
stefan j
Skrivet: 2003-06-09 10:07:03

Får ej igång värmen

hej! jag har köpt en gammal solifer husvagn med golvvärme o varmattenberedare det är bara så att det finns inte en endaste instruktionsbok! värmaren är en primus 2450 som sitter i gasolkofferten o så har jag en manöverpanel inne i vagnen, jag får igång cirkulationspumpen men inte värmaren! någon som vet hur man gör eller har instruktionsbok? mvh stefan!
Svar
Hasse
Skrivet: 2003-06-10 19:56:43
Kolla så att inte automatsäkringen på elpatronen löst ut. Den sitter under ett plastlock fram på patronen det finns ett hål i mitten på locket där man kan sticka in en pinne från en godisklubba t.ex gör det och tryck ganska hårt känns det som om något åkte in en bit så funkar nog patronen nu. Kan också vara en shunt som är stängd så att endast varmvattnet i kranarna funkar. Golvvärmen har jag tyvärr ingen aning om.
Leif Nilsson
Skrivet: 2003-06-18 12:47:34
Om det är gasolvärmen du inte får igång så kan säkerhetsutlösaren ha löst ut. Den sitter fram under gasolkofferten på pannan. En liten svart, gummiklädd knapp. Den ska du trycka in sedan startar du värmaren på knappen som ser ut som en droppe, men som ska föreställa en eld. Kolla också så att inte huvudströmbrytaren, pannströmbrytaren eller brytaren i anslutning till batteriet/laddaren är avslagna. För elvärmen ska du trycka på den högra eller båda knapparna som ser ut som blixtar för att starta värmen. Lycka till.
sipher
Ny medlem
Inlägg: 4
Skrivet: 2007-07-24 22:49:41
Kul att svara på så här gamla inlägg. Stefan har säkert fått igång sin värme, men jag tänkte dela med mig av ett tips som jag själv råkat ut för med min gamla Solifer 1980.
Gasolvärmaren (Primus) ville inte starta när jag hade spekulanter på vagnen, typiskt. När dom hade åkt, besvikna, så felsökte jag. Det visade sig vara 12v matningen till brännaren som var dålig. Så efter att bytt ut dåliga elkomponenter, så går brännaren klanderfritt igen.

Ett litet tips bara till alla som sliter sitt hår. Det behöver inte alltid vara fel på själva "gasolutrustningen", kolla elen också den är lika viktig som att det finns gasol i flaskan.
Matte
Ny medlem
Inlägg: 3
Skrivet: 2008-09-04 09:15:07
Här kommer ytterligare ett inlägg så här ett par år senare.

Är nybliven förstagångsägare av husvagn, en Polar 445 från det nobla året 1981 och så får jag inte igång gasolpannan en Primus 2450. Helt död. Inte ett ljud hörs ur den, varken ett klick eller ett pys... Pannan fungerade för ett par månader sedan. Jag testade att mäta spänningen på batteriet 11,8V på polerna och 10,8 på kontakten in till pannan framme i kofferten när jag trycker på den röda knappen som ska vara till för att starta om pannan, annars är det ingen spänning alls men det kan ju bero på att jag inte kan slå på pannan inne i vagnen och sammtidigt mäta spänningen ute vid pannan. Förutom att batteriet behöver laddas (har laddats under natten nu) så verkar ju 1V lite stort spänningsfall fram till pannan. Är det någon som har lite erfarenhet? Hur låg spänning kan en sån här gasolpanna tänkas starta på? Har läst att gasolpannor kan vara känsliga på spänningen, gäller det även så här gammla tingestar?

Nåväl nytt försök ikväll, förhoppningsvis inte lika ihållande regn ikväll som igårkväll!
Matte
Ny medlem
Inlägg: 3
Skrivet: 2008-09-04 09:17:32
Hoppsan! Dubbelklick... hoppas ni har överseende med det :)
Matte
Ny medlem
Inlägg: 3
Skrivet: 2008-09-08 14:56:50
Hejsan!

Svaret fanns att tillgå i manualen som följde med husvagnen! Pannan vill ha 10,5 volt för att starta enligt den! Jag kopplade in det nu något bättre laddade batteriet som mätte 12,9V över polerna och även vid säkringarna på manöverpanelen men bara 10,2V ute vid pannan -ahaaa! Följde kabeln likt en vässla in till baksidan av manöverpanelen där kontakten såg lite sne ut så jag joxade lite på den och så ut igen -nu fungerar det! Lite konstigt att jag inte fick igång pannan på 10,8V sist? kanske jag som mätte fel med Biltema instrumentet eller så räcker inte 10,8V riktigt till... :)
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt