CampingSverige.se

Husbil
Forum - Husbil - Husbil eller Husvagn?
Användare
Peter B
Skrivet: 2003-09-05 09:29:18

Husbil eller Husvagn?

Hej!

Har haft husvagn i 13 år och använder den året runt. På vintern har vi säsongsplats och på sommaren gör vi europaresor (Italien Spanien Kroation m.fl länder)

Jag tycker husvagn + bil är en mycket praktisk kombination. Vi reser tyst och bekvämt i vår bil och vi bor ombonat och rymligti vår vagn.
Vi kan dela på ekipaget när vi så önskar och använda vagnen som bas och ha bilen för utflykter inköp mm.
Ekipaget är smidigt att köra, vi kan lätt göra u-svängar då vårt ekipage har en "led". Ibland svårt att parkera men de flesta husbilar får ju inte plats på en vanlig parkeringsruta, vi kan ju i alla fall dela på ekipaget och på så sätt få plats på två rutor som inte ens behöver ligga ihop.

Vi kan relativt lätt få plats på campingplatser med mycket (skuggande) träd då vi "knuffar" vagnen in på en plats där en husbil med sin stora svängradie inte har chansen att komma in.

Prestandamässigt "spöar" vi de flesta husbilar på marknaden.

Bränsleförbrukningen är inte högre än en husbils.

Vägegenskaperna är mycket goda då vi har en friktionskoppling som elimenerar allt wobbel.

Vagnen är vinterbonad på ett sätt som mycket få husbilar är.

Vagnen är utrustad med färskvattentank och spillvattentank så vi kan stanna och övernatta var vi vill (tankarna rymmer mindre än husbilarnas men räcker i ett par dygn - vi fyller och tömmer i samband med att vi tankar).

Varför skall man ha husbil?

Det måste vara något som jag har missat

MVH

Peter
Svar
rolf
Skrivet: 2003-09-05 10:59:25
Du har ikke missat noe! er helt enig med deg, men husbil er kansje greit for de som har blitt gamle og som ikke orker drive på med henger osv, for det er jo ikke lettvint å dra fra en campplats når man bare har en ting å kjøre med,samtidig er det mange som ikke klarer å handtera en vagn i trafik ol.nei kjør med vagn og nyt fridheten at la vagnen stå og kjøre egen bil.
Rolf Braun
Skrivet: 2003-09-08 12:46:57
Hej
Vi stod inför samma val förra året. Under semestern 2002 bestämde vi oss för att tänka att vi körde husbil även om vi hade en husvagn. Vi fann då att friheten att ställa huset var värt mer än friheten att parkera husbilen var som helst. Om man semestrar utomlands i östra tyskland, Tjeckien eller holland mfl länder är även en vanlig "smal" 5,5 m vagn stor. Det är då skönt att parkera på en camping vid någon större ort och köra med enbart bilen. Sedan kan man ju oftare köpa en modern, bekväm säker dragbil som går att använda hela året.
Vi köpte därför en ny husvagn istället för husbil.
Mvh
Rolf
Tomas G
Skrivet: 2003-09-08 16:55:29
Hej !

Förmodligen är det rädslan för att backa vagnen. När man talar med människor som ej utövar campinglivet är en vanlig fras.... - Usch va besvärligt. Tänk att ha en sån stor vagn efter bilen. Hur kan man parkera en sådan..mm.mm..
Dessa människor har troligtvis besvär med att backa (parkera) utan vagn också.

Nä...jag kan bara instämma. Jag ser bara fördelar med ett ekipage som går att "dela".

Rent pengamässigt gör det ingen större skillnad om du räknar in bil + vagn eller husvagn. Om du har hyfsat nya grejor.

Mvh
/Tomas G
elvy jonsson
Skrivet: 2003-09-08 20:03:31
hej,
Efter att ha haft husvagn, ca 530 lång,i några år, säsongsplats först i år, kände vi att vi var alltför "nyfikna för att ligga still"...började vi, 2 pers. leta efter en "rese-vagn". Vi ville ha en liten på 3.50 !!(Adria) De var det verkligen inte gott om! Men vi lyckades hitta precis vad vi ville ha. Den har allt man behöver, ta man bort hörnkuddarna räcker t.o.m. soffornas längd att använda som långbäddar!! Sängkläderna rullas bara ut och ihop, Bäddat på 30 sek! När vi körde var den knappt märkbar,sååå smidig o lätthanterlig! På sätt o vis tycker vi att vi har "husbil" men till ett helt snällare pris! (Nu är vår Solifer Goldie-94 530 till salu, långbädd.)
Markus
Skrivet: 2003-09-09 08:57:25
Hej !

Ja! Har ungefär det samma tankarna om det här med Husvagn kontra Husbil. Hade presis för bara några veckor sedan valet mellan dessa två fordons typer. Vilken skulle man välga?

Men man må gå in i seg själv och fråga vad man skal ha det till? Skillnaden finns där i användning som många här ovanför påpekar...

Husvagn:

Pluss-
¤utrymme
¤billigare
¤avtagbar vid kort/längre stopp
¤Mer Vinterduglig cenerelt med tanke på pris

Minus-
¤mindre tankar
¤svårare kanske att köra med?
¤mera jobb at komma iväg
¤mera jobb att ställa på plats


Husbil:

Pluss-
¤större tankar
¤lättare att köra på impuls med
¤stop! Och klart mer eller mindre
¤snabbare at sticka iväg från plats

Minus-
¤dyrare
¤trångare til priset
¤små sitt utrymmen
¤dyrare service
¤dårliga vinter egenskaper i förhold till pris

Finnes säker hundra andra ting man skulle kunna ta upp? Men för MEG som hade en Husvagn sen för. Blev det en Husvagn igjen.
Och då var det Utrymmet til Priset som spelade den största rollen. Och inte minst priset man må betala kontra varandra.

Köpte meg en stor vagn. Vansinigt roligt med all denna plats när du kommer fram. Det slår allt av ulämper. Har hört så många Dogmer om att det inte går an att köra så stora vagnar. Glöm det!...
Varför ser man annars flera och flera av de stora på vägarna? Livet skal vara skjönt. Köpt det Du vill ha...

Tack & Hej
Markus
Tore Stjärnsdotter
Skrivet: 2003-09-09 18:06:01
Hej & Hå

Många här verkar avundsjuka på oss som har råd att köpa husbil.

Varför har man annars en sådan här korkad diskussion.
Det står väl var och en fullständigt fritt att själv bestämma vad som passar var och en bäst.

Ja jag säger då det....

/Tore Stjärnsdotter Djurgården Stockholm
Markus
Skrivet: 2003-09-11 20:35:00
Hej Tore

jag bor i Norge. Har en Toyota Landcruiser nyare modell och en Knaus Eurostar 750. Bara bilen kostar här i Norge rundt 600 000:-. Sen kan du räkna ut själv vad totall summan blir. Här i Norge kostar Husbilarna Mycket mindre än i Sverige. Sedan dom är Registrerade på lite annorlunda sätt.

Så jag är inte avundsjuk på att du har råd att köpa Husbil. Fattar bara inte Poänget när man jämför med Bil och Husvagn? Har suttit i Husbilar och kört. Det låter som en Varubil innuti. Allt skramlar omkring.

Som jag skrev tidligare köp det du vill ha. Fast det må vara lov att Diskutera...

Tack igjen
Markus
Olof Petersen
Skrivet: 2003-09-13 18:19:14
Marcus......

Knaus Eurostar 750!!!
Borde det inte hängt en Kabe Royal 780 efter bilen?

Var precis på Elmia mässan. Skillnaden mellan tyska och nordiska vagnar verkar markant i kvalitet.

Talade med en husvagnsmekaniker som delade min uppfattning.

Drar själv vagn men byter till husbil inom kort. Skall beställa en från HUGO.

Mvh
/Olof
Markus
Skrivet: 2003-09-14 13:47:53
Hej Olof

Jovist! Men sen har du det här med mellanskillnaden i pris + Designe. Kabe 780 är mindre innuti, har inte möglighet att ha två olika värmesoner inne i vagnen mellan sovrum och vardagsrum.

Dessutom så har jag ledsnat på att slås med gardinera. Kan hända att Kvaliteten är ett snäpp bättre, inte bara kan men är det. men det på bekostning av flera 10 000:- tals kronor. Har du varit inne i en Knaus? Beslagen av metall i skåp. stål skinner för lådor och utdragbara skåp m.m...

Det som felar är avlopssystemet som hänger utanpå. Enkel åtgärd att få den ochså att fungera på vinteren. Antingen på min vagn att helt enkelt sätta avlopstanken inne längst bak på vagnen där det finnes "Garage" eller att kopla bort avlöpsrören som ligger vannrätt och ha flera avlopstankar som blir betydligt enklare. Biltema har nu för tiden sådana lågenergi slangar som man lägger i avlöpsrör så at det inte fryser. Har tittat på dom ochså...

Så kanskje Kabe i framtiden. Drömmen en Kabe slide out. Kanskje, kanskje...

Tack & Hej
Markus
Åsa
Skrivet: 2003-09-16 20:56:32
Jag har husbil, modell mindre, eftersom jag åker mycket i lite oländigare terräng än våra landsvägar. Smala grusvägar där man inte vänder särskilt lätt ens med personbil...
Åkte jag runt och bodde på campingplatser skulle nog också jag välja en liten husvagn.
(Trist att det finns så få små husvagnar att köpa begagnat i Sverige. I t.ex. Danmark finns det massor!))
Berthon
Skrivet: 2003-09-27 21:38:22
Hej!
Väldigt intressant ämne. Sitter just och funderar vilket alternnativ som är det bästa. Vi köpte husvagn förra hösten för att se om vi gillade campinglivet.

Eftersom vi är ganska nyfikna av oss har vi upptäckt campinglivet passar oss ganska bra. Vi har åkt en del i Sverige i sommar (dock ej under högsäsong) och just nu har vi kommit hem från en resa till Italien. Nu i september var det väldigt lätt att få plats på campingplatser ute i Europa. Vi såg också att det fanns så kallade "ställplatser" för husbilar i nästan varenda liten stad på kontinenten. Vi tolkade skyltarna som att det endast gällde för husbilar. Valmöjligheten om man är ganska rörlig ökar därigen betydligt med husbil.

Jag ser ändå ganska stora fördelar med husvagn när det gäller boendet och undrar därför om någon har erfarenheter hur platstillgången på campingar är ute i europa under t. ex maj och juni då vi hatar att stå i kö för en plats.

Tacksam för svar
Berthon
Annie
Skrivet: 2003-09-28 14:30:47
Hej Berthon!!
I maj och juni är det inga som helst problem med campingplatser söderut.
Då finns det gott om plats och det är lugnt och skönt.
Det är i juli/aug som det kan bli fullt och man bör förbeställa.
hälsar Annie
Dennis pasovic
Skrivet: 2004-02-20 20:23:40
Jag vill fråga alla er som tycker att husvagn är bättre än husbil och som har barn, var ska era barn sova under resan, kanske i bilen eller ska ni stanna. Det gäller inte bara att sova än att barn har det mycket, mycket bekvämare i husbilen än i husvagnen ex. nr. 1 : dem får ligga i riktiga sängar och titta på TV tills föräldrar kör.

Ingen tvekan eller diskussion om detta för föräldrar med barn husvagn går inte als att genomföra med husbilen.

Jag har just idag kommit eftersom har jag köpt en husbil och man kan fråga varför inte en husvagn därför att jag har två små barn och vill inte att dem ska uppleva ett helvete in i bilen tills vi kommer i Sydeuropa.
Tomas G
Skrivet: 2004-02-21 18:06:35
Men....

Nu blir jag lite orolig.

Inte låter du väl barnen ligga och sova i husbilen under färd?
Sitter de inte fastspända med bälte?
Hoppas jag har fel.

Sen undrar jag....finns det inte riktiga sängar i en husvagn...hmm.
Att se på film i bilen går alldeles utmäkt det också. DVD i nackstödet ;-)
Sen gillar barn många raster. Det gör vi själva också. Att tokköra långt med barn i bilen är inte just.

Det finns för och nackdelar med allting.
Jag tycker att både husvagn och bil fyller sin funktion. Själv brukar vi parkera husvagnen och gör sen utflykter med bilen.

Mvh
Tomas G
Hans L
Skrivet: 2004-02-21 19:23:48
I debatten "Hund i husvagn" berättade Torsten S att han låter hustrun ligga i husvagnen men det var naturligtvis ett skämt. Lika korkat är det dock att låta barnen ligga i sängarna i husbilen. När husbilen rullar är det ett fordon och då skall man sitta fastspänd i säkerhetsbälten! Det är när man stannar som det blir en bostad! Att köra med barnen "lösa" i husbilen är MYCKET oansvarigt och dessutom olagligt eftersom det är bältestvång i såväl personbil som lätt lastbil. Jag hoppas naturligtvis att det skall visa sig att även du skämtar, men även om det är så, så misstänker jag att många ändå åker omkring i husbil med lösa barn (och hundar) och vad som händer med dom när det smäller vill i alla fall inte jag tänka på.

MVH/Hans
Peter B
Skrivet: 2004-02-23 14:52:04
Ja, kära nån! Min namne, Peter B, som starade den här tråden har campat i 13 år och ännu inte kommit längre än att han håller sig med uttryck som "Varför skall man ha husbil?". Vadå "ska ha?"

Det är helt okay att ha synpunkter. Men fråga inte vad man "ska ha", utan fråga te. husbilsägarna vad det är de uppskattar med sina fordon och varför de valde husbil framför husvagn. Sen kan var och en bedöma vad som passar en själv bäst.

mvh
en annan Peter B
Arvid
Skrivet: 2004-02-23 15:51:32
Håller med Tomas G att man inte skall låta barnen ligga och sova i husbilen under färd.
Passagerare skall vara bältade i framåtriktade soffor/stolar, men av någon underlig anledning
är det tillåtet att vara obältad om man sitter bakåtriktad.
Vad det gäller husvagn eller husbil, så är det väl helt enkelt så att det är vilka behov man har för sin typ av camping.
Stannar man ofta längre tid på ett ställe och utforskar omgivningarna är säkert husvagn mest praktiskt. Flyttar man sig ofta kan det vara smidigt med husbil. Men det går att använda husvagnen på "husbilsvis" och vice versa. Sedan påverkar naturligtvis inköpspris vilket var och en kan välja, men drömmer man om t ex husbil så kan det ju dyka upp begagnat som passar. Det vet jag av egen erfarenhet.
Berthon
Skrivet: 2004-02-23 16:49:05
Hej igen !
Har varit inne och tyckt tidigare i detta ämne och vi svajar av och till om vi skall gå över till husbil med dess för och nackdelar. Vi får kanske hyra en husbil och prova.

Det borde dock finnas en hel del som haft erfarenhet av husvagn som nu har husbil som kan dela med sig lite för och nackdelar. Trots allt är det ju en ganska stor investering för de flesta. Det finns kanske de som gått över till husvagn ?

Skriv gärna ner era erfarenheter från olika typer av resor med bil eller husvagn. Syftet med denna sajt måste väl vara att vi vill lära av varandra inte procka på varandra. Sen kan ett ämne måste startas lite polariserat.

MVH
Berthon
Peter B
Skrivet: 2004-02-23 17:18:03
Ojda

Vi har fått en mästare i att tolka svnska språket som han vill.

Min avsikt var just att få reda på vad husbilsägarna uppskattar med sina fordon och jämföra med husvagnsägarnas uppfattning om sina.Svaren jag fick tyder också på att min frågeställning har uppfattats på detta sätt.

I visan står det ju att "man ska ha husvagn" så varför inte få fråga varför "man ska ha husbil"

F.ö ankommer det inte på "en annan Peter B" att ha synpunkter på vad man får fråga om i detta forum.

Sedan kan man ju undra varför det inte går att använda en annan "pseudonym" utan använda en som redan används t.o.m i samma tråd.

Ja, kära nån ! Så fantasilöst

Mvh

den ursprunglige Peter B

(Som nog byter pseudonym för att inte riskera sammanblandning. Jag har skrivit ett annat inlägg idag under "Peter B-pseudonymen men språkbruket gör nog att det går att sklija mig från "en annan Peter B"
Tomas G
Skrivet: 2004-02-23 20:15:57
Hej

Jag tycker detta forum ger en härlig och frisk diskussion som låter var och en komma med sina egna subjektiva uppfattningar.

Provokativa inlägg ibland med ironiska förtecken. En del ser rött andra ser det med humor.

Sen får var och en sålla och begrunda.
Både erfarna och oerfarna.
Det ligger väldigt mycket känslor i vissa påståenden eller frågeställningar.

Att ge råd utan att låta färgad är inte så enkelt. Mina råd kanske är fullständigt utopi för någon annan.

Men det ger en härlig och uppfriskande debatt.

Mvh
/Tomas G
Peter B nr 2
Skrivet: 2004-02-24 08:12:31
Ja, Tomas, du har rätt. Var och en får sålla och begrunda. Och visst är man färgad. Och det är inte alltid så lätt att vara nyanserad, det är tydligt.

Jag Peter B(den 1:e), du har rätt. Det var fantasilöst av mig att inte hitta på något annat alias. Men som du säger, språkbruket gör nog att du inte blir sammanblandad med mig.

Och som Tomas G säger, en del ser rött... :-)

Markus: Du skrev lite om dåliga vinteregenskaper hos husbilen. Hur är husbil att köra på vintern jämfört med husvagn?

mvh Peter B2
Markus
Skrivet: 2004-02-24 11:50:31
Hej Peter B nr 2

Ja man blir lätt förvirrad av era två lika namn. Kanskje ni skulle skilja dom lite åt?

Hur är husbil att köra på vinteren jämfört med husvagn? Har inte all världens erfaring av just husbil på vinterföre. Men det jag kan säga är att det kommer lite an på om husbilen är driven på bak eller som i det flesta fall fram hjulen. Så det blir svårt helt enkelt för meg att svara på, med den lilla erfaring som jag har av husbilskörning på vinteren. Har kört husbil men då på bar väg.

Men det jag vet bestämt är om husvagnar. Tycker som så att husvagn och bil tillsammans blir en lungnare ekipage på vinterväg än bara bilen ensam. Har nog att göra med detta att bilen och husvagnen tillsammans blir tyngre på vägen och därmed stabilare. Dels så får du ochså hela ekipagets tyngd över en större flatta över vägen än om det skulle vara en husbil.

Tänk som fölger! Har du en vis kilo som skall fraktas framåt. Ifall denna tyngden är lång men inte så høg kontra med Hög och inte så lång. Vad blir då tryggast på vinterväg? Jag vet inte, men har mina små aningar om det. Men det är teori och inte verklighet. Det kommer an på så mycket mera, däcken, vind, glatthet på vägbanan...

Många är rädda för att komma ut på vägarna med vagn på vinterstid. Och det er bra! Men inte bli förlammade av det. Nu har jag en Fyrhjulsdriven bil som dragare och skall väl passa meg lite att säga att det är så lätt så. Men det är oftast mycket mer lättare än folk tror att köra med husvagn på vinteren.

Tack & Hej
Markus
T.Jansson
Skrivet: 2004-02-25 23:42:42
Hej husbil- och husvagnsägarna!
Har drag på min husbil så för att slippa välja mellan husvagn och husbil så tar jag med mig båda varianterna. Finns det inga som campar i tält nuförtiden? Det måste väl ändå ge den bästa campinglivsupplevelsen.

Mvh T.jansson (nr1?)
Tomas G
Skrivet: 2004-02-26 15:40:24
Tänk va fint....

Den optimala lösningen på denna debatten.
Att ingen kom på detta tidigare ;-)

Mvh
/Tomas
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-02-26 18:46:12
Bäste T.Jansson
De är bara å packa in fyra mans tält in i ekipaget ,så har du garanterat det bästa upplevelsen vi andra får väl dras med våra husvagnar.
Mvh
Zlatko s.
Stig Bernhardsson
Skrivet: 2005-04-10 12:14:42
Hejsan
Jag och min sambo har kommit fram till att för oss passar husbilen bäst, vi vill kunna följa trafikryttmen någorlunda och vi vill sticka in på små avtagsvägar och kolla, men med ett ekipage med vagn och bil blir det kanske en otrevlig överaskning, ponera att man kommer fram och det ösregnar , bara att vända förarstolen och gå in i bodelen utan att bli dyblöt, ja det finns nog många för och nackdelar , men det varkar som denna sajt verkar vara husvagnsetusiaster , men vi har försökt att hitta nackdelar med husbil, men dock ej kommit på någon, och vid förlyttning så är det bara att ha med sig cykel eller scoter , så kan man åka och se sig om utan att flytta på husbilen, så för oss var det inte svårt att välja mellan husbil och husvagn
Rolandh Johansson
Skrivet: 2005-04-11 00:34:21
Har med intresse läst samtliga insändare om att ha husvagn eller husbil. Det verkar som om det blivit en diskution mellan typ borgare o bönder syndromet. Som jag tolkade det första inlägget var det mer vad jag ser för för och nack delar med vagn eller bil, inte att det ska vara finare med det ena eller andra. Sen är det inte bara när man blir äldre som man kan uppskatta en husbil före en husvagn? Jag och min sambo är *bara* dryga 40 och vi har husbil. Det jag ansåg och anser med fördelen med husbil för oss är inte nån prestige att äga en *dyr* bil. Det som var avgörande för oss vad hur den skall användas. Vi testa hyra vagn och husbil innan vi gjorde klart för oss vad vi ville ha ut av det. Det som gjorde att jag valde husbil var att inte jag eller min sambo är långliggare alls, vi ville röra på oss hela tiden. Så i vårt fall var en vagn mer arbete så att säga. Vi tyckte att ska vi bara ligga en natt på ett ställe så var det mycket med koppla loss koppla på och allt som följer med husvagnen. Där inte sagt att det är fel med vagn, det är ju upp till var och ena att avgöra anser jag. Men helt klart är ju att skulle vi ligga tex två tre veckor vid kusten skulle jag också ha valt en vagn, men som sagt eftersom vi vill vara mobila hela tiden föll det sig naturligt att vi valde bil. Sen lär man sig att tänka på ett visst sätt om man nu har vagn eller bil. Handla tex det gör vi innan vi kör in på camping så är det gjort så behöver vi inte dra iväg en gång till. Sen utflykter och se sig omkring det gör vi lika bra med bilen, man planerar anorlunda helt enkelt. Vi har en CI mizar 330 7.10 lång och vi tycker inte vi lever trångt, utan det fungerar för oss eftersom vi valt vad och hur vi skall nyttja den. Så att diskutera vad som är *finast* tycker jag låter lite banalt och sen är det väl tur att det finns dom som väljer vagn eller bil, tänk om alla bara skulle ha vagn, då skulle det ju inte finnas mycket på marknaden eller vice verca så nog tycker jag att olikheterna har sin charm och betydelse också. Sen detta med barn o vagn/bil, ja det kan ju ältas fram och tillbaka men åter där ska det ju avgöra vad som är bäst för den individuelle. Kan se fördelen som Stig Berhardsson sa om det spöregnar behöver man inte ränna ut i regnet och sen in i vagnen dyngsur. Men det anser JAG vara en fördel inte sagt alla gör det. Har bekanta som också kör husbil med tre små barn, dom tycker tex att det är smidigare ha ungarna sittande vid bordet(fastspända så klart) där kan dom ha tidningar rita eller vad dom nu vill. Där är det slut på kivet i baksätet, men återigen det va deras val. Sen rasta ja det kan väl vara skönt rasta ofta även om man har husbil. Så det är i slutändan JAG som ska avgöra vad och hur jag skall använda min vagn/bil som gör det till en fördel eller en nackdel! Inte om det är *vräkigare* att köra *dyr* bil än en praktisk husvagn!!
Malmberg
Skrivet: 2005-06-04 09:50:37
Hej Peter B

Jag fattar inte inlägget, vad är frågan?

Eller är frågan egenligen menad,

fördelar/nackdelar, husbil/husvagn.

Eller så kan man göra som den smarte tysken jag såg för 2 sommrar sedan som hade tröttnat på att dra husvagn, så han köpte husbil och släp med en Smart på :)
olsson
Skrivet: 2005-06-04 19:48:57
Tja man kan tydligen diskutera det mesta. Huvudsaken är väl att var och en trivs med det man har, annars är det väl till att byta. Tält går också bra.
Ha en trevlig sommar
Moe
Skrivet: 2005-07-12 16:11:12
Det vore bättre för övriga trafikanter om ni alla körde husbil istället för husvagn.

Husvagnsekipagen skapar många fler långa köer än husbilarna. De kan väl inte/får väl inte köra 90 & 110.

Så satsa på en hyfsat snabb och inte alltför bred husbil nästa gång är ni snälla, så slipper jag på hjärnblödning när jag ligger bakom och har bråttom hem.

Tack.
Lejonet
Ny medlem
Inlägg: 8
Skrivet: 2008-05-20 14:27:46
Det är självklart har man pengar så köper man en husbil och har man inte pengar så köp en husvagn på avbetalning. Svårare än så är det inte!
De flesta av kommentarerna lyser avundsjuka lång väg.
Sten
Ny medlem
Inlägg: 1
Skrivet: 2010-02-08 00:15:47
Husbil eller husvagn ? Har prövat båda varianterna och lärt mig massor av detta . Husbil är en komplett galen ide, bra ända tills man kommer fram , sen är det roliga över . Med husvagn är det tvärt om det roliga börjar när du kommer fram.
Freedomtravel
Ny medlem
Inlägg: 5
Skrivet: 2010-02-08 13:03:00
Jag tror att husvagn är perfekt om man gillar att åka til en camping och sedan stanna där ett tag. Då kan man koppla loss bilen och använda den osv.
Men om man som vi, helst fricampar och helst bara stannar en eller två nätter åt gången, då är det praktiskt med husbil!

Det beror väl helt enkelt på vad man använder sitt fordon till!
www.freedomtravel.se
finkalle
Ny medlem
Inlägg: 2
Skrivet: 2011-05-10 21:23:31
Hej på er campers.

Jag har aldrig kört husbil eller husvagn.
Jag har läst om era för och nackdelar, men jag har några frågor.
Kostar det olika mkt på campingplatser?
vad kostar det att försäkra?
vad kostar skatten?
vad kostar service?
hur mkt bensin drar det?
hur gäller det med besiktning?
vilken är bäst ljudisolerad?
vilken har bäst andrahandsvärde?
kostar det olika på tex färjor, vägtullar och dyligt?
skillnader i pris att hyra?

Jag vet att det finns olika storlekar och nya å beg men svara på det ni vet
finkalle
Ny medlem
Inlägg: 2
Skrivet: 2011-05-10 21:24:53
nu menar jag ju skillnader på husbil mot husvagn om någon ville missförstå mitt förra inlägg
Lo-lo
Ny medlem
Inlägg: 10
Skrivet: 2012-01-03 11:04:48
"Det är självklart har man pengar så köper man en husbil och har man inte pengar så köp en husvagn på avbetalning. Svårare än så är det inte!
De flesta av kommentarerna lyser avundsjuka lång väg."

Ja är lite nyfiken på hur du tänker! Personligen tycker jag att det viktigaste är att man har bekvämt boende med sig och sen spelar det ingen jätteroll om det är husvagn eller husbil utan det rör sig mer om detaljer.. Men å andra sidan har jag aldrig kört husbil
Markus W
Ny medlem
Inlägg: 3
Skrivet: 2012-07-07 02:10:39
Har man inte campat i större omfattning skall man nog överväga att hyra lite olika modeller och prova på campinglivet för att bilda sig en egen uppfattning. Har man ständig tidsbrist och ointresse så är det nog bekvämast att hyra någon gång per år. Har man däremot starkt intresse, älskar campinglivet och ser ekipaget som sitt andra hem, då skall man nog överväga att köpa en. Oavsett hur man gör så är det en underbar frihetskänsla att vakna upp på nya spännande platser.
www.rentnjoy.com
Markus W
Ny medlem
Inlägg: 3
Skrivet: 2012-07-07 02:11:22
Har man inte campat i större omfattning skall man nog överväga att hyra lite olika modeller och prova på campinglivet för att bilda sig en egen uppfattning. Har man ständig tidsbrist och ointresse så är det nog bekvämast att hyra någon gång per år. Har man däremot starkt intresse, älskar campinglivet och ser ekipaget som sitt andra hem, då skall man nog överväga att köpa en. Oavsett hur man gör så är det en underbar frihetskänsla att vakna upp på nya spännande platser.
www.rentnjoy.com
Aina
Ny medlem
Inlägg: 1
Skrivet: 2012-12-16 18:17:34
Kul tråd. Husvagn eller husbil, ja det finns förmodligen lika många uppfattningar som det finns husvagnar o husbilar. Själva har vi haft båda delarna. Egentligen började vi med att sova i ett vanligt släp, med luckan lite öppen för att få syre. Sen blev det en oinredd mercedesbuss, i vilken vi slängde ut det gods som normalt transporterdes i den, och ställde innågra tält sängar. Sen bar det av till europa :-)

Därefter tält och sen en husbil (Hymercamp) i 5 år, och nu en Kabe husvagn de senaste 12 åren. Det är sommånga skriver fördelar och nackdelar med båda. Fördelen med husbil är enligt vår erfarenhet, smidigheten att köra. Man kan hålla trafikrytmen på ett helt annat sätt än med husvagn. Normalt sett lättare att parkera. Man kan kissa under färd (det är nog inte ur säkerhetsaspekt så bra - men det går).

Husvagn är bra när man kommer fram. Man blir inte så låst i och med att man har bilen att sticka iväg o tex handla eller besöka sevärdheter osv. Vi som spelar golf tycker att det är smidigt att ta bilen till golfbanan, och låta husvagnen stå på sin plats. Slipper surra och plocka in typ bord o stolar o annat som man tagit ut, som vi gjorde med husbilen.

Sen har också en katt som hänger med. Det skulle vara mycket svårare med husbil. Nu kan kissen vara i husvagnen, när vi är ute o ser oss omkring. Då kan vi ha fönster öppna, med ett galler i så att det inte blir för varmt. Dessutom har kissen en kattlucka i ett av husvagnsfönstren, som går ut till en liten utebur.

Men om vi inte hade kissen skull jag kunna tänka mig att köpa en husbil igen. Fast egentligen skulle jag vilja ha både husbil och husvagn. Husbilen för att kunna sticka iväg på helgtripper, typ teaterresor o likn. Samt åka runt i europa igen. Husvagnen till veckoresor till viss plats, där man kan boa in sig en tid.
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt