Tumbo

CampingSverige.se

Husvagnar - modeller
Forum - Husvagnar - modeller - Knaus som vintervagn
Användare
Lars
Skrivet: 2005-08-08 19:55:22

Knaus som vintervagn

Hadde planer på att köpa en Knaus 01-04, men är lite orolig angående värme och komfort under vintern. Jag har vagnen i Jämtlands fjällen där det blåser och kann vara ner mot -30.
Mvh Lars
Svar
Urban
Skrivet: 2005-08-12 11:38:45
Jag har inte någon egen erfarenhet av vintercamping men på min Knaus (2003) ser jag en del brister ifall det skulle vara aktuellt. Bl a löper avloppet under vagnen istället för inne i vagnen som på Kabe, Polar m fl. Om det är ett problem eller inte beror på hur många avlopp det är på den vagn du avser. Dessutom är golvvärmen (om vagnen är utrustad med det) utlagd endast i gången. Alltså ej vid sittgruppen, tvättställ m fl ställen. Kabe har, åtminstone på de nyare modellerna värmespridande aluminium för golvvärmen och drar in värmen på alla ställen. Helt rätt konstruerat! Om vagnen har Aldes värmare så är nog inte vagnsvärmen något problem. Vet inte hur original Truma luftburen värme fungerar på vintern med värmespridning vid fönster, sängar mm. Något som talar för att det går lika bra med en Knaus är ju att det faktiskt står en och annan Knaus på vintercampingarna i Sälen, Idre, Säfsen m fl ställen. Isoleringen i golv väggar och tak är nog lika bra/dålig som i de svenska vagnarna.
Ska man ha en riktig vintervagn så är nog Polar eller Kabe bästa alternativen (Tyvärr har de ju så otroligt fula inredningar att de inte är ett alternativ, enlig min mening.......:0)

Tur att man är vår, sommar och höstcampare!

Lycka till med vintercampingen

Med vänliga hälsningar

Urban
Johan
Skrivet: 2005-08-16 23:04:54
Jag köpte frostskydds ledning, används till tex stuprör och till vattenledningar som riskerar att frysa på vintern, drog på undersidan av avloppsrören och la på 20mm rör isolering runt, klart.
Finns att köpa på tex ClasOhlsson kostar totalt ca 1000:-, ledning + isolering.
Har fungerat i -25 för mig utan problem.
Jag har både vattenburen och truma i min Knaus så vintern är inga problem numera.
Biba
Skrivet: 2005-08-22 21:29:53
Härligt svar Johan,det måste svida för alla Kabe nördar som tror att de bara är de som kan vintercampa.Skulle inte ens ta imot en Kabe om jag fick en.
Chriper
Skrivet: 2005-09-01 16:29:30
Hej Lars
Gå in på www.husvagnsforum.com. Där finns en jättebra tråd om hur du anpassar din Knaus för vintercamping.
OBS! Gjord av en Knausägare.
Göran
Skrivet: 2005-09-07 09:34:12
OK, Johan det är väl OK att isolera avloppet men hur är det med driftkostnaden för att värma upp vagnen. Köpte en ny Knaus Royal -01 som enl. återförsäljaren och distributören skulle vara anpassad för det nordiska klimatet, men ack nej.
Trots att den hade golvärme och vattenburen värme med en Alde 3000 så behövde vi hela tiden även använda gasolen för att hålla värmen uppe i vagnen då det endast gick att köra Alden på 2 patroner och den klarade då inte att själv hålla värmen när det kröp ned mot -15.
Bytte därför tillbaka till en Polar som även klarar kyla utan extra fix. Knausen är en bra vagn men inget för riktig vinter.
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt