CampingSverige.se

Utrustning - Gas, kyla, värme
Forum - Utrustning - Gas, kyla, värme - Pannan tänder inte
Användare
Stefan
Ny medlem
Inlägg: 2
Skrivet: 2007-11-27 08:58:47

Pannan tänder inte

Hej!
Jag är nybliven ägare till en Öggestorp Regent -82 husvagn. Vagnen är mycket fin för sin ålder och godkänd i fukttest. Jag har inte tidigare vare sig ägt eller använt nån husvagn så jag saknar helt erfarenhet.

Problemet är att pannan inte tänder. Pannan är en Optimus-Alde 2920. Spisen fungerar så jag antar att allt fungerar så långt. Det jag upptäckt är att det inte sitter nån "huv" över skorstenen, den verkar ha flygit bort innan jag köpte vagnen. Sen 3 veckor tillbaka har jag dock en burk över öppningen. Elvärmen har också varit på så ev fukt bör ha torkat ut nu. Jag har en svag misstanke att det är tändningen som inte fungerar, kan nån beskriva funktionen på den och/eller komma med förslag på andra troliga orsaker till att pannan ej brinner. Tidigare ägare provkörde pannan som fungerade i somras och jag tvivlar inte på att det är så.

Tack på förhand
//Stefan
Svar
Lars Erik
Redaktör
Skrivet: 2007-12-04 23:33:43
Hej!

Låt mig komma med 3 kommentarer:

1) För att 2920-pannan (och dess "syskon") ska fungera, måste det vara drag genom pannan - alltså öppet både nertill och upptill - så att gasol och luft kan blandas. Att sätta en burk över skorstenen var förvisso rätt tänkt, eftersom den förhindrar att det regnar in i pannan, men burken gör att det inte blir något drag i pannan. Och utan lufttillförsel tänder inte pannan.

2) Om vagnen stått ett tag utan skorstenhuv, har det säkerligen kommit in vatten i pannan. Vattnet gör att pannan rostar invändigt, och det kan skada tändstift och andra elektroniska delar. Ett fall för en kunnig reparatör...

3) Det mest elementöra: Har du öppnat gaskranen för pannan? (Det är separata kranar för spis, kyl och panna.)
Stefan
Ny medlem
Inlägg: 2
Skrivet: 2007-12-05 18:16:28
Hej
Tack för svaren

1. Burken har varit borttagen när jag försökt köra pannan...av ren självbevaresedrift.

2. Det har jag också funderat på, verkar mest troligt.

3. Jodå, jag har faktiskt koll på kranarna.

Spontant så ligger tändstiftet nära till hands att misstänka, jag skulle behöva en bruksanvisning på pannan, den jag har är till en nyare modell. Kan man köpa skorstenshuv hos lokala husvagnssäljaren eller måste man kontakta panntillverkaren?
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt