Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

Husbil
Forum - Husbil - Sot i bodelen
Användare
florence
Ny medlem
Inlägg: 1
Skrivet: 2007-09-15 11:56:08

Sot i bodelen

Har en Fiat Ducato -02. Förra ägaren hade en gång problem med att det kom in sot i bagageutrymmet och även i bodelen. Verkstaden förlängde avgasröret och det mesta av problemet försvann men inte helt.
Vi hade fel på en slangklämma på avgasröret för en tid sedan och då vällde det in sot.
Någon som haft något liknande problem? Kan ju knappast vara feleni avgasröret som är grundproblemet, det ska ju inte läcka in på det viset utifrån överhuvudtaget.
Svar
Lars Erik
Redaktör
Skrivet: 2007-09-18 13:49:31
Alla husbilar har en så kallad säkerhetsventilation, bestående av ett lågt placerat (vanligtvis i golvet) luftinsläpp och ett eller flera luftutsläpp (takluckor, ventiler) i taket. (Dessa öppningar får ej blockeras!)
På din beskrivning verkar det som om avgaserna sugs in i bilen under körning på grund av det undertryck som då bildas. Exakt var luftinsläppet i golvet sitter ska framgå av en ritning som finns i bilen, men hr bilen en Truma-panna sitter insläppet vanligtvis i anslutning till detta. (Har bilen Alde-värme sitter insläppet under någon av konvektorerna.)
Ett annat alternativ är att avgaserna sugs in genom något av ventilationsgallren till kylskåpet, om kylskåpet inte är fullständigt avtätat mot husbilens inre.
Hur problemet ska åtgärdas är svårt att svara på. "luft uppför sig inte som folk", förklarade en gång en dammsugarkonstruktör. Och detta gäller naturligtvis även hur avgaserna strömmar under och kring bilen.
Att problemet blev mindre när avgasröret förlängdes, indikerar att felet går att avhjälpa. Frågan är bara hur avgasrörer ska dras...
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt