Tumbo

CampingSverige.se

Utrustning - Gas, kyla, värme
Forum - Utrustning - Gas, kyla, värme - Värmesystem
Användare
Magnus Olofsson
Skrivet: 2003-08-14 09:19:27

Värmesystem

Jag har en liten fundering gällande "utomnordisktillverkade" vagnar.
Det påstås ofta att Tyska vagnar skall vara dåliga vintervagnar, beroende bl.a på värmesystem. Men i en jämförelse så har även Tyska vagnar Alde 3000, golvvärme, god isolering, mindre fönster m.m. Att mena att elslingor som golvvärme är sämre än vattenburet tycker jag är helt fel beroende på att el är snabbare, det går ofta att köra separat, angående ev. energiförbrukning så tror jag inte att det är någon skillnad i förbrukning.
Vad tror ni?, kom med mothugg!
Svar
Rolf Braun
Skrivet: 2003-08-15 08:02:08
Vattenburen golvvärme behöver ej 220V anslutning! Den fungerar både med gas och el. Elvärme kräver 220V även om slingorna i sig själv drivs med lågspänning.
Peter B
Skrivet: 2003-08-15 09:32:29
Hej Magnus

Alde 3000 är såvitt jag kan bedämma det bästa värmasystem som finns f.n. Det räcker dock inte med att värmepannan är "rätt". För att en vagn skall vara bra på vintern krävs god isolering (minst 30mm tror jag), ett stort antal konvektorer ("element") bra ventilation. Rejäla luftspalter bakom soffor, distansgolv i sänglådor, luftspaltväggar i garberober och skåp. Invändigt avloppssystem. Helt utvändig kylskåpsventialtion mm. Golvvärme är ett plus (vi betällde elgolvvärme somm tillval på vår senaste vagn just av skäl som du nämner - det är mycket bättre än vattenburet). De flesta tyska vagnar uppfyller inte alla dessa krav. På många tyska vagnar krävs endast smärre kompletteringar som den händige lätt kan göra (luftspaltväggar, bygga om avloppet eller liknande), andra vagnar skall man nog avråda ifrån när det gäller riktig vintercamping ( -30 eller kallare). På påsk spelar det nog ingen större roll vilken vagn man har.

Fascinerande hur få husbilar som uppfyller de mest elementära krav enligt ovan. Jag har titta in i bilar som kostat över 600.000 kr där det inte ens finns luftspaltväggar mot yttervägg vid sängen. Helt otroligt så dålig kunskap det finns här

Hälsningar

Peter B
Magnus
Skrivet: 2003-08-20 15:20:23
Håller med Peter!

Vad gäller golvvärme så tycker jag elslingor i husvagnar har fler fördelar än vattenburen golvärme.

Tyska "nordenanpassade" vagnar uppfyller de flesta av Peters påståenden, dock verkar det vara få som har avloppet inbyggt i golvet utan det hänger under vagnen. Men å andra sidan, hur funkar ett inbyggt avlopp när det är kallt?!, kryper inte kylan bakvägen och gör så att det fryser när man använder ett "öppet" system?

Förövrigt en intressant disskussion som jag av någon anledning inte funnit på andra forum.
Peter B
Skrivet: 2003-08-21 13:48:30
Hej Magnus

Det invändiga avloppet brukar kombineras med invändig avloppstank med invändig kran kran som manövereras utifrån. Vattnet hinner ej att frysa under tiden det rinner ned i transportlungan. Denna finnes är också mycket användbar sommartid då man kan stanna på rastplatser och tvätta sig, diska mm utan att koppla lungan.

Inga husbilsägare som vill kommentera vinteranvändning?

De flesta europeiska husbilar saknar såvitt jag har förstått flera av följande:

Luftspalter bakom sängar och ryggdynor. Luftspaltväggar i garderober och överskåp. Frostfria vatten och avlopptankar (inkl tömningsanordingar) samt en ordentlig avskiljning till hyttdelen (som ju ej är isolerad i vare sig väggar eller att det finns tvåglasfönster - brrrr vid minus 20)

MVH

Peter B
Tomas G
Skrivet: 2003-08-21 16:03:09
Hej....

Intressant diskussion.
När det gäller själva värmeutstrålningen i golvet så märker inte jag någon större skillnad på el eller vatten. Däremot kan du ju som sagt driva golvärmen på gas om du har vatten. Sen var det lite bökigt att städa med elslingorna under mattan.
Den är dessutom ganska ömtålig.
Sen räcker det med en termostat för hela vagnen.

Invändig spillvattentank är helt suveränt. Bra på vintern samt vid enstaka kort stopp. Har aldrig haft problem med utloppet vintertid. Och tanken är ju som sagt uppvärmd inne i vagnen. Håller med om att många fabrikanter missar vikten av bra luftspalter. Speciellt i förvaringsutrymmen vid golvet, där luft måste passera under. Alde 3000 är bra men jag saknar en funktion som primusen hade. Att gasen automatiskt går på när elvärmen inte räcker till. Nu får man köra bägge systemen från början isåfall. Att ha två cirkulationspumpar känns bra vintertid. En 12v samt en 220v.

Kul att det skapas forum för diskussioner där vi campare kan utbyta erfarenheter. Mvh/Tomas G
Patrik
Skrivet: 2003-08-21 22:25:32
Tomas G.
Hur menar du att Aldepannan fungera. Köpte en vagn med Alde 3000 och har just den funderingen som du beskriver. Jag trodde att om jag har på steg 2 på elen och gasolen tillslagen så går inte gasen på förren elen inte klarar av en temphöjning. Det är alltså inte så, någon som är säker och kan förklara?
Tomas G
Skrivet: 2003-08-22 00:03:48
Primusen funkade så som du beskrev.
Om elen behöver stöttning kopplas gasen in.
På Alden körs gasen och elpatronen samtidigt när väl termostaten slagit på. En förutsättning är givetvis att båda knapparna (gas + elpatron) är påslagna. Vad jag hört skall Alde komma med något liknande system( om de ej redan gjort det) i framtiden.
Jag har en Alde 3000 årsm.-02

Denna förklaring fick jag av leverantören (meken) när jag köpte vagnen. Att primusen var bättre i det avseendet. Nu kör jag nästan aldrig pannan på gas, även vintertid. Med 2000 w inkopplat (steg 2) har värmen varit helt ok. Det enda jag gjort nattetid är att ha varmvattenberedaren avstängd, så att den ej stjäl värme.

Är vagnen kall från start brukar jag köra igång med dubbla system för att vid uppnådd värme stänga av gasen.

MVH /Tomas
Peter B
Skrivet: 2003-08-22 08:59:05
Hej allihop

Har man ett orginalmonterad el-golv så ligger detta under plastmattan = inga ömtåliga kablar mm. Detta har stora fördelar jämfört med vattenburen golvvärme. Det kan separatköras vilket är mycket behagligt kyliga sommardagar. Det ger ett värmetillskott på vintern (vattnet i konvektorerna behöver inte "kylas ner" i golvet) Då vårsolen lyser in på påsk och termostaten slår av den vattenburna värmen är golven fortfarande varma. Jag hade tidigare vattenburen golvvärme men tycker att elgolvet är mycket bättre. Nackdelen är att vi ej har golvvärme då vi fricampar men i allmänhet är det så varmt vid dessa tillfällen at vi inte alls saknar denna "finess".

När det gäller Alde 3000 och kombinationsdrift så tilhandahåller Alde samma finess som Primus hade. Jag tror det kan skilja sig åt i olika husvagnsfabrikat (man kanske inte beställer riktigt samma specifikation av Alde)

För Polar (som jag känner bäst till) är det så här:

Tidiga 2002:or

Har kombinationsdrift gas-el enligt Primusmodell då cirkulationspumpen står i läge 3 (kontinuerlig drift)

Sena 2002:or

Då fungerar kombinationsdriften enligt ovan även då cirkulationsdriften är i läge 2

Det borde alltså inte vara någon omöjlighet att uppgradera för de som så önskar. Det är kontrollpanelen som byts ut (eller kanske man byter något inne i panelen) och detta måste ju gå att göra på samtliga vagnar som har Aklde 300.

MVH

Peter B
Magnus
Skrivet: 2003-08-22 09:21:20
Tomas...

Om jag inte misstar mig så har du haft en Hobby.

Hade du kondensproblem i garderober skåpar m.m.? Vilken panna satt det i den vagnen.

Vad jag sett så finns det luftspalter m.m. i garderober, men är de tillräckliga? Bör man ta upp fler hål?
Peter B
Skrivet: 2003-08-22 13:44:01
Hej Magnus Tomas m.fl

När det gäller luftspalter i garderober, sänglådor och överskåp så är det viktigt att dessa är kompletterade med "innerväggar" (distansskivor mot golv/yttervägg) så att luftspalten ej täpps igen och att den varma luften kan cirkulera bakom kläderna mot ytterväggen.

T.o.m Solifer
Cabby och Polar saknar distansväggar i överskåp o/e garderober.

Har man inte dessa innerväggar täpps luftspalten igen av kläder och man får kondens och väta och ibland is i käderna.

Jag har en Polar 560 dubbelbädd (2002) och här finns en garderob i bakre högra hörnet. Jag förbisåg att denna garderob har två ytterväggar. De kläder som hängde dikt an mot husvagnens högra ytterrvägg blev våta då det var -20 grader.

I år skall jag såga upp luftspalt i hyllplanen samt komplettera med en fanerskiva på distanskotsar så är detta problem löst.

Jag har en fast överbädd (ovanför dubbelbädden) och här fik själv beställa och montera en "innervägg" med textilklädsel.

Såvitt jag vet är det endast KABE som är konsekventa på detta område men Polar tycks bli bättre för varje årsmodell.

MVH
Peter B
Tomas G
Skrivet: 2003-08-25 12:13:04
Hej allihopa..

Ja....luftspalterna är av oerhörd vikt.
Många knökar in klädesplagg som ligger dikt an väggen. Distansklossar med faner är en bra lösning. Borde finnas från början i alla vagnar.

Magnus.....ja jag hade en Hobby 650 -01. Inga fuktproblem men det blev jäkligt kallt i lådorna. Det satt en Alde 3000 i den. Jag kompletterade med en 220 pump samt elvärme i golvet.

Men den gick inte så bra att vintercampa i. Avloppet frös under vagnen. Sen var den ett måndagsexemlpar som jag skrev under en annan fråga.

Mvh
/Tomas G
Tomas G
Skrivet: 2003-08-25 19:48:49
Angåeende Alde 3000.....

Peter B har helt rätt...

Sent år 2002 kom Alde med ett tillval som gav samma funktion som primusen. Dvs, när både el och gas är inkopplat så går enbart elen. om den ej skulle räcka till kopplas gasen in.

Det räcker enbart med att byta kontrollpanelan.
Man kan se se på kontrollpanelen vilken det är genom att den som har samma funktion som primusen har en vit fylld ring.

Passar på och byter vid nästa service.
Köpte en Solifer S9+ NS -02 våren -02

/Tomas G
Magnus
Skrivet: 2003-08-26 11:40:25
Hej Tomas G!
Intressant disskussion..., man lär sig alltid något nytt!

Gällande Alde 3000, vad menar du med "vit fylld ring"?

Mvh/Magnus
Markus
Skrivet: 2003-08-27 04:13:00
Hej från meg ochså Tomas G!

Vad är denna "Vit fylld Ring" är det en dekor ring som bara finnes på det Nya Kontrollpanelet. Hade en Polar -96 förut med Primus som bara gick på gas när inte elen räckte till.
Har nu köpt en Knaus 750 TS -99 med Alde 3000 panna. Mennar ni alla då att denna finnes inte finnes på "min" Alde panna med kontrollpanelen från -99 ?.

Vad kostar en sådan panel att köpa? någon som vet? Som man får denna finnes på. Sparar ju massor med gas på denna sätt...

En till fråga! Hur är det egentligen med Alde värmepanna. har den inbyggd 220 V cirkulations pump? Ser ut som det sitter en 12 V cirkulations pump ovanför ekspantions kärlet i min Knaus. Har jag alltså både och???

Tack & Hej
Markus
Tomas G
Skrivet: 2003-08-27 10:06:27
En vit fylld "Prick" finns på den panelen som har samma system som primusen hade. Alltså inte den vita ring som indikerar ca 22 grader ovanför tempinställningen.

Detta kom som sagt som tillval på Aldes pannor sent 2002. Innan dess finns det ej. Normalt har Alde en 12 v pump. Kabe kör nu med både 12 och 220 v.

Mvh
/Tomas
Peter B
Skrivet: 2003-08-27 11:18:05
Hej!

Den vita ringen som indikerar "primusfunktion" på ALDE 3000 pannan skall sitta till höger om cirkulationspumpens strömbrytare så att där finns tre symboler:vattenkran, vattenkran, fylld vit ring (nerifrån och upp). På andra sidan finns : 0 värmesymbol värmesymbol

Hoppas detta blev begripligt. Den fyllda ringen sitter alltså till höger om "cirkulationspump-knappen" på samma höjd som den översta värmesymbolen till vänster om knappen.

ALDE 3000 pannan har ingen inbyggd cirkulationspump

MVH

Peter
Magnus
Skrivet: 2003-08-27 11:41:03
Hej Markus...

230 V cirkulationspump är ett extratillbehör och den sätter man vid expansionskärlet. Den har dock varit monterad på de större husvagnar jag sett. Tror att en sådan nästan är ett krav i de större vagnarna för att få ett bra klimat.
Tomas G
Skrivet: 2003-08-27 11:45:40
Tillägg....

På Kama fritids hemsida www.kamafritid.com finns den nya panelen som prioriterar elen före gasen. Den har detaljnummer OA3000 - 565. Priset lär vara runt 1500:-, upp eller ned.

Mvh
/Tomas
Markus
Skrivet: 2003-09-09 17:38:54
Hej igjen

Tack, tack så jättemycket för alla svar från er allihopa, Tomas, Magnus, Peter.

Skal gå och rota mer inne i min nya vagn för att finne ut. Nu när jag vet vad jag skal finne ut om.. hi..hi...

Var ute med vagnen på en resa till Trollhättan härifrån jag bor i Hamar, Norge för att hälsa på släkten. Tro inte på det här med att det inte går att resa med så stora vagnar. Det är så många Dogmer som är ute och går.

Allt har fungerat. Men man vill ju veta hur?

Tack & Hej
Markus
Peter
Skrivet: 2003-09-10 09:39:51
Tex. hobby har ju en elslinga i golvet och det är ju kanonbra när den funkar. Tänk på att den svenska marknaden är så liten för dom tyska tillverkarna att det spelar ingen roll om dom säljer bra här eller inte. Därav har du ett svar till att de flesta tyska vagnar är i stort sett obrukbara vintertid såvida du inte tänker nyttja gasolen. Hobby tex tänker ju inte ett enda dugg på kallras, isolering och framför allt värmesystemets uppbyggnad som i de flesta fall är bara ihpsatt för att fungera sommartid och vår/höst trots alde's compact 3000 panna. Temp. skillnaden i en tysk kan man säga att man ska vara glad om man har en differanstemp på 30 grader mellan inne och ute. MVH Peter
Magnus
Skrivet: 2003-09-11 13:51:24
Peter..., jag tycker att detta forum är perfekt för att få sakliga och korrekta tips. Ditt inlägg tycker jag dock inte hör till dessa... Vad har du för erfarenhet av Hobby? Jag kan säga att vi är ett flertal som vintercampar med Tyska vagnar, och visst, de är inte lika bra som Kabe, men det finns svenska vagnar med problem också.
Markus
Skrivet: 2003-09-13 03:03:14
Hej Peter

Det var ju lite trist som du far fram med Kontinentala vagnar. Tänk på vilken skillnad det är i pris mellan dom och Nordiska. Ofta flerfaldiga 10 000:-

Då är frågan om man kan värma upp vagnarna med enklare medel och spara pengarna till något annat roligt. Hur gjör du hemma? Varför inte en Oljeelement eller någon annan billig värmekälla som tillägg. Många kanskje bara använder sina vagnar någon vecka på vinteren...

Annat roligt som jag kunde tänka meg skulle kunna vara Parabol, inverter, kanot, solpannel, bärbar datamaskin, mobiltelefon. Till vagnen och ändå ha pengar kvar.. Lånade eller egna...

Allt går med god vilja. Dessutom så fattar inte att inte flera reagerar på de flesta Nordiska vagnarna med sittgrupp fram. Där du slås med gardinera rundt huvudet hela tiden. Det irriterade meg i alla fall. Vill nog inte satsa på en sådan vagn igjen... Vet att det börjar komma andra lösningar och det var på tiden.

Tack & Hej
Markus
Tomas G
Skrivet: 2003-09-13 18:31:36
Men.......

Det är väl ingen som påstår att det inte går att vintercampa med enklare utrustade vagnar.

Men livet blir så mycket enklare och problemfriare med en nordisk vagn som trots allt är byggd för vårt klimat.
( Bygger på egna erfarenheter )

Sen är de i de flesta fall dyrare, men det är ju något man själv väljer.

Jag betalar gärna extra för en bekymmersfri campingfritid.
Var och en blir salig på sitt sätt.

Att många är nöjda vintercampare med tyska vagnar tycker jag bara är positivt.
Ni behöver inte gå i försvarsställning och försöka förklara anledningarna till att ni valt dessa vagnar.

Smaken är ju som baken, och tur är väl det. Tänk om det bara fanns en modell att välja på.Mvh
/Tomas G
Markus
Skrivet: 2003-09-14 13:58:29
Hej Alla

Nu var vi där igjen:

Nordiska=Bekymmersfri? Njet.... ={

Tack & Hej
Markus
Tomas G
Skrivet: 2003-09-16 08:28:54
Hej igen..

Apropå vinterisolering.

Nu har Solifer sin kraftiga takisolering på alla fullbreddare. Gäller 2004 modeller.
Det är ju till nytta både sommar och vinter. Bra solifer.

Mvh
/Tomas G
Margit Vesala
Skrivet: 2003-09-17 22:44:36
Håller med de Nordiska. Men har inte ngt mot de Europeiska. Har installerat en vedkamina i min Polar 600-79.

Men, men.... vagnen står permanent på plats.
PÄR Hettman
Skrivet: 2003-09-26 21:35:18
Tack Peter B, vad skönt att höra.
Min utomnordiska Eiffeland platsar
allså suveränt in på vinter camping
Eiffeland måtten håller 33,33 och 40.
Tack och hej leverpastej
Tomas G
Skrivet: 2003-09-27 19:03:35
Hej...för sista gången.

Skall vi därmed sätta punkt för en debatt som blivit "jag har bäst grejor"?


Mvh
Tomas G
Tomyen
Skrivet: 2003-10-07 18:52:21
varför då?
Ika
Skrivet: 2003-10-11 21:42:36
Hej!
Apropå värmesystem, är det någon som har erfarenhet av (eller vet något om) Truma Ultra Heat?! (Det här värmesystemet skall tydligen vara ganska så vanligt i Danmark).
Hälningar Ika
Calle
Skrivet: 2003-10-23 22:32:41

Alde Compact 3000

Alla pratar om Alde Compact 3000, men enligt specefikationerna skall ju tex Alde Comfort 2928 till och med ha ngt högre effekt på gasol. Är inte den bra eller vadå? Jag är medveten om att compakten har elpatron och varmvattenberedare men det går väl att lösa med värmeväxlare och separat elpatron!?

Är det ngn som har erfarenhet av alternativ till Alde Compact 3000 (kostar ca 20000 kr) tex Gastherm.

Hur bär jag mig åt för att hitta en begagnad gasolpanna, spelar det ngn roll om den är gammal eller ny. Det finns ju en hel del vagnar från 70 talet men är dom pannorna funkis? Hur får man tag på tex krockade vagnar av nyare typ (som har alde compact 3000)

Tacksam för råd/C
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt