CampingSverige.se

Husvagnar - modeller
Forum - Husvagnar - modeller - Vikter och körkort
Användare
Bengt Gustafsson
Skrivet: 2003-04-11 19:51:04

Vikter och körkort

Hej. Vi har bytat till en Kabe Ametist XL King Size. Nu undrar jag. Vi har en Ford Mondeo som har en tjänstevikt på 1500 kg och en totalvikt på 2030 kg och en släpvagnsvikt med B-kort på 1470 kg. Vagnen har en totalvikt på 1460 kg i vagnensa tjänstevikt på 1350 kg ingår en vikt på 80 ( som skall vara för gasol+fylld vattentank) kan jag genom att endast ha ex. 15 liter vatten i tanken lasta fler kg personliga kg i vagnen?
Vidare vad kostar det ung. att ta ett E-kort för att kunna dra ett ekipage över 3500 kg?
Var kan man läsa något om vad det är man skall göra föra att få detta kort?
Svar
Markus
Skrivet: 2003-04-13 13:52:47
Hej Bengt
Kan jag lasta mer i fall Vattentanken är nästan tom? = Ja det kan du...
Vad kostar ungefär E-kort = 4-5000 kr

Poänget med totalvikt är att allt som är i vagnen + vagnen själv inte får väga mer än Totalvikten tillsäger.

Sen om du håller vatten tankarna tomma under färd för att du inte skall gå över Totalvikten. Sen vagnens personliga packning väger såpass att det kräver det. Så är det ok...

Men i fall du har plats i bilen så kan det var smart att packa lite mer där ochså. Fast ofta så blir baken på bilen för tung. Och det är inte bra med tanke på släng av Ekipaget under färd.

Här kommer 2 Tips om sider du kan läsa mer om BE-körkort. Och prata gjärna med Bilprovningen din på platsen. Dom har väl hand om den teoretiska delen eller en Trafikskola som du må köra upp igjenom.

handletips.com

www.caravanclub.se ( se under trafiksäkerhet )
Hoppas detta hjälper deg.
Markus
Magnus
Skrivet: 2003-04-13 16:50:34
Jag tog E behörighet i höstas.
Det kostade mig strax under 5000:-
Jag gick via en körskola.
Tog c:a 6 veckor
Thomas
Skrivet: 2003-05-05 12:54:50
Hej!

Tänk dock på att om du har ett E-kort innebär det inte att du får lasta mer i vagnen än vad den är byggd för! Är en vagn specad för en totalvikt på tex 1500kg får den ALDRIG vara tyngre än så (oavsett körkort)

Skillnaden med att ha E-kort är att du får utnyttja bilen konstruktionsmässiga släpvikt, vilken i princip alltid är högre än bilens tjänstevikt. Mao kan du dra en större vagnmodell, men fortafarande inte överlasta den...

Tyvärr ligger KABEs tjänstevikt nära totalvikten (skillnad 80kg, det du får lasta alltså) vilket innebär att du knappt kan lasta vagnen överhuvudtaget (återigen spelar inte körkortet någon roll). Andra vagnar (tex Polar eller Solifer) är betydligt generösare med last i vagn. Upp till 300kg har jag sett...

/Thomas
Bakagan
Ny medlem
Inlägg: 21
Skrivet: 2018-12-03 13:05:12
Jag har redan sett dina förslag. Och nu tittar du på min på den här länken. Här är den coolaste spelresursen för allt jag har försökt och det är inte bonusar och gåvor xn--bsta-kasinon-gcb.com , och inte ens som ett spelgränssnitt. Just här finns inga kontraktsmatcher och dolda spelsystem.
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt