CampingSverige.se

Vintercamping
Forum - Vintercamping - Vintercampa i en Hobby
Användare
Ulf
Skrivet: 2004-02-03 16:07:36

Vintercampa i en Hobby

Hej!
Jag funderar på att vintercampa nästa år så därför undrar jag om det är någon som har erfarenhet av att vintercamp med en Hobby 535 -89 och om det finns något som man ska tänka på mm

Tack på förhand
Ulf
Svar
Markus
Skrivet: 2004-02-04 04:29:39
Hej Ulf

Det går alldeles utmärkt att campa med Hobbyn. Du kan ju läsa flera inlägg här på sidan. Prova med sök och skriv t.ex. vintercamping. Eller läs gärna min artikel om just vintercamping på:

www.campingstuff.dk

Så det är bara att sätta igång...

Tack & Hej
Markus
Tommy Gustafson
Skrivet: 2004-02-07 18:03:56
Hej Ulf

Det går säkert alldeles utmärkt.
Själv har jag en Hobby 00 med luftburenvärmen och det går bra även fast temperturen ligger på 15 - 20 gr.
Nu så Campar vi sällan på vintrarna utan tillbringar höstarna nere i Alperna och vid den tidpunkten är det många campare som kommer och ställer upps sina vagnar för vinter
Hooby, Homecar, Fent mm alla dessa vagnar som många tror att det inte går att campa i på vintern

mvh
Tommy GUstafson
Tommy J
Skrivet: 2004-02-23 20:25:30
Hej
Skall man ha en bekymmersfri vintercamping i Sverige när kvicksilvret börjar krypa ner mot - 20-30 grader och slippa kånka på dyra gasolflaskor, så är det bara nordiska husvagnsmärken som gäller. Har själv en Kabe Ametist -00, man behöver stötta med gasol korta stunder om det blir under -25 grader och det samtidigt blåser, och man slipper frusna vattenledningar och avloppsledningar.

Hälsningar
Tommy J
Peter B nr 2
Skrivet: 2004-02-24 08:34:24
Har prövat bägge varianterna (har haft en Knaus, har nu en ny Polar).

Visst funkar det i "europavagnarna", helt klart. Rent tekniskt och praktiskt är det egentligen inga problem, lite mer pyssel bara. Och ser man till priskillnaden, som är bedrövligt stor, är det knappast värt att köpa en nordisk vagn bara för vinteregenskapernas skull.

Det kanske handlar om vad man är van vid. Har man väl bytt till en nordisk vagn, typ Kabe eller Polar, så kan det bli knepigt att "gå tillbaks". För visst är komforten högre med jämt fördelad värme i alla utrymmen, inbyggda tankar, etc etc.

Slutsatsen är väl att det i praktiken går alldeles utmärkt med t.ex. Hobby, Knaus etc, Men har man möjlighet att köpa en nordisk vagn och uppskattar komfortskillnaden, ja då blir det ett tydligt lyft. Det blir väl en fråga om prioriteringar.

mvh
Peter B2
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-02-24 11:51:54
Hej Tomy J
Du kan Köpa många gasol flaskor för den pris skilnaden mellan en nordisk ock utomnordisk vagn,ock så perfekta är dom inte.Har havt Svenska ock Finska inget ont de,men de är starkt överdrivt på förtreflihet.Så nu har jag en Bürstner såm jag trivs med både i kall ock varm ock do menar jag varm/ingen Svensk sommar/klimat der Svenska vagnar duger inte.Käner på mej att jag stycker fram hakan men den risken tar jag.Som sagt många flaskor gasol.
MVH
Zlatko S.
Peter B2
Skrivet: 2004-02-24 16:16:43
Zlatko: I stora delar håller jag med dig och trots att jag själv äger (och har betalat för) en svindyr svensk Polar, tycker jag att prisskillnaden är större än vad man egentligen får valuta för. Nu sticker väl jag ut min haka tillsammans med dig... :-)

Men trots det valde jag ändå att satsa på en svensk vagn av en massa olika skäl. Man ska nog inte stirra sig blind på bara priset, om man inte måste av skälet att man helt enkelt inte har råd, eller blir tvungen att försaka annat. Sen beror det ju på hur mycket man tänker använda vagnen också.

Jag är själv f.d. motorbåtsägare. I den världen är prislägena totalt annorlunda. Där köper man en bobar familjebåt för som lägst 8-900.000:- och då får man en amerikansk båt med i mångas tycke tveksam kvalite. Ska man ha en nordisk "kvalitetsbåt" kostar den MINST 1,2 miljoner. Där är skillnaden alltså i runda slängar 400.000:- och blir större ju större båt man tittar på. Sett i det perspektivet (och det var så jag såg det) var merpriset på 50-80.000:- för en svensk vagn väldigt väldigt liten.... (även om det sen är tveksamt om det verkligen är värt varje krona).

mvh
Peter B2
Tomas G
Skrivet: 2004-02-24 21:32:19
Hej Ulf..

Självklart kan du vintercampa med en Hobby.
Sen håller jag med Peter B nr 2
Är man beredd och kan betala så finns det vagnar som är gjorda för hårt vinterklimat.

Men svaret måste ändå bli Självklart JA.

(Zlatko...jag har inte plats med så mkt gasol hemma ;-)

Mvh
/Tomas G
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-02-25 11:08:31
Tack Peter B2 ock Tomas G
Jag är glad att det fortfarande fins förnuftiga mäniskor.De går att vinter campera med vilken fordon som helst om man vill men de gäller goda förberedelser både med nordiska(Svenska) ock utomnordiska vagnar Saker kan gå sånder,Frysa(reducerings ventiler osv.Vist fins de utomnordiska vagnar som är direkt olämpliga för de men dom klarar inte så bra Vår ock höst heller så att så småningom sorterar dom se bort själva.Jag hatar inte nordiska vagnar men dom upfiler inte mina krav på bekväm tilvaro,camping ock de är de viktigaste för min del.Frågan är inte om man har råd(de är alltid prioriteringar)utan om man vill betala för något man inte använder men blivit skrämd av debaterna.Jag syftar på vatten kontra luft värme.Om båda systemen är rätt gjorda /dragna/då finns inga problem med vinter camping vist man ska extra isolera avlops ledningar för dom hänger unnder gålvet (det finns orsak varför)men deär ganska lätt åtgerdat.Numera fins de oxå elekrisk element på truma värmaren på 500,1000,2000 watt så de går inte heller åt så mycket gasol .På tall om gasol Tomas så har jag 4 flaskor 2 Svenska 2 Tyska.Tyska för att de mycket biligare gasol der ock ja är litte Småläning på setet.Så vist jag har litte mera gasol hema en många andra.

Mvh
Zlatko S
Magnus
Skrivet: 2004-02-25 16:55:11
Min Hobby 650 funkar ganska bra i vinter.
Men det är klart, bredvid mig står det en ny Kabe diamant och den är väl inte helt fel...
Peter B2
Skrivet: 2004-02-26 08:15:59
Zlatko: Du skrev något mycket kokt: "dom upfiler inte mina krav på bekväm tilvaro". det är just det som är poängen, var och en har egna och olika önskemål och krav. Jag tillhör dem som uppskattar nordiska vagnar, (trots det alltför höga priset) och tycker inte att de europeiska vagnar som är väsentligt billigare uppfyller mina krav. Inget är rätt eller fel, man har bara olika krav och tycker att olika saker är olika viktiga.

Och att det kan gå på tok i alla sorters vagnar om man inte förbereder sig på rätt sätt, har du också helt rätt i.

Ett exempel på olikeheter: Själv uppskattar jag de inbyggda 40-liters vattentankarna (färsk- resp avloppsvatten) och använder dem till fullo. Men jag har sett ett flertal "grannar" i Kabe och Polar som på vintern inte använder dem utan tar med sig en liten 5-litersdunk med kran in i vagnen...(något jag inte skulle kunna tänka mig!) Där ser man hur olika vi värderar saker och ting. Det som är viktigt för den ena, är ointressant för den andre.

mvh
Peter B2
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-02-26 19:26:32
Hej Peter B2
Menar du verkligen det med 5-liters dunkar,för mej är bekväm tillvaro att på morgonen styger ner från stora sängen direkt in i dush utrumen,ock inte behöva gå ock ställa mej i nån kö.Ock på sommaren opna stora Heki taklucka ock insupa alla sommarens lukter fåglarnas sång.Ock på kvällen ner man vill gå beda sej i det bekväma sängen då snurar man bara påTV,Video eller DVD,ock de fins inte på Nordiska vagnar för TV platsen är åftast på kylskåpet ock i sovrummet fins nån hyla å stella den på.Skall man duscha bäkvemt i Kabe som jag jör do får du betala 300000 års model 2004.Har pratat med husvagnshandlare som sa att han får in ibland nåra års gamla vagnar med kaset toaleterna som är inte anvenda så jag undrar jer Folket likadant hemma,går till granen att duscha ock s...a.Varför betalar man så mycket pengar för saker man inte använder?Man tar sej för pana.Så jag vet inte men tydligen är så att bekväm vagn har inget med priset att göra.För i så fall skulle Nordiska(Svenska)vagnar vara ett under av bekvämlighet.

Mvh
Zlatko S.
C.P.H.B
Skrivet: 2004-03-01 09:54:25
Hej allesamman!

Visst går det att vintercampa i en "Europa-vagn". Likaväl som det går att köra till Spanien i en Citroen 2CV. Man får den komfort man betalar för. Det mest prisväarda är (nästan) alltid det billigare alternativet. Ju mer komfort man vill ha ju mer kostar det och allra mest kostar det att "få det sista på toppen".

Jämför med bilar: Somliga tycker det räcker med Fiat Ford eller Opel andra kör omkring i SAAB eller Volvo. Några unnar sig Merceders, Audi eller BMW. Vilken ger mest för pengarna? Det går att köra med alla bilar likaväl som det går att vintercampa med (nästan)alla husvagnar. Det är komforten, känslan av kvalitet och detaljerna vi betalar för. Här gör vi olika bedömningar om vad som är prisvärt och vad vi är beredda att betala för.

Peter B2:
Kan det vara så att det som bär 5-litersdunkar inte vill använda vagnens tank- och ledningssystem till dricksvatten? Själva gör vi nämligen så. Vi använder vagnens vattensystem till tvätt, disk och matlagning (när det skall koka i mer än 10 minuter). Dricksvatten och kaffevatten tar vi från vår lilla 5-litersdunk. Orsaken är att vi kör till medelhavet på somrarna och "tankar" förmodligen vatten av något sämre kvalitet. Dessutom är det ju risk för bakterie- och algväxt i husvagnens ledningssystem. Vi vill inte använda kemikalier för att kunna dricka vattnet ur vagnens ledningssystem, tycker det är bättre med liten dunk (eller mineralvatten i södra Europa) till dricksvatten. Denna dunk byter vi ut ca 2ggr/år.

Med vänliga hälsningar
C.P.H.B
zlatko schneberger
Skrivet: 2004-03-01 21:39:59
Min bästa C.P.H.B
Då är de väl sama vaten i 5 lit dunken som ni har i tanken anars har ni väldig lång slang som räcker enda till Sverige?Har hört att de är många som dör i södra Europa på grund av dåligt vaten.Stackars satan att dom inte importterar den bästa vaten så klårt från Sverige?Here min skapare mycke skall man höra inan ärona ramlar av.
M.V.H.
Zlatko Schneberger
Peter B2
Skrivet: 2004-03-02 10:03:08
Zlatko: Det där med duschen är också olika. Vissa tycker att det är "bekvämare" med en dusch i servicehuset (kan duscha länge, bättre med plats, slipper bära/rulla bort allt avloppsvatten, etc), så du kanske inte behöver "ta dej i pannan" för det. Heki-takluckan kan du säkert få på vilken vagn du vill (jag har den på min Polar) och tv-hyllan har mest med planlösningen att göra där inte alla föredrar europavagnarnas planlösning. För min del är tv:ns placering nästan helt oviktig, men andra tycker kanske att det är viktigt. Så igen; var och en väljer själv vilka saker som är viktiga och valet av fabrikat och modell följer av det. Alltså ingen ide att sucka över andras val, eller hur Zlatko? Fast jag håller ändå med dig om att det inte verkar lustigt att välja en dyr nordisk vagn om man sen inte utnyttjar möjligheterna.

C.P.H.B: Ja, det är kanske som du säger med dricksvattnet, det låter logiskt, särskilt om man som ni åker till områden med sämre vattenkvalite.

mvh
Peter B2
C.P.H.B
Skrivet: 2004-03-03 09:44:07
Min bäste Zlatko
När vi är i södra Europa (t.ex Frankrike Spanien Italien och Kroatien) gör vi som alla andra: Vi köper mineralvatten som vi använder till dricksvatten och kaffe. Det framgår också av mitt inlägg ovan.

Jag tror inte många har dött pga dåligt vatten men jag känner några som bilvit magsjuka (och det är inte roligt) Höga bakteriehalter i dricksvattnet har även förekommit vid många fjällanläggningar i Sverige så vi skall inte tro att allt svenskt dricksvatten är av högsta kvalitet.

Med vänliga hälsningar
C.P.H.B
zlatko schneberger
Skrivet: 2004-03-03 15:37:00
Bäste C.P.H.B
Tack för det svaret!Det är O.K. att man köper mineral vaten för som du påpekar de är inte råligt med magsjuka på semester det fins råligare saker å gora desutom är de gott.Vad ja ville koma fram är att många(inte Du)framhåller som att allt som kommer härifrån är det bästa ock då blir man lite iriterad ock de borjar klia i finger toparna vid tangent bordet!Vi som reser ute i Europa vet att de fins bra ock dåliga saker överallt ock trots att jag själv kommer från Kroatien,de skulle bli förmätet av mej att framhålla att de är det bästa landet.Det fins alltid +ock-!Men jag är glad ock hoppas att fler ock fler upptäcker att de är inte så lång till värme ock sol.Det har Danskarna gjort för länge sedan ock de värkar som dom är mera vana att färdas på Europas vägar men så lång är det inte till somarens semmester så vi kanske möts på Europas vägar.Ha det så trevligt i fortsätnigen också.
Mvh
Zlatko Schneberger
Tommy J
Skrivet: 2004-03-03 15:38:22
Hej igen
Vad handlar det här om? Vintercampa i en Hobby eller vilket vatten som är drickbart. Jag dricker inte kranvatten när jag är i Sydeuropa pga att inte riskerar att bli magsjuk. Likadant skulle jag inte välja att vintercampa i svenska fjällen med en Hobby därför att den inte hör hemma där.
Vill man ha en bekymmersfri vintercamping välj en husvagn byggd i Norden för Nordiskt vinterklimat punkt slut.

Bekymmersfria vinterhälsningar
Tommy J
zlatko schneberger
Skrivet: 2004-03-03 21:47:22
Bäste Peter B2
De är just den meningen med dyr nordisk vagn.Jag bryr mej inte egentlingen va folk köper för vagnar.Det är inte jag som betalar,men ner sen dom tror ock tycker ock nestan ser ner på en då har jag mina tankar om....Har havt 5 stycke polar vagnar men de är inte dom som har fyrkantyga hjul utan de den Småländska röd vita som skryter mest men der kan man inte göra de elementara för på dusch golv kan man inte ens koppla på spillvatens lunga å så betalar dom flera hundra tusen för sånt .....
Jag ville bara säga att jag vill ha sama boende komfort som hemma.Jag drar gärna avlops vaten hit o dit bara ja slipper fotsvamp,skitiga golv ock toaleter,för det kvittar hur mycket man betalar campingen så verkar va dåligt städat i alla fall.Specielt i hög säsongen.
Mvh
Zlatko S.
Magnus
Skrivet: 2004-03-04 09:30:39
Det känns som att den här tråden börjar spåra ur...
Peter B2
Skrivet: 2004-03-05 12:09:49
Håller med Magnus, nu har nog den här tråden spårat ur....
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-03-05 14:58:58
Ja !Håller med är.Tråden har spårat ur...
Tomas G
Skrivet: 2004-03-05 18:38:57
Ni märker detta ja.....

--------------- SLUT ----------------
Patrik Olausson
Skrivet: 2004-03-06 09:18:20
Hej.
Det är ok att campa med vilken vagn som helst, Men det som skiljer en sommarvagn och vintervagn är bla att i vintervagnen så är det en luftspalt mellan tak och skåp och skåp och väggen. Detta för att du ska få upp temperaturen i skåpet också. Det gjordes ett test i en husvagnstidning om detta. Vill du ha mer info så skriv på min e-mail mvh Patrik
zlatko schneberger
Skrivet: 2004-03-08 11:42:18
Bäste Patrik
Kan vi inte sluta med den debaten.Nu är förhopningsvis våren på ingång så vi som inte tycker om vinter ser framåt.Va de gäller Vinter camping så är de bara bråkdel av vagnarna som används för sådant.Jag skulle tro att de är viktigare kolla hur vagnarna klarar sommar värme för de der gamla slågan om varm på vinter sval på somaren håller inte om man skall ut i sommar värme.Åtskiliga vagnar är konstruerade som om de det fins bara vinter på den här jord klottet.Har havt en sån der vagn.Aldrig mera.Nu blir väl några uprorda på den här sidan.Ha en bra dag!
Mvh
Zlatko Schneberger
Anders
Skrivet: 2004-03-18 06:25:33
Hej
Jag har en ny Hobby 650. Jag har haft problem med transformatorn som försörjer 12 volten. Verkstaden har då kopplat in 2 st matti laddare 10 amp plus ett extra batteri för att åtgärda detta som provisoriskt.I och med denna lösning försvann vinterkoppling vilket gjorde att batteriet var tomt när jag kom upp till vagnen detta åtgärdades med en extra vinterkoppling av min husvagnsverkstad. Men från Hobbys sida verkar det vara dödstyst för jag har fortfarande i mars månad inte fått en ny transformator fast jag köpte vagnen i oktober.
Värme problem i vagnen (fast jag har vattenburen värme) startar vid minus 5-8 grader då jag måste stötta med gasol.
Luft spalterna vid väggarna verkar vara för små eller till och med täckta av tex sov madrassen. Jag fick flytta om lite luft spalter för att få det att bli bra.
Tomas G
Skrivet: 2004-03-18 07:57:06
Zlatko..du är trägen ;-)

Att du har ett sådant agg mot nordiska vagnar.
Det måste ha hänt något förfärligt !

Med en bra isolering (oavsett modell är väl bäst att tillägga) så klarar du också att hålla ute värmen på sommaren, samt att t ex ditt Ac-aggregat funkar effektivare.
Sen blir inte vagnen lika varm på morgonen när solen ligger på lika snabbt.

Det är väl inget ovetenskapligt i detta faktum.
Det är ju likadant med ett hus. Blir inte lika hett inne på sommaren med rätt isolering och treglasfönster.

Riktig ventilation är viktig både i husvagnen och huset.

Men för att hålla komma tillbaka till tråden så går det att vintercampa i alla vagnar.

Sen att Zlatko avskyr vintercamping har ju liksom inte med denna tråden att göra ;-)


Mvh
/Tomas G
4 årstiders campare
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-03-19 14:08:35
Hej Tomas G
Trägen å trägen jag ville bara säga vill man campa på vintern så går de med vilken /nyare/vagn som helst.En är väl ingen som har dött varken här eller nån ananstans.Agg mot nordiska vagnar inte specielt,de verkar snarare så om man inte håller med hur förtrefliga är dom,så får man hella drevet efter seg men det bjuder jag på!På tall om AC varför skall man ha det?De är låga vikter endå på husvagnar så är dom bra konstruerade så behövs de inte.Att nordiska vagnar har ventilation som är godkänd för för nordiska förhålanden de är ok men som sagt det är litte anorlunda med medelhavs värme.För att inte spåra utt trots att det spårat redan från tråden så avskyr jag inte vintercamping,jag bara finer inget nöje i det!
Mvh
Zlatko S
Tomas G
Skrivet: 2004-03-19 16:50:07
Zlatko....

Jag sa inte att du måste ha AC.
Men... vår familj finner det mkt skönt att kunna komma in i en sval vagn efter en hel dag på stranden. Men det är absolut ett tillbehör som många inte behöver.
Du kanske inte gillar Ac i bilen heller?

Agg och agg ;-)

Det kanske handlar om någonting helt annat...vad vet jag ;-)

Men som jag återigen tillägger.
Du kan vintercampa i vilken vagn du vill.

Mvh
Tomas G
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-03-20 11:18:56
Hej Tomas
Att jag hamnade på den här tråden va inte meningen,men de fans några som påstod att de va bara Nordiska vagnar(med andra ord Svenska)som gick att vintercampa med.Å då började att spira i finger topparna.Ja,jag tycker att det är underbart med AC i bilen men som fricampare finer ingen nöje med AC i vagnen.Med alla rutor opnings bara ock med stora tak lyckor så har jag bra klimat i vagnen.Men du har rätt den här frågan är ganska inflamerat ock har utveklats till"jag har bästa grejer"men det handlar om ingeting annat en att man åtminstone värmemesigt kan vintercampa med vilken(nyare)vagn som helst!
Mvh
Zlatko S
Tomas G
Skrivet: 2004-03-27 20:22:40
Zlatko....

Nu närmar sig semestern med stormsteg.
Vi får hoppas på en solig sommar med mkt bad. Och visst är det så att vintercamping är härligt. Men en fin sommar är oslagbart.

Längtar efter att få förbereda grillen i kvällningen och känner redan tändvätskan i näsborrarna. Uj...UJ.....

Mvh
Tomas Gillberg
Zlatko Schneberger
Skrivet: 2004-03-29 11:13:02
Tomas....
Nu delar jag dina åsikter för nu kommer min underbara årstid SOMMARRRRRR!Fast jag siter hellre på en restaraung under trädets djupaste skugan titar på folk vimlet ock blir serverad en tjock saftig bif med tilhörande garnytur!Wunderbart,men vist båda sakerna indikerar den finaste årstidenSOMMAREN.
MVH
Zlatko Schneberger
Dena
Skrivet: 2006-07-28 10:16:03
Hade lite funderingar kring golvvärmen i en europeisk vagn Man bör väl köpa en elmatta för att inte frysa fast fötterna om man vintercampar i en Hobby,Knaus etc etc.

/Dena
Dan Werre
Skrivet: 2006-08-03 22:47:49
Tror inte tyskarna bygger vagnar man inte kan använda i Alperna där det inte är sommar heller hela året eller ?? Lika fånigt som att BMW & MB inte skulle kunna köras på svenska grusvägar utan bara på Autobahn & likn vägtyper. Visst är Kabe o Polar m.fl. bättre isolerade men det är en förhållandevis dyr isolering om man inte bor hela vintrar i vagnen utan bara nå´n månad /sässong.

PS. Hur många % av vagnarna i Alperna är av nordisk härkommst under vintersässongen tro DS.
Robban
Skrivet: 2006-08-31 23:37:48
Bor uppe i Lappland .....Campat med en hobby 545 -89 i fyra säsonger uppe i fjällen .....från slutet av februari .....och här uppe är det kallt ..Kirunafjällen .....och vet ni ...det har gårr ypperligt bra ....visst ..den har inte varit lika varm som Sävsjö och Kabe .....men jag har då inte frysit .......//Robban
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt