CampingSverige.se

Vintercamping
Forum - Vintercamping - Vintercamping
Användare
Sture Hult
Skrivet: 2005-10-04 21:57:56

Vintercamping

Jag grunnar lite på vintercamping. Har en välisolerad vagn, men hur löser man gråvattenavtappningen när det blir rejält kallt ute? Även färskvattentanken kan vara i farosonen, eftersom den ligger inkapslad under en garderop mot yttervägg och golv.
Det finns säkert ett helt gäng erfarna vintercampare bland er läsare, så jag skulle uppskatta lite råd och tips.
Svar
Bengt
Skrivet: 2005-10-06 12:36:37
Det enklaste är att inte använda vattnet i vagnen, himla släpande fram & tillbaks med vattnet.
På dom flesta vintercampingar så finns det toaletter, kök, disk tvättrum m.m.
Det blir tryggare när man lämnar vagnen och vet att systemet är tomt.
Jag har vintercampat 4 säsonger utan påfyllt system, vi hade en liten vattenpolva för dricksvattnet och det fungerade utmärkt.
CPHB
Skrivet: 2005-10-11 08:22:12
Klart att man skall använda vatten o toa på vintern!!!!

Här köper vi välutrustade vagnar med toa diskmöjligheter och varmvatten. Och så finns det dom som inte ens fyller på vatten. Sannolikt använder man då inte toan heller?
Man tar sig för pannan!

Det är ju på vintern som komforten behövs som mest. Att klä på sig för att gå ut i mörker, snöfall och kyla för att diska eller gå på toan är ju rent förkastligt. Hellre stannade jag hemma.

Om vagnen är rätt byggd så fryser inte färskvattentanken eller gråvattentanken vid uppvärmd vagn ens vid -35. Att tömma gråvattentanken i spillvattenlungan och sedan tömma denna är inga problem ens vid dessa låga temperaturer. ( Under förutsättning att man går direkt och tömmer lungan)
Lungan förvarar man i förtältet upphängd och med slangen "urkorkad" så att den hänger rakt ner i en hink (som samlar upp ev restvatten) detta för att förhindra frysning i den slankrök som annars bildas.

Att tömma gråvattentaken och fylla färskvattentanken gör man en gång/dag och då i samband med att man ändå är påklädd för skidåkning. Sedan kan man diska allt eftersom. Fy för att spara disk ett helt dygn och sedan balansera porlsin mm i kyla o snö och kanske få stå på kö för att diska.

OBS Givetvis måste stor omsorg ges tömning av systemet så att inget fryser sönder.
Själv sätter jag tom ett ämbar under VV-beredarens avtappningsslang för att kunna mäta att det verkligen rinner ut 8 liter (nivån markerad på ämbaret) om det slutar rinna i förtid - blås i kökskranen (med munnen)

MVH
CPHB
Sture Hult
Skrivet: 2005-10-11 20:35:13
Tack för tipsen.
Jag föredrar nog att göra som CPHB, att använda de möjligheter vagnen har. MEN, och där har vi pudelns kärna, på vår vagn (Öggestorp Baron -89) står en lös gråvattendunk under vagnen i direkt kontakt med den alltför friska luften. Det ska inte till många minusgrader förrän gråvattnet fryser. Finns det någon lösning för detta, eller behövs någon form av fast gråvattendunk invändigt?
CPHB
Skrivet: 2005-10-12 08:01:42
Hej Sture

Använd en hink med "sidor som lutar utåt" (alltså omvänt konisk - hoppas detta blev begripligt) Gärna av plåt så att den inte blåser omkull.

I en sådan hink fryser spillvattnet men på en "riktig" vintercampingplats finns varmvatten på tömningsstället.

Vänd hinken upp och ner på gallret och spola med varmvatten tills isklumpen lossnar. Isklumpen får sedan ligga på gallret och smälta.

Problemet är snarare avtappningsröret på vagnen. Varje gång du använder vatten så rinner det ju ut i hinken. Sedan kan det "efterdroppa" ett tag. Denna efterdorppning kan frysa till och proppa igen slangen.

Ha gärna med en hårtork eller värmepistol. Eller komplettera med uppvärmt avtappningsrör. Det finns som orginal på Cabby, torde gå att köpa som reservdel.

MVH
CPHB
Sture Hult
Skrivet: 2005-10-14 13:30:26
Smart lösning! Då gäller det bara att fixa till avloppsröret på något sätt, men det ska säkert gå på något sätt.

Tack för tipsen!
För att besvara detta inlägg måste du vara inloggad
Logga in  |  Upprätta ny användare
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt