Kama Fritid

CampingSverige.se

10.10.14

Av: Leif Berglund
Dela
 

Frankia 2015: Innovativa lösningar och ny design

Premiummärket Frankia kommer i år med en ny utvändig design på både de Fiat- och Mercedesbaserade modellerna. Även interiören har fräschats upp med nytt träslag och ljusa textilier som är tänkt att attrahera framför allt de skandinaviska konsumenterna.

Klicka för större bild


Mest spännande och intressant är kanske det nydesignade bakpartiet där lamporna är integrerade i en dekorlinje längs hela bakstammen. Denna linje bryts i vissa av modellerna av den originellt placerade lastluckan till garaget, som även nås från en sidolucka. Konstruktionen gör garaget mer tillgängligt och lättlastat, inte minst även tack vare den låga lasttröskeln.

Inredningen är också nydesignad med ett träslag kallat ”White oak” som komplement till träslaget ”Latte” som introduceras i fjol. Planlösningen GD-L med lågt placerade sängar har i fått sällskap av fler varianter av låga sängar. Det speglar en trend där många hellre väljer ett lägre garage/lastutrymme till förmån för mer utrymme mellan sängen och taket.

Tilläggsbeteckningen L innefattar för övrigt extra långa sängar och finns i år med alla typer av bäddar.

Det nya träslaget kallas ”White oak” som komplement till träslaget ”Latte” som introduceras i fjol.

Det nya träslaget kallas ”White oak” som komplement till träslaget ”Latte” som introduceras i fjol.


Innovativa planlösningar

Rent generellt har Frankia ofta lanserat lite ovanliga och innovativa planlösningar. Modellen FD har exempelvis ett badrum längst bak bakom sovrummet och BD har en bred tvärbädd. ”Problemet” med att ha en femte bältad passagerare har Frankia löst på ett smart sätt genom att man kan snurra på en del av den lilla längsgående soffan ett kvarts varv. Denna femte bältesplats är tillval.

Frankie ger sig också i år in i den lättare 3,5-tonsklassen med en delintegrerad serie byggd på Fiat Ducato som basfordon. Två modeller av den lanseras inledningsvis, en med långbäddar och en fransk bädd. Lättare material och ny teknik har använts för att spara vikt och därmed kunna öka möjligheten till mer last.

En annan nyhet är att den treaxlade helintegrerade I840 FD-L återkommer. Denna modell har visserligen byggts på specialorder men varit så populär i Sverige att den svenska generalagenten, Forsbergs Fritidscenter, nu lyckats få in den igen i standardprogrammet från Frankia.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt