Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

17.6.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Frankrike: Antibes och Juan Les Pins – Franska rivierans pärla

På en förlängd weekend kan man hinna med Antibes och de omkringliggande områdena. Vi hoppade på flyget till Nice och hyrde en bil där. En förlängd weekend i södra Frankrike låg för våra fötter.

Antibes på franska rivieran

Antibes på franska rivieran


Antibes – romantiskt och charmerande

Antibes är den tredje största staden på franska Rivieran, med cirka 70 000 invånare. Men det går inte ut över dess charm som är helt intakt.  Havet och den gamla stadsdelen utgör ramen runt en fantastisk destination. Det finns flera bra turer att göra genom staden. Man kan välja den uppfriskande varianten längs vattnet eller den inspirerande genom den gamla stadsdelen.

Från lustjakterna i hamnarna är det utsikt över Fort Carré

Från lustjakterna i hamnarna är det utsikt över Fort Carré


Stor lustjakthamn

Lustjakthamnen i Antibes är så stor att man kan tillbringa mycket tid med att titta på de stora båtarna. Här finns allt från totala lyxjakter till små jollar. Från hamnen har man också vacker utsikt över 1600- talsfortet Fort Carré som bland annat är känt för att utgöra kuliss i James Bond filmen Never say never again, och för att Napoleon har suttit i fängelsekällaren här.

Spännande antikvitetsmarknader i Antibes gamla stadsdel

Spännande antikvitetsmarknader i Antibes gamla stadsdel


Antibes gamla stadsdel

Bakom den gamla stadsmuren känns det inte som Antibes är så stort. Det är för övrigt den enda staden i regionen som har haft en stadsmur. Det är äkta sydfransk stämning här året runt. I den gamla stadsdelen finns flera vackra platser och öppna torg. Dessa används ofta för antikvitetsmarknader och här kan man göra många intressanta fynd. Stämningen är i topp och den gamla stadsdelen upplevs bäst till fots då man mister tidsbegreppet och bara går dit näsan pekar.

Picassomuseet ligger ända ute vid vattnet

Picassomuseet ligger ända ute vid vattnet


Picasso museum

Den gamla stadsdelen är omåttligt vacker med väl benarade antika byggnader som t.ex. Grimaldi slottet som idag hyser det berömda Picasso museet.  Den världsberömda konstnären kom till staden 1946 och hans verk kan idag beskådas på det officiella Picassomuseet.

Le Figuer de Saint Esprit – en stor gastronomisk upplevelse

Le Figuer de Saint Esprit – en stor gastronomisk upplevelse


Le Figuer de Saint Esprit – en av många restauranger

Antalet restauranger är stort och det finns något för var smak och plånbok. Det kan rekommenderas att läsa menyn på dagen och beställa bord till kvällen om något frestar extra mycket. Menyerna är ofta anpassade efter säsongen. Många av specialiteterna kommer från havet.

Skall man verkligen unna sig själv något extra kan Le Figuer de Saint Esprit, som är uppkallad efter det stora fikonträdet som står mitt i restaurangen, verkligen rekommenderas. Vi pratar om en restaurang som har en stjärna i Michelin guiden och därmed kan man förvänta sig en utsökt middag. En av de stora gastronomiska upplevelserna man kan välja är en 12 rätters meny (mycket små rätter) där man verkligen får smaka på alla goda specialiteter som finns i området. Det är ett nöje och till det kommer alla goda viner och en förtjusande service på både engelska och franska. Priset är också därefter så det är alltså tal om en kväll där man verkligen vill unna sig själv och sin partner något extra.

Restaurangen har en Michelin stjärna.

Sjöstjärna smakar riktigt gott

Sjöstjärna smakar riktigt gott


Massor av specialiteter

Det är många goda specialiteter att prova på, och sjöstjärna är en av dem. Om man tycker om skaldjur och musslor kommer man helt säkert också att tycka om sjöstjärna. .

Den lokala marknaden i Antibes är väldigt speciell

Den lokala marknaden i Antibes är väldigt speciell


Kom ihåg att besöka den lokala marknaden

Den lokala marknaden har öppet var dag året runt och är en härlig upplevelse för alla sinnen. Det är en stor färgorgie av frukt och grönt. Alla sinnen stimuleras då det också är många möjligheter att smaka på varorna innan man köper dem.


Hatten bör man inte ha med hemifrån

Hatten bör man inte ha med hemifrån


Världens enda Absint bar

Antibes bjuder också på världens enda Absint bar. Absint dricks på ett alldeles speciellt sätt och används som aperitif innan man åter en stor måltid. Hatten skall man inte ha med hemifrån. Det finns ett brett urval på platsen.

Klicka för större bild


Cap Antibes

Längs kusten kan det rekommenderas att ta en tur runt halvön Cap Antibes, där naturen är skön och utsikten över Antibes är fantastisk. Det går en väg längs kusten hela vägen runt halvön. Det är en vacker tur.

Klicka för större bild


La Garoupe kyrkan och fyren

En annorlunda vandrartur går upp till La Garoupe kyrkan och fyren med samma namn. Man kan välja att gå upp längs Chemin de Calvaire, som är en kortare pilgrimsrutt. Inne i kyrkan hänger massor av personliga minnesbrev från folk som har mist sina anhöriga på havet.

Tips till barnfamiljer

För barnfamiljer kan det rekommenderas att besöka Marinlandet som ligger lite utanför staden.

Klicka för större bild


Kom ihåg Jazzfestivalen i juli, i Juan Les Pins

Antibes Juan Les Pin är världskänd för sin internationella jazz festival som hålls varje år i juli månad. Stora världsnamn som BB King och Ray Charles då han levde, kommer till festivalen. Det samma gör 1000- tals turister. 2010 firar festivalen 50- årsjubileum. Det speciella med festivalen är att många av koncerterna hålls på hamnpromenaden så man har hamnen i bakgrunden.  

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt