CampingSverige.se

8.7.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Frankrike: Camping i Auvergne – vulkanens öga

Egentligen borde det kanske heta i ¨vulkanernas öga¨, för står man på toppen av Puy de Dome i närheten av Clermont Ferrand kan man se över 70 vulkantoppar.

Idylliska, färgglada och böljande landskap

Idylliska, färgglada och böljande landskap


Det vulkaniska höglandet i centrala Frankrike

Denna artikel kommer handla om den del av Frankrike som heter Auvergne som är en dl av Massif Central. Alltså Centralmassivet.

Auvergne består av fyra departement (kommuner): Allier Cantal, Haute-Loire och Puy-de- Dôme. För 150 000 år sedan var hela området mellan Figeac och Digoin ett mycket aktivt vulkaniskt landskap.

Man behöver inte borra långt under jordskorpan för att hitta varma källor som bevittnar att det fortfarande är varmt där nere.

På sträckan mellan Aurillac och Clearmont-Ferrand rinner ett hav av mindre floder i det omkringliggande bergslandskapet.

Det är inga tindra bergstoppar det handlar om här utan mer om ett kraftigt böljande landskap med långa höjddrag och vägar med en massa krusseduller.

Puy de Dome kommer redan upp över trädgränsen

Puy de Dome kommer redan upp över trädgränsen


Runt om i landskapet

Man kan köra motorvägarna A20, A89 och 75, samt huvudvägen N 122 för att ta sig runt i Auvergne men ärligt talat är det ett inte så charmerande sätt att ta sig fram och endast ämnat för den som har brått.

Har man mindre brått kan man istället välja vägnätet med D-talet framför ett villkorligt tal framför.

Sträckan mellan Figeac – Aurillac – Clermont- Ferrand – Vichy – Digion för att passande sluta i Beaune.

Naturligtvis kan turen också göras i motsatt riktning.

Hela området är vackert från våren i mitten av april till sent i oktober. Det är en hörligt långt tid till att få fina upplevelser.

Varken under eller och utanför högsäsong behöver man boka platser utan kan bara svänga in på ett pärlband av campingplatser längs vilken rutt som helst.

Vandrarleder runt kratrarna

Vandrarleder runt kratrarna


Områdets kringelikrokiga

Man kan välja en plats och köra utifrån den i områdets kringelikrokiga vägar där det kanske kan vara lite svårt att komma med husvagn och man behöver inte köra längre ut än att man kan ta sig tillbaka till sin egen säng på kvällen.

Det säger sig själv att det är massor av ställen att äta på och speciellt i de mindre byarna i Auvergne är måleriskt vackra, för att inte tala om rustika och där man i den lokala krogen kan få ett överdådigt måltid för ett överkomligt pris.

Kyrkorna i Clermont Ferrand är byggda av svart lavasten

Kyrkorna i Clermont Ferrand är byggda av svart lavasten


Clermont-Ferrand

Michelins hemstad är också den största staden i Cantralmassivet, naturligtvis med en del industri.

Men låt dig inte luras av det för den gamla stadskärnan är en stor upplevlese där domkyrkan ligger på toppen av en vulkan och alla de medelålders gatorna för därför brant  brant upp till denna katedral.

I alla riktningar, märk väl. Det billigaste materialet genom årtusenden har varit de stora svara lavastenarna som flertalet kyrkor är byggda av.

Utanför staden finns ett interaktivt upplevelsecentrum, Vulcania.

Klicka för större bild


Campingmöjligheter i Auvergne

Les Rives du Cele i Figeac är en måleriskt vacker stad, som tillhör regionen Lot, och namngett after floden med samma namn.

Camping de l´Ombrage i Aurillac ligger redan mitt i vulkanlandet med en liten campingplats vid floden.

I Clermont Ferrand, här skall vi utanför staden, 10 km söder ut nära A75. Dock utan att kunna höra motorvägen. Camping Le Clos Auroy (betyder nära på Auroy floden).

Det är ett litet semesterparadis med superba faciliteter, vattenland och swimmingpool. Platsen har samarbete med ACSI.

Klicka för större bild


Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt