Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

30.5.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Frankrike: Camping i Bretagne – här känner man jordens rörelse

När tidvattnet sjunker och stiger är det som om att känna jordklotet röra sig under oss i djupa andetag. Förutom det kan man överallt få det bästa havet har att erbjuda. Ostron kan köpas från bodarna längs vägen, Fruit de Mer finns på vartenda matställe och marknaderna fullkomligen bågnar av fisk.

Mont San Michel

Mont San Michel


Man kan mycket passande styra kosan mot staden Avranches, som ligger i Basse Normandie. Den är lätt att hitta på alla kartor. Kustvägen som går längs den norra kusten av Bretagne heter N 175/E 401. Efter cirka 17 km, i Pontorson, leder D 976 till den första och största av alla sevärdheter. Mont San Michel. Det är en av de mest besökta i hela Frankrike. Här finns stora parkeringsplatser både på vägen och längs diket hela vägen ut till själva ön.

Jo, det är en ö en gång i månaden då den nämligen inte landfast, så man gör klokt i att studera tidvattenstabellen som finns på turistföreningens hemsida. Räkna med att det är trängsel under högsäsongen, turisterna går skuldra mot skuldra på gatorna.

Barrage Rance, världens största tidvattenskrsftverk

Barrage Rance, världens största tidvattenskrsftverk


Till St. Malo

Det är inte så långt från Mont St. Michel till den största av städerna i Bretagne: St Malo. Det mest spännande med St. Malo är hamnbassängerna runt den gamla bastionen, den medelåldriga stadskärnan på en klippavsats, omgiven av höga murar som går ända ner till strandkanten för att hålla det till tider fradgande vattnet borta från staden. Alldeles under denna mur finns de härligaste stränderna och vid en av dem finns en pool som fylls med färskt havsvatten varje gång det är tidvatten. Vid de tillfällena slickar vågorna stadsmuren. Marknaden vid hamnen erbjuder varje dag de färskaste fiskar och skaldjur man kan tänka sig. På väg ut från St. Malo kommer man över det stora tidsvattenkraftverket, där finns parkering på båda sidor. Gå en tur över dämningen med alla de slussportar som finns och iaktta de virvlande strömmarna i vattnet.

Han ville vara säker på att sommarhuset stod kvar under stormen

Han ville vara säker på att sommarhuset stod kvar under stormen


Cote Rosé

Den rosa kusten eller Cote Granit Rosé namngiven efter den rosafärgade stenen längs kusten här. Med mellanrum finns det små trevliga stränder. Som regel inringade av de rosa klippartierna som vid Ploumanach och Tregastel är värda en utflykt om så endast bara för att njuta av solen eller gå en tur längs klipporna. Tag på bra skor och se upp med var du sätter händerna. Risken finns att man greppar tag i musselskal. Härute bör man ha gott om tid, det är inte säkert att vädret visar sig från sin allra bästa sida. Men även när det gör det bör du ha god koll på tidvattnet. Det blir kostbart att behöva hämtas upp från någon av klipporna av helikopter. Tidvattnets skillnad vid ebb och flod är ca. 8 meter, den dagliga skillnaden mellan 4-5 meter.

Det finns många platser på Cote Rosé att besöka, men det är mest natursevärdheter man kommer hit för.

Havgus vid Pointe de Pen Hir

Havgus vid Pointe de Pen Hir


Den yttersta skärgården mot väst

Söder om den stora hamnstaden Brest går en djup fjord in i landet och på dess sydliga bredd ligger en spännande halvö. Bara några få mindre samhällen präglar de gröna markerna mellan klippkusterna. Crozon och Camaret-sur-Mer. Har man slagit sig ned vid Trébeurden kan man ju ta det som en dagsutflyckt, det är då 138 km var väg.

Kap Pen Hir är inte Frankrikes västligaste punkt men nära på. När man står där på de karga och mycket svårtillgängliga klipporna är det så nära att man kan tillåta sig säga ¨Next Stop USA". Pointe de Pen Hir är ett turistmål – mycket väl värt att besöka.

Stranden vid stadsmuren i St. Malo

Stranden vid stadsmuren i St. Malo


Sydkusten

Sydkusten är inte på när så lång och omfångsrik som nordkusten, men naturligtvis märks tidvattnet av även här. En rad fiskebyar präglar kusten med små måleriska hamnar och två stora fjordar skär här också mycket djupt in i landet, båda präglade av kraftiga tidvattenströmmar. Halvön Quimperon är en otrolig vacker sandstrand på den västra kusten, parkering är svårt under högsäsong då platsen är utflyktsmål från de större städerna i Västfrankrike.

Klippor vid Cote Rosé vid Ploumanach

Klippor vid Cote Rosé vid Ploumanach


Campingmöjligheter i Bretagne

Endast 8 km från Mont St. Michel ligger en fin plats med uppvärmd pool, handikappvänlig och med Wi-Fi. Den heter naturligtvis Camping St. Michel.

Nära centrum av St. Malo ligger den fyrstjärniga platsen Petit Bois med alla möjliga bekvämligheter. ACSI-rabattmöjlighet.

Camping Touruny vid Ploumanach/Tregastelgelig är en trestjärnig plats precis vid centrum av Cote Rosé och mycket nära måleriska hamnar och sandstränder. Också denna plats erbjuder ACSI rabatt för camping utanför högsäsongen.

Vid Crozon ligger en trevlig plats med massor av lä för den till tider hårda västanvinden, i gengäld är det endast 100 m till den vackraste stranden man kan tänka sig, och där böljorna rullar in från Atlanten. Platsen bär namnet La Plage de Goulien.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt