Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

4.6.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Frankrike: Camping i Toulouse – pilgrimer, historia och flygplan

I låglandet framför Pyrenéerna, innan bergen reser sig, ligger två intressanta pärlor: städerna Lourdes och Toulouse. Tusentals pilgrimer styr mot Lourdes medan Jacobsvägens pilgrimer tar vägen förbi en av de största stationerna i Frankrike för att sedan skrida över gränsen vid Pyrenéerna.

I centrum finns den lilla ovala platsen Wilson

I centrum finns den lilla ovala platsen Wilson


Toulouse

Staden är i storlek med København och ligger vid floden Garonne. Den anlades på romartiden, 8 år f.kr. och den inre staden präglas fortfarande av det romerska mönstret på gatorna. Samtidigt är staden huvudstad för regionen Midi- Pyrenéerna, som är Frankrikes näst största region. Den är också Frankrikes snabbast växande stad tack vare den speciella rosafärgade murstenen från området.

Toulouse är mycket sevärd och erbjuder många möjligheter till sightseeing och det bör också nämnas att det inbjuds till ett flertal aktiviteter ute i det gröna längs floden och kanalerna som förbinder staden med både Atlanten och Medelhavet.

Pont Neuf över Garonne är endast en av många broar över floden

Pont Neuf över Garonne är endast en av många broar över floden


Sevärdheter

Katedralen Saint-Sernin, rådhuset Kapitol med det praktfulla torget, det färgrika och rustika gatunätet med butiker och restauranger, Konstmuseet Museé des Augustins i det gamla klostret i centrum, olika parkmiljöer vid Garonne och inte minst rymdfärdsmuseet Cité de l´Espace och airbusfabriken där det arrangeras rundvisningar och interaktiva aktiviteter. På de smala strögen kan man se Jacobsvägens musselskal som visar vägen till Santiago de Compostela.

Pilgrimsfärdkyrkan i Lourdes

Pilgrimsfärdkyrkan i Lourdes


Lourdes

Vi har tagit oss till det högt belägna departementet (da:amt) Hautes-Pyrénées. Med sina 15 000 invånare är detta en liten stad, men för romersk det katolska folket är den en av de mest besökta pilgrimsfärdsplatserna. Här talas också den gascogniske dialekten. Staden ligger på 420 meters höjd vid floden Gave de Pau, en rivande flod men med lågt och mycket kallt vatten som strömmar ner från Pyrenéerna. Nu är Lourdes inte någon stad med många måleriskt vackra kvarter. Fasaderna längs floden pryds av en oändligt lång rad hotell som alla bär namn efter pilgrimernas favoriter: Paradis, Jungfru Maria, Den vita damen, Jean d´Arc osv. Men också figurer som Kung Louis de France och andra som varit värda att minnas. Fantasin har inga gränser på detta område!

Hotellen längs floden Gave de Pau

Hotellen längs floden Gave de Pau


Annat än en pilgrimsstad

Lourdes börjar sin tillvaro som vallfärdsstad 1858 då en ung och fattig piga, Bernadette Soubirous påstår sig flera gånger ha sett en vitklädd dam vid en grotta som bad henne att bygga en kyrka över grottan. En kyrklig undersökningskommission bekräftade hennes påstående. Kyrkan byggdes och det har sedan bekräftats många helanden vid tillbedjan till madonnan. Men Lourdes är annat än en pilgrimsstad, den är också en knutpunkt för Pyrenéernas turism. Det erbjuds stora möjligheter att göra utflykter till bergen, inte minst det stora berget Pic de Schrader (över 3138 m) och det kägelformade berget Pic de Jar (över 1700 m). Det sistnämnda ligger ganska nära inpå Lourdes och toppen kan nås med en linbana. Det säger sig själv att utsikten är formidabel. Vill man ännu högre upp (2870 m) kan man ta sig upp med en linbana till Pic de Midi de Bigorre.

Pyrenéernas stora nationalpark börjar precis utanför staden och erbjuder många vandrarturer med eller utan guide.

Camping Le Rupe i Toulouse

Camping Le Rupe i Toulouse


Campingmöjligheter i Toulouse och Lourdes

Toulouse har en kommunal plats men dessvärre är detta den enda. Den stora säkerheten är nog platsens största plus, och dessutom går en stadsbuss förbi, med hållplats 200 meter från campingplatsen. Det sanitära verkar bra, men tekniskt sett är det inget vidare. Hundar är inte välkomna.

I Lourdes hittade vi Camping Le Ruisseau Blanc en trevlig familjedriven plats med fina faciliteter men utan att den hade utvecklats till något vattenlekland. Endast få fastliggare då de flesta campare är pilgrimer som bara gästar platsen under kortare perioder.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt