Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

13.2.10

Av: Pernille Lykke Hansen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Frankrike: Camping längs Napoleonrutten (3/3)

I den tredje och sista delen avslutas artikelserien om Napoleonrutten. Den beskriver de olika turerna runt Verdonklyftan (Grand Canyon du Verdon). Även om vi i nedanstående menar att man bör avsätta minst tre dagar till Verdonklyftan bör det också avsättas tid till själva Castellane, gärna inkluderat en vandring upp till kyrkan som ligger uppe på klippan, en utflykt som också tar dig förbi dämningar och sjöar i området. Naturligtvis finns här mängder av olika aktivitetsmöjligheter. Allt från flytvästsimning i floden till bergsklättring, och allt däremellan.

Utsikt över Castellane

Utsikt över Castellane


Castellane

Knutpunkten mellan vägarna N85, D 952 och floden Verdon berättigar Castellane att bära beteckningen: Napoleonruttens huvudstad. Castellane är ingen stor stad, men den är typiskt provencalsk och genomskärs av huvudvägen med en liten rondell mitt i byn. Det är också här som Route du Verdon har sin början. Men innan du ger dig ut på vandring bör du kika lite närmare på staden. Vid änden av torget, vid rondellen, ligger huvudkyrkan och höjer du blicken över dess torn ser du att en mindre kyrka tronar över den. Notre Dame du Roc ligger på toppen av en 430 meter hög lodrät klippvägg, vilken du bör bestiga. Bestigningen görs via stigen till vänster om huvudkyrkan, eller alternativt en längre men mindre brant stig (bra promenadskor rekommenderas) på baksidan av klippan. Utsikten från toppen är den bästa längs hela Napoleonrutten och Verdonklippan!

Torget är platsen för marknader två gånger i veckan och samtidigt platsen för andra företag: banker, stormarknader m.fl. Andra inköpsmöjligheter hittar man längs väg 952 på väg ut till campingplatserna. Här hittar man en mängd bodar med provencalska specialiteter som keramik, brukskonst, honung, vin och blommor.

Vid Balcon La Mescla

Vid Balcon La Mescla


Dag 1 –Sydrutten

Vi rekommenderar att beräkna tre dagar, annars blir turen allt för kompakt och det blir svårt att hinna med allt. Det är bättre att ha gott om tid.

Börja vid Castellanes centrum eller vid någon av de nämnda campingplatserna:
Följ väg D 952 till den första bron, där svänger du till vänster ut på väg 955 och efter ca. 10 km tar du höger in på en kommunal väg som går till Trigance. Fortsätt väster ut längs samma väg tills den efter en del serpentiner stöter ihop med väg D71. Du har nu kommit en bit bort från foten av berget, men D71 tar dig snart tillbaka. Det gör den vid Balcon La Mescla. Detta är en av rundturens absoluta höjdpunkter. Här flyter en annan flod in i Verdon, vilken har skapat en djup klyfta mellan två klippväggar och när de senare möts i en väldigt smal springa säger det sig själv att naturfenomenet blir spektakulärt. Europas högsta bro tar dig över bifloden Artuby som med sin höjd på 182 m har blivit ett eldorado för utövarna av bungyjump. Här är alltså läge att plussa på upplevelselistan. Långa serpentiner längs Corniche Sublime tar dig ner till sjön St. Croix och förbi det vackra slottshotellet Aguines. Sjön är en dämning med fin badstrand och en bro som leder över självaste Verdon. Härifrån kan man passa på att njuta av utsikten och titta på de kanoter, segelbåtar och vattenskoters som far fram, men även de modiga ungdomar som hoppar ut i floden ifrån de höga klipporna.

Dagens sista mål blir staden Moustiers Sainte Marie. Här framställs fascinerande fajanser och då byn ligger i lä av de höga klippväggarna finns här också grottmålningar som är mer än 30 000 år gamla. De höga klipporna fungerar dessutom som utgångspunkt för paragliders. Så har du inte fått nog av de höga höjderna kan du här passa på att göra ett tandemhopp tillsammans med en instruktör och uppleva alltsammans ifrån ovan. För hemfärd tar du snabbaste vägen, D952 tillbaka till Castellane..

Chateau Aguines, högt upp över Lac St. Croix

Chateau Aguines, högt upp över Lac St. Croix


Dag 2 – Nordrutten

Denna dag bör du också ha promenadkängorna på, eller åtminstone ett par bekväma och stabila skor. Kör återigen ut på väg 952, men fortsätt den här gången ut via bron istället. Efter cirka 4,5 km kommer du till utsiktsplatsen Point Sublime, härifrån får du några fantastiska vyer in i Verdon klyftan. Skulle du inte nöja dig med den följer du vandringsleden ner till en väg. Du kan också köra ner till denna väg, men räkna inte med att det finns några parkeringsmöjligheter då den inte har genomfart och tar slut på en mycket smal vändplats som för det mesta är upptagen av parkerade bilar.

Härifrån kan du fortsätta längs vandringsleden som tar dig in i klyftan. Har du lust och ork fortsätter du hela vägen ner till flodens strand där du kan titta på aktiniteter som flytvästsimning och kajakpaddling.

Corniche Sublime är också motorcyklarnas eldorado

Corniche Sublime är också motorcyklarnas eldorado


Extradag

Som extradag kan rekommenderas att vandra genom klyftan härifrån och följa stigen genom en tunnel. Det är mörkt härinne så ficklampor eller pannlampor är ett måste, du kan om nödvändigt hyra en lampa hos en av de alltid närvarande själar som vill tjäna en hacka. Det är nödvändigt med ljus eftersom tunneln är full av vattenansamlingar.

Verdonklippan är Europas näststörsta bergsklyfta

Verdonklippan är Europas näststörsta bergsklyfta


Dag 3 – Routes des Cretes

Tillbaka ute på vägen igen kör du vidare längs D 952. Strax före byn Boulogne tar du av till vänster på väg D23. Det är Verdonturens absoluta höjdpunkt när det gäller vägar. Den tar dig upp på cirka 1400 meter över havet, varifrån du kan se ned i klyftans botten. Det finns inte vägräcken överallt även om det har blivit lite bättre de senaste åren.

Du kör på flertalet serpentinvägar, förbi vattenfall som gör kaskader över vägen m.m.
Denna tur kan avslutas med ett besök i Moustiers-St-Marie, och kanske är denna dag med sin begränsade längd av D23, den bästa dagen att besöka byn.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt