Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

19.1.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Frankrike: Camping längs Napoleonsrutten (1/3)

Efter den 1 mars 1815 började folk att höra märkliga rykten om att något särskilt höll på att hända. Snart visste alla att Bonaparte (Napoleon) landat i Frankrike efter sin ofrivilliga exil på ön Elba utanför Toscanas kust. Han ville ha sin tron tillbaka och efter landstigningen i Cannes marscherade han med sin lilla här soldater i riktning mot Paris.

Vid La Mure ser man de höga tornen längs rutten

Vid La Mure ser man de höga tornen längs rutten


Den besvärliga sträckan, som på Napoleons tid inte var avstyckad som officiell väg eller brolagd, tog dem åtta dagar att ta sig fram på till Grenoble. Det var starten på de beryktade 100 dagarna, så länge som hans sista maktperiod skulle vara, innan han deporterades till en ö som låg än längre bort, St Helena i Sydatlanten. Som en påminnelse om denna kraftansträngning fick rutten namnet Route Napoleon. Men det var först 1969 den blev en turistrutt som ett initiativ för att frambringa turistiska nyskapelser för bilande turister med olika bakgrunder. Gemensamt för dem alla är att de vill uppleva naturen och de vackra bygderna längs rutten. Grenoble, Vizille och La Mure har blivit erkända vintersportställen och endast ett par timmars bilresa ifrån dem kan man vara under palmernas skugga. Álpe d´Huez är en avstickare på rutten och under de senaste åren känd som ett måste för Tour de France - och andra cykelentusiaster.

Sisteron och Digne har romerska efterlämningar och är människoskapta pärlor mitt i den provencalska naturen. Barreme och Castellane är idylliska byar med äkta sydfransk charm. Cannes vid Medelhavet är ett kapitel för sig.

Napoleon i typisk ställning med handen under jackan

Napoleon i typisk ställning med handen under jackan


Rutten

Rutten utgår från Grenoble som väg RN 1075 (ursprungligen RN75), dit man kommer från Danmark via Genève längs A41 eller från Lyon längs A48. Det enklaste är sedan att fortsätta längs A480 till avfart 8. Här börjar Napoleonsruttens officiella plats på D1085 och man behöver inte köra särskilt långt för att bli uppmärksam på ruttens namn. Napoleons örn syns på flera ställen och vid Lac Laffrey ses det stora minnesmärket över kejsaren. Lite senare kommer man till La Mure, varifrån man kan göra en avstickare till Alpe Huez, men låt husvagnen stå på stadens fina campingplats. Glöm inte heller att göra en dagsutflykt med den äventyrliga gamla järnvägen till Grenoble och tillbaka. Vidare söderut går det upp på höjderna till Corps där ruttens vägnummer byter till den hedersomnämnda RN 85. Corps är ännu ett vintersportställe och här får man öva sig på serpentinkörning, dock lite enklare sådana då det endast på korta distanser kommer upp på 12 %, resten är lite mer moderata stigningar. Under mycket lång tid följer man en bergsflod och kommer obemärkt upp till passet Bayard på 1248 meters höjd. Därefter går det mest nedåt mot Gap, där det är några serpentiner med ett fall på 12 %. Kom ihåg att köra med motorbromsen och i en lägre växel!

Söder om Gap börjar motorvägen A51, men vi vill rekommendera att du blir kvar på N85, som här byter till sitt nyare namn D 1085 igen. Du kommer för övrigt längs hela rutten stöta på olika beteckningar av Napoleonrutten. Ursprungligen hade den bara nummerbeteckningen N85, men olika kommunsammanslagningar och departementsjusteringar har förändrat numren under åren.

Basaltklippan i Sisteron

Basaltklippan i Sisteron


Sisteron

Vid Sisteron når man en av de verkliga knutpunkterna med många sevärdheter och mer än 300 årliga solskensdagar. Så ett par dagars paus är en glimrande idé. De snävare passagerna har under århundraden varit platser för många stridigheter och här har byggts en enorm fästnining för att bevaka denna port till Provance. Det var också här som Napoleon fick sin första glödande mottagning och fick överge fästningen utan kamp. På motsatt sida av fästningen finner vi en basaltklippa av torkad lava och man kan fortfarande se hur vulkaner har rört runt i lavamassan och skapat underliga former.

Fästningen är helt enorm och dominerar hela byn och uppifrån har man den vackraste utsikten över byn längs Napoleonsrutten, floden Durance och i det fjärran skymtas campingplatsen. Sisteron är för oss den första måleriska byn på rutten, här får man den första doften av Provance torra luft och det är också här som denna sköna provins i Frankrike börjar. I övrigt är Sisteron en liten trevlig by med smala gator och uteserveringar. Alla husen liksom klänger sig fast längs citadellets klippa, kyrkan uppfördes så långt tillbaka som till 1200-talet.

Campingplatsen Le Pres Haut

Campingplatsen Le Pres Haut


Campingplatsen

Camping Municipal Les Pres Haut är en skön campingplats som inte är så spartansk som beteckningen Municipal kanske antyder. Platsen är anlagd i storslående parkaktiga omgivningar med stor barnvänlig swimmingpool. Det är grönt och välordnat med goda sanitära faciliteter. Här finns också en lekplats, tvättmaskiner, bollplaner. Husbilar tilldelas särskild plats.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt