CampingSverige.se

8.2.18

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Glamorös camping i Sápmi

Lennart Pittja, Unna Tjerusj sameby i Gällivare, är mannen som kan konsten med att producera reseanledningar för den resvana turisten som sett allt. Storslagen natur omger Sápmi Naturecamp i Nábrreluokta och hit reser människor från hela världen.

Kommunalrådet Jeanette Wäppling, Lennart Pittja - Sápmi Nature Camp, kommunalrådet Lars Alriksson.

Kommunalrådet Jeanette Wäppling, Lennart Pittja - Sápmi Nature Camp, kommunalrådet Lars Alriksson.
Fotograf: Gällivare kommun


Renskötseln har pågått i generationer i området för campen. Och tanken är att så ska det förbli. Det handlar om småskalig besöksnäring som visar hänsyn till rennäringen och naturen.
- Lennart levererar, som alltid, en högkvalitativ upplevelse till en noggrant utvald kundgrupp. Professionellt så vägleds globetrotters, på ett jordnära sätt, till samisk kultur och miljö, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

Campen har fem stora lavvu-tält med bekväma dubbelsängar och tar max tio gäster åt gången. Varje kåta hålls varm med hjälp av två kaminer som gästerna får lära sig att sköta själva. Maten kommer från närområdet och det bjuds på allt från ren- och älgkött, fjällfångad fisk eller ripa.

Sápmi Nature camp i Nábrreluokta.

Sápmi Nature camp i Nábrreluokta.
Fotograf: Lennart Pittja


Plats för eftertanke

- Gästerna köper en samisk upplevelse och vistelsen kan bli väldigt lärorik. De får hålla sitt boende varmt och vara med och laga maten om de vill, säger Lennart Pittja och fortsätter;
- Jag behöver inte vara guide och föreläsa hela tiden utan runt matbordet samlas vi och umgås tillsammans.

- Vilken fantastisk affärsidé med denna Natur Camp. Verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Och ett så bra sätt att sprida kunskap om Sápmi och dess historia genom upplevelser och samtalen vid köksbordet, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

De som besöker campen är oftast vana resenärer som är ute efter något unikt. Vanligtvis stannar de 1-2 nätter och kombinerar sitt besök med andra upplevelser i Swedish Lapland. Gästerna vill lära sig om Sápmi men det är också en plats för eftertanke som ger dem ett djup i upplevelsen.
- Jag hämtar mina gäster från tågstationen och bilresan till Nábrreluokta blir en del i upplevelsen. Här hör många tystnaden för första gången och det kan bli mycket känslor och nya intryck att ta in för gästerna, säger Lennart.


Läs mer här:
www.sapminature.com

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt