CampingSverige.se

4.10.16

Av: Anders Wallsten Fotograf: Anders Wallsten
Dela
 

Helintegrerad tuffing med form och funktion

Det råder utan tvekan kursstegring för italienska Laika som har kommit till svenskarnas husbilshjärtan för att stanna. Av den anledningen har vi tittat till den populära, helintegrerade modellen Kreos 7012.

Smakfull design tillsammans med funktionalitet.

Smakfull design tillsammans med funktionalitet.


I Sydeuropa har Laika sedan många år tillbaka varit ett mycket populärt inslag bland husbilscamparna. Nu har även vi svenskar vaknat till liv och intresset för den italienska husbilstillverkarens fordon har ökat lavinartat i de senaste åren. Egentligen är det inte så underligt. Det handlar nämligen om smakfull italiensk design i kombination med funktionella komponenter.

Bakgaveln är som tagen från verkliga Liner-modeller.

Bakgaveln är som tagen från verkliga Liner-modeller.


Träfri konstruktion

Innan vi hoppar in bakom ratten utförs exteriör husesyn. Det visar sig att utrustningsnivån är hög och listan över komponenter i standardutrustningen är diger. Den smakfulla bakgaveln får oss tänka på Linermodeller, även om det som alltid är en smaksak när det gäller utseende. Hur som helst är baklyktorna försedda med lysdiodsfunktion. Karossmässigt handlar det om en träfri konstruktion med styrofoamisolering där väggar/golv/tak har tjocklekarna (isolering) 35/62/40 millimeter. Taket är av GFK-modell, det vill säga glasfiberförstärkt. Dubbelgolvet är både upplyst och uppvärmt och persedlarna kan nås såväl utifrån från båda sidor som från insidan via luckor i golvet. Det bör tilläggas att samtliga deras fordon dessutom är köldkammartestade med det optimala resultatet ”hastighet med vilken systemet når inställd temperatur” samt ”jämn fördelning av värmen”.

Laika Kreos 7012 är ytterst användarvänlig.

Laika Kreos 7012 är ytterst användarvänlig.


”Lydig hund i koppel”

Väl bakom ratten väljer vi vackra, slingriga och i viss mån kuperade väg 243 mellan Nora och Karlskoga. Vi har en automatväxlad husbil att handskas med som är byggd på ett chassi från AL-KO. Överdriver hastigheten något, men 7012:an uppför sig lika gott som en lydig hund i koppel. Vi uppskattar den goda sikten åt höger där både speglar och fönster förhindrar att den döda vinkeln är till besvär. Vi trycker även på ”gillaknappen” då det visar sig att säkerhetsanordningarna ESP, ASR. EBD, Traction +, Hill Holder och Hill Decent tillhör standardutrustningen.

Den stora, breda taksängen (190x160 cm) sköts manuellt.

Den stora, breda taksängen (190x160 cm) sköts manuellt.


Bekväma sängar

Väl i Karlskoga stannar vi till för att inspektera även det interiöra. De fasta sängarna är två. Dels queenbed baktill, men det finns även en väl dold taksäng ovanför hytten att tillgå. Den förstnämnda är försedd med ett madrassystem som inte för intet kallas wellness. Det handlar kortfattat om att systemet har antibakteriell, kvalsterförebyggande och ventilerande effekt. Mitt sällskap provligger sängarna och hon trivs lika bra som förväntansfulla barn på julafton. De har för övrigt måtten 195x150 centimeter (queenbed) och 190x160 centimeter (taksäng). Det bör även poängteras att upplyst garderob samt linneskåp finns på var sin sida om dubbelsängen och att vid ena fotändan finns det ytterligare ett linneskåp.

Bra med utrymme och samma betyg för dubbla ventilationsmöjligheter-frostat fönster och taklucka.

Bra med utrymme och samma betyg för dubbla ventilationsmöjligheter-frostat fönster och taklucka.


Rymligt badrum

Det är separat dusch och toalett som gäller i hygienavdelningen. Den första har en smakfull blå LED-ljusramp som höjer designstatusen en smula. Gott om utrymme, bra med plats för diverse duschattiraljer samt taklucka för optimal ventilation noteras också. På toaletten finns goda förvaringsmöjligheter, toalettrulleshållare samt dubbla ventilationsmöjligheter i taklucka samt öppningsbart fönster med frostat glas för att förhindra insyn.

Här har det inte snålats någonting. En köksavdelning värdig en köksmästare.

Här har det inte snålats någonting. En köksavdelning värdig en köksmästare.


Imponerande skåp

I köket finns en komponent som vi tidigare har imponerats av hos Laika. Det är den undersköna stängningsproceduren av överskåpet. Det låter säkerligen löjligt men att bara öppna och sedan se överskåpsluckan mjukt sjunka in i stängt läge är en fröjd. Denna avdelning har förövrigt AES-kyl, köksfläkt, spis med fyra brännare samt gasolugn. Vi skriver även dit god arbetsyta (köksbänken är av harts) och betyget blir utan krusiduller mycket bättre än bra. Om det är komfort i de tidigare avdelningarna vi har bockat av så råder inget undantag i sittgruppen. Här finns behagligt svankstöd för ryggen och det är minst lika ljuvligt att slå sig ned i soffan som i de bekväma hyttstolarna. Vidare är bordet är vridbart i 360-grader, klädseln är antifläckbehandlad och USB-uttag finns i dess närhet. Bara att koppla av med andra ord.

Italiensk design när den är som bäst.

Italiensk design när den är som bäst.


Welcome Home System

Jag läser mig till att avloppet har vattenlås och att luftvärmesystemet Truma Combi 6E ingår i standardutrustningen, men att Aldes vattenburna system går att få som tillval. Kanske något att fundera på beroende på under vilka årstider som husbilen är tänkt att brukas. Innan vi lämnar tillbaka nycklarna noteras en liten teknisk finess som Laika kallar ”Welcome Home System”. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man nämligen tända ytterbelysningen, tända en lampa inne samt fälla ut trappan – och det med ett enda fingertryck. Italienarna kan göra grejer dom

Fakta Laika Kreos 7012

Längd: 760 centimeter
Bredd: 231 centimeter
Höjd: 299 centimeter
Totalvikt 3500-4250 kg
Grundpris: 973 200 kronor

Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt