Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

1.9.12

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Leif Berglund Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Highlights Caravan Salon Düsseldorf 2012 - i mer än 50 år

CampingSverige.se var som alltid på plats då Caravan Salon Düsseldorf slog upp dörrarna till ännu en mässa, den 51 i ordningen och som i år liksom förra året var det husbilarna som dominerade. Som enda skandinaviska tillverkare fanns Kabe med. Den största nyheten på mässan stod franska Caravelair för – med ett kylskåp med en lådkonstruktion och det kräver inte gas.

Klicka för större bild


Kabe

På en mässa så dominerad av husbilar visar Kabe ett imponerande stort program. På bilden ses den så genomtänkt inredda KABE Royal 520 XL med klassisk sittgrupp, kök, badrum och en fransk säng.

Klicka för större bild


Caravelair

Franske Caravelair förbättrar ständigt sitt program och lanserar mässans kanske intressantaste nyhet; ett kylskåp som är som en låda. Det är ett kompressorskåp som går på 220 och 12 volt men inte på gasol.

Klicka för större bild


Bürstner

Bürstners husbils- och husvagnsprogram är stort och spänner över i stort sett hela marknaden för båda produkterna. Bürstner Brevio är en liten kompakt husbil som också kan öppnas baktill. Den är otroligt smart inredd.

Klicka för större bild


Isabella

Isabella visar sitt nya tält, Cosy Corner med ett system av tältstänger som kallas T-Trex men det var det mycket annorlunda sensoriska tältet, som väckte störst uppmärksamhet. Förtältet är till hundra procent genomskinligt och visar sömmarnas och stängernas kvalitet. ”Känslo-tältet” är också en miljö där man förnimmer naturen utanför; värme, kyla, fågelkvitter och regn.

Klicka för större bild


Frankia

Frankia forsätter med de moduluppbyggda modellerna och Frankia I 740 GD är bara en av flera nya modeller. Den är byggd på Fiatchassi men finns även på Mercedes.

Klicka för större bild


Dometic

Dometic presenterar en lång rad nyheter som till exempel ny toalett, aircondition, lådor och takluckor, bland annat en taklucka med måtten 400 x 700 mm. Denna modell har prisats med Caravan Design Award 2012/13.

Klicka för större bild


Knaus

Knaus är med hela vägen – både med husbilar och husvagnar och visar flera nya modeller. Höjdarna för en kräsen campare bland husbilarna är de nya och eleganta Boxstar och Skywave.

Klicka för större bild


Fendt

En av de roligare husvagnarna på Caravan Salon Düsseldorf kommer från Fendt, där den tyske designern Jette Joop har skapat en vagn med blå och vita ränder. Invändigt är den hundra procent maritimt inredd.

Klicka för större bild


Adria

Från Adria har det den senaste tiden talats mycket kring Astella Glam Edition, som är en ny husvagn i lyxklassen. På mässan visades också stort intresse för Adrias många husbilsmodeller, bland andra Adria Matrix M590SG.

Klicka för större bild


Camp-let

Danskproducerade Camp-let har just avslutat en undersökning där man bett kunder designa sin optimala Camp-let. Det blev en Limited Edition 1969 (det året företaget grundandes). Modellen har aluminiumfälgar, lyxiga bäddar, stort kök och kvalitetstält från Isabella.

Klicka för större bild


Dethleffs

Dethleffs husvagnsprogram har minskats utan att det egentligen saknas något. Alla de populära modellerna finns kvar och kvaliteten är i toppskiktet. På husbilssidan finns flera nyheter, bland annat Dethleffs Globebus I4, med enkelsängar, stort garage, kök, toalett och sittgrupp fram.

Färre besökare än tidigare

Mässan är i skrivande stund ännu inte över men allt pekar mot att det blir färre besökare än tidigare. Nu återstår bara att se om detta skylls på bristande intresse rent generellt, ekonomi eller andra faktorer.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt