Solhem Husbil

CampingSverige.se

15.7.13

Av: Lars-Erik Paulsson Fotograf: Hobby.se
Dela
 

Hobby husbilar 2014: Förnyad Siesta-serie med många modeller

Till modellåret 2014 har Hobby helt förnyat den framgångsrika Siesta-serien, som sträcker sig från van-modeller via halvintegrerade bilar till familjevänliga alkov-alternativ.

För ett år sedan premiärvisade Hobby de eleganta modellserierna Premium Van och Premium Drive. Till modellåret 2014 har det därför blivit dags att förnya de framgångsrika instegsmodellerna i Siesta-serien som nu omfattar 12 väldigt olika modeller – framtagna för att passa noggrant definierade målgrupper.

V60 GF har tvärställd dubbelsäng med garage under

V60 GF har tvärställd dubbelsäng med garage under


Tre olika typer

I Siesta-serien kan köparen välja mellan tre olika typer av husbilar: Van-modeller, halvintegrerade modeller och alkov-husbilar.

De två van-modellerna (V60 GF och V65 GE) har en bredd på endast 218 cm, vilket gör dem smidiga och lättkörda både på smala och slingriga vägar och i tät stadstrafik. Detta är modellerna för det ensamma paret, som gärna vill upptäcka storstäder under sina resor. V60 GF har tvärställd dubbelsäng medan V65 GE har långbäddar – båda modellerna med ett garage under.

Med sina sex alternativ utgör de halvintegrerade modellerna den största gruppen i Siesta-serien. Här finns bilar med längd från 6,24 till 7 m, och med en bredd på 234 cm är de rymligare än van-modellerna. Bland Siesta-seriens halvintegrerade modeller finns en rad olika sovrumslösningar – även med fristående dubbelsäng. Även dessa modeller riktar sig främst till det ensamma paret, förutom T65 HFL som med sin nedsänkbara säng erbjuder fyra sovplatser.

Alkov-seriens fyra modeller vänder sig, med minst fyra sovplatser, främst till barnfamiljer. (Undantaget är korta A55 GS Sport, som har endast tre sovplatser.)  I A65 GM Family finns en våningssäng längst bak, och tack vare att sittgruppen är bäddbar finns här plats för upp till sex sovande.

I korta A55 GS Sport finns gott om plats för sportutrustningen

I korta A55 GS Sport finns gott om plats för sportutrustningen


För aktiva

Modellen A55 GS Sport vänder sig, som namnet antyder, till de som lever ett aktivt friluftsliv och som prioriterar smidiga yttermått och goda lastutrymmen – kanske för ett par mountain-bikes eller för dykutrustningen.

Trots bilens kompakta yttermått finns här nämligen ett lastutrymme som mäter 560 x 1 350 mm, där även skrymmande sportutrustning kan transporteras skyddad för väder och vind – och tjuvar.

Givetvis är utrymmet som standard försett med lastförankringsskenor, och en tredje skena kan monteras på golvet. På ”halv höjd” i garaget finns bilens tredje sovplats (två finns ju i alkoven) och som tillval kan Hobby leverera en fjärde sovplats i garaget. Båda sängarna i garaget är gjorda i moduler, för att enkelt kunna fällas undan.

Som tillval kan A55 GS Sport dessutom fås med en utomhusdusch, monterad i garaget.

Omgjorda Siesta-serien sträcker sig från van-modeller via halvintegrerade bilar till familjevänliga alkov-alternativ

Omgjorda Siesta-serien sträcker sig från van-modeller via halvintegrerade bilar till familjevänliga alkov-alternativ


Beprövad bas

Alla Siesta-modeller är baserade på beprövade framhjulsdrivna Fiat Ducato med lågt chassi, och kunden kan välja mellan tre motoralternativ: 115, 130 och 148 hk. Totalvikten är normalt 3,5 ton, men vissa modeller kan även levereras på Maxi-chassi.

Vid utvecklingen av de nya modellerna har Hobbys tekniker lagt stor vikt vid stora lastutrymmen och hög lastförmåga, och som exempel kan nämnas att van-modellen V60 GF får lasta cirka 850 kg – en imponerande siffra.

Samtliga modeller, utom A55 GS Sport och V60 GF, har nedsänkt bakparti för att ge större lastutrymme.

A55 GS Sport har tredje sängen i lastutrymmet – en fjärde sovplats finns som tillval

A55 GS Sport har tredje sängen i lastutrymmet – en fjärde sovplats finns som tillval


Förnyad teknik

Taket på samtliga Siesta-modeller är av glasfiberarmerad plast, vilket inte bara sänker ljudnivån vid regnväder utan också ger ett bra skydd mot hagelskador.

Även undersidan av golvet är av samma material, för att skydda från skador orsakade av t.ex. hjulsprut.

Lastutrymmena kan värmas upp, vilket minskar risken för kondens, och den invändiga plastbeklädnaden underlättar städningen.

All belysning är givetvis med strömsnåla lysdioder, och mycket av belysningen regleras från den eleganta manöverpanelen vid entrén.

Värme och varmvatten levereras av en Combi-panna från Truma som styrs via en ny, digital manöverpanel.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt