Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

29.10.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Höstresor i husbil till Skandinaviens huvudstäder: (1/5) - Köpenhamn

Här kan du följa CampingSverige.se på en tur runt till Skandinaviens tre huvudstäder: Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Resan försiggår i husbil.

Mie på 1 mån. är redan på sin andra utlandsresa.

Mie på 1 mån. är redan på sin andra utlandsresa.


Under normala omständigheter kan vi packa på ett par timmar, men idag fungerar detta inte riktigt. Två vuxna och två barn som ska ut genom dörren på en gång tar tid, men lyckligtvis har vi semester och det är ingen stress och jag/vi vill bara iväg. Mathias får sin fasta plats i barnstolen i vardagsrummet med fin utsikt genom det stora fönstret och Mie placerar vi bakom förarsätet i sin lift med säkerhetsnätet över. Det är redan hennes andra utlandsresa, så vi vet att det fungerar bra att köra bil med henne och det känns skönt när vi nu har valt denna semesterform. Vi kör den här gången i husbil.

Kännetecken i Köpenhamns hamn – den gamla mastkranen

Kännetecken i Köpenhamns hamn – den gamla mastkranen


Vi startar i Köpenhamn

I och med att vi ska åka båt från Köpenhamn till Oslo startar vi i vår egen vackra huvudstad. Och det är egentligen otroligt länge sedan vi har gått en runda och varit turister i Köpenhamn. Det är inte helt lätt att hitta parkeringsplats i centrum för den över 6 meter långa husbilen, så vi kör ut till Langelinje, där det finns gott om plats både för att parkera och vända bilen. Vi sätter Mie i barnvagnen och Mathias i sittvagnen, vi packar ryggsäckarna och mössorna på för det har blivit kallt, även om vädret är fint. Det är en vacker utsikt över hela hamnen och alla gamla byggnader.

Den lille havfrue skapades 1913 av bildhuggaren Edvard Eriksen

Den lille havfrue skapades 1913 av bildhuggaren Edvard Eriksen


En ordentlig promenad

Man kan faktiskt gå från Langelinje till Sydhamnen. Det är långt men det är en vacker promenad, som går hela vägen längs Köpenhamns vackra hamnfront. Vi stannar första gången vid Den lille havfrue. Mathias pekar entusiastiskt och säger ”Havfuuue”. Han känner till figuren från Walt Disneys fina tecknade film. Även om hon är en mycket enkel liten figur, tycker jag att hon som attraktion symboliserar Danmark på många sätt. Först och främst H.C. Andersens saga, men också hennes ödmjukhet. Vi danskar är ett lugnt och sansat folk, som är kända för att vara trevliga. Kanske är hon bara lite för sorgsen…. Hon har naturligtvis också blivit av med sitt huvud både 1964 och 1998 och det har varit tufft för henne.

Operahuset

Operahuset


Oprahuset

Vi passerar Engelska kyrkan och Gefion springvattnet, som efter år av restaurering fungerar igen, innan vi kommer till Amalienborgs Slottsträdgård och Nyhavn. Där har vi en vacker utsikt mot Operahuset på Dokøen på Holmen. I Nyhavn hittar vi ett litet café och äter en god lunch i det klara höstvädret.

Mathias älskar soldater, så vi körde förbi vakterna på Amalienborg en sista gång före avresan med Oslobåten.

Mathias älskar soldater, så vi körde förbi vakterna på Amalienborg en sista gång före avresan med Oslobåten.


Mor kör några extra varv

Tillbaka i husbilen tar vi allihop en tupplur på eftermiddagen. Det känns skönt att ha huset med sig och det fungerar helt perfekt för barnen. Vi har alla våra saker alldeles i närheten när vi behöver dem. Mathias sover i den översta kojplatsen, som är väl avskärmad med nät, så han inte trillar ut. Mie ligger i sin lift i den nedersta kojplatsen, medan Rasmus och jag sover i den stora alkoven ovanför förarhytten.
Utvilade kör vi från Langelinje mot Oslobåtens nya hamnplats. Efter åtskilliga år framför Amalienborg flyttade terminalen den 6/9-04 till Dampfærgevej.

Vi har gott om tid, så vi kör en liten tur förbi Amalienborg Slottsplats för att se vakterna, som Mathias är så intresserad av. Vi kör runt en tio gånger innan en av vakterna markerar att nu räcker det för den här gången.

Det är inte något problem att få tiden att gå på båten, den har ju ”allt”.

Det är inte något problem att få tiden att gå på båten, den har ju ”allt”.


En behaglig tur till Oslo

Vi hittar terminalen utan några problem. Båtturen tar ca 17 timmar. Vi sparar ca 7 timmars körning och med små barn i bilen kanske nästan det dubbla. Och så kan vi slappna av, hoppa i poolen, se en film, äta en god middag och sova bra. Vi är i Norges huvudstad nästa morgon kl. 9.15.
I Helsingborg där båten lägger till, kör våra goda vänner Britta och Ole ombord sin husbil för att följa med oss till Oslo, där vi ska ha ett par trevliga dagar tillsammans.

Vi körde 1600 km på resan. Husbilen som var en CI med kojsängar och alkove hyrde vi hos PJ Caravan i Roskilde i Danmark.

Vi åkte med DFDS till Oslo.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt