Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

31.10.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Höstresor i husbil till Skandinaviens huvudstäder: (2/5) - Oslo

Här kan du följa CampingSverige.se på en tur runt till Skandinaviens tre huvudstäder: Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Resan försiggår i husbil.

Det är alltid imponerande när Oslobåten navigerar genom skärgården

Det är alltid imponerande när Oslobåten navigerar genom skärgården


Oslobåten navigerar på ett beundransvärt sätt genom skärgården och fram till Norges vackra huvudstad. Vi har sovit fantastiskt bra och glatt oss över att kunna spara många mils körning med husbilen. Väldigt skönt när vi har små barn med oss. Mathias är mycket van att resa och Mie har redan varit på en tur tidigare trots sin unga ålder och det gick fint. Ändå är det lättare och trevligare på båten. Vi står upp tidigt och njuter av den fina utsikten innan vi får något i magen i restaurangen. Kl. 9.15 lägger båten till vid kajen mitt i Oslo och vi redo att upptäcka staden.

De mer än 200 människofigurerna är en fantastisk syn

De mer än 200 människofigurerna är en fantastisk syn


En fröjd för ögat

Vigelandsparken är alltid värd ett besök. De mer än 200 människoskulpturerna som är konstruerade av Gustav Vigeland (1869-1943) är aldrig samma upplevelse från gång till gång. Vädret och inte minst ljuset spelar en stor roll. Det är Norges mest besökta sevärdhet, men denna härliga höstdag finns här inte så många människor och det är skönt. Vi hittar lätt en parkeringsplats för båda husbilarna och  sedan packar vi ryggsäckar, barnvagn och snacks till turen.

Den 17 meter höga Monoliten består av hopflätade människofigurer

Den 17 meter höga Monoliten består av hopflätade människofigurer


En plats i solen

Mathias gillar att springa runt i det fina vädret. Mie sover, så vi släntrar bara iväg, pratar och njuter av livet. Vi går hela vägen upp till parkens högsta punkt, där Monoliten står. Det är en 17 meter hög granitpelare med människofigurer, som har flätats in i varandra. Det är också där som vi hittar en plats på solsidan, njuter av värmen och lite gott att äta som vi tagit med oss. Det är bara ca 10 grader varmt, men direkt i solen kan vi ta av oss jackorna och verkligen känna att det fortfarande finns kraft i höstsolen.

Parkeringsplatsen ligger en bit bort från trafiken, så vi kan sitta och njuta av lunchen precis utanför.

Parkeringsplatsen ligger en bit bort från trafiken, så vi kan sitta och njuta av lunchen precis utanför.


Lunch och eftermiddagstupplur

Efter en uppfriskande promenad äter vi lunch framför husbilen. Det tar inte många minuter innan vi har dukat. Vi har handlat hemma och har tagit med allt i husbilen. Det är rena lyxen. Och upplevelsen blir inte mindre av att den goda lunchen avslutas med en eftermiddagstupplur i husbilen. Barnen ska ändå sova, så varför inte sova tillsammans med dem, även om det är fint väder ute…..

Det norska kungaslottet står vackert mot den blå hösthimmeln

Det norska kungaslottet står vackert mot den blå hösthimmeln


Här bor prinsessan

Så säger Mathias varje gång han ser en vakt. Efter Frederik och Marys bröllop vet han allt om kungar, drottningar och speciellt prinsessor och slotten de bor i. Så då vi står framför den norska kungafamiljens slott, ska han naturligtvis bort och hälsa på högvakten. I samma ögonblick som Mathias ställer sig vid sidan om honom, slår vakten ihop hälarna och gör sig redo att gå, vilket resulterar i en enorm chock för Mathias. Lyckligtvis står Britta precis vid sidan om honom. Det blev Mathias samtalsämne resten av dagen…

Hamnfronten i Oslo är ett stort dragplåster och det finns det god grund för

Hamnfronten i Oslo är ett stort dragplåster och det finns det god grund för


En vacker hamnfront

Vi går en promenad genom centrum och Aker Brygge. Oslo har verkligen en fin hamnpromenad med goda restauranger och caféer. Det fina vädret håller i sig, så caféerna är fulla av människor. Alla vill känna årets sista solstrålar. Vi avslutar vår tur på en av restaurangerna. Priserna känns lite höga, men omvänt är vi på semester och vill skämma bort oss själva. Vi äter på Pasta Basta och rätterna kostar från 160,- NOK, men maten är i gengäld mycket god. De sista solstrålarna njuter vi av vid hamnfronten, där det är en fin utsikt mot skärgården och alla gamla träfartyg.

Husbilen har allt vad vi behöver, så kraven på campingplatsen är av mindre vikt.

Husbilen har allt vad vi behöver, så kraven på campingplatsen är av mindre vikt.


Tid för avsked

Vi har haft några härliga dagar i Oslo, som är en mycket trevlig stad, därför att den är en förhållandevis liten huvudstad med vattnet och fjällen som naturlig inramning. Bogstad Camping där vi övernattar, är inte av bästa kvalitet, men man arbetar på det. På den här resan spelar det ingen roll, därför att vi har allt i husbilen.

Vi körde 1600 km på resan. Husbilen som var en CI med kojsängar och alkove hyrde vi hos PJ Caravan i Roskilde i Danmark.

Vi åkte med DFDS till Oslo.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt