Campout

CampingSverige.se

16.11.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Höstresor i husbil till Skandinaviens huvudstäder: (5/5) - Stockholm

Så har turen kommit till Stockholm - Sveriges huvudstad.

Stockholms vackra skärgård.

Stockholms vackra skärgård.


Det är rätt sent då vi kommer till Stockholm, så vi kör direkt till campingplatsen för att övernatta. Den ligger i ett grönområde ca 15 minuters bilfärd från centrum. De kommande dagarna ska vi upp tidigt för att hinna med att se så mycket som möjligt.

Stockholm har mycket att erbjuda och är en av Europas vackraste huvudstäder, mest av allt pga. att staden är omgiven av så mycket vatten.

Djurgården är ett bra ställe att parkera husbilen på och få sträcka på benen.

Djurgården är ett bra ställe att parkera husbilen på och få sträcka på benen.


Husbilen med in till centrum

På Djurgården finns det bra parkeringsmöjligheter. Under normala omständigheter skulle vi nog ha tagit offentliga transportmedel in till staden, men i och med att Mie är så liten, känns det skönt att ha husbilen med och alla sina saker inom räckhåll. När Mathias ska sova middag, kan vi också gå in i bilen och vila en stund. På det sättet kan vi stanna hela dagen inne i Stockholm. I parken framför Junibacken och Nordiska Museet får Mathias lov att springa runt medan vi går en tur. Det är kyligt, men höstvädret är klart.

Astrid Lindgren har under sina 94 levnadsår imponerat på oss alla med sina fantastiska berättelser.

Astrid Lindgren har under sina 94 levnadsår imponerat på oss alla med sina fantastiska berättelser.


Junibacken

När man besöker Sverige och har barn med sig eller ännu bättre, både har barn med sig och själva är en smula barnsliga, kan man knappast ignorera barnboksförfattaren Astrid Lindgren (1907-2002). Alla Astrid Lindgrens härliga figurer och många andra svenska sagofigurer såsom Alfons Åberg och Mumintrollen kan man träffa på Junibacken. Har du tappat förbindelsen till din barnsliga själ, kan du utan tvivel hitta den här.

På Junibacken kan du träffa många av Astrid Lindgrens sagofigurer

På Junibacken kan du träffa många av Astrid Lindgrens sagofigurer


Mys med barnen

Mathias kan inte få nog av Pippi och hon är den största favoriten. Hela hennes hus, Hr. Nilsson och den prickiga hästen kan man hitta här. Här finns t.o.m. en ”riktig” Pippi, som kastar guldmynt med choklad i till barnen. Sagotåget som kör genom de flesta av Astrid Lindgrens berättelser, är också jättepopulära och Astrids fantastiska berättarröst fascinerar både oss föräldrar och barnen. Efter flera timmars lek är Mathias helt färdig och redo för sin middagssömn i husbilen, så vi avslutar besöket med en saga i den stora mjuka fåtöljen.

Regalskeppet Vasa är imponerande när man står vid dess fot.

Regalskeppet Vasa är imponerande när man står vid dess fot.


Vasamusset

I hela området på Djurgården finns det åtskilliga museer. Ett av dessa är Vasamuseet, där det praktfulla Regalskeppet Vasa idag kan ses i naturlig storlek efter en omfattande restaurering. Skeppet sjönk 1628 bara ett par hundra meter från kajen pga. att det var överdimensionerat. Efter att seglen var hissade och två kanonskott avlossats, krängde det stora fartyget och vattnet forsade in genom de öppna kanonluckorna. Ett av problemen var att de 64 tunga kanonerna stod mycket högt placerade i skeppet. Vasa bärgades  1961.

Kvällsmys: Ännu en dag med god mat i husbilen.

Kvällsmys: Ännu en dag med god mat i husbilen.


Avkoppling

Ännu en kväll med god mat och mys i husbilen. Barnen sover i sina sängar och vi kan sitta och njuta av en god flaska vin och en vällagad middag. Ett behagligt sätt att avsluta dagen på

Före avresan mot Danmark tömmer vi husbilen på spillvatten med mera.

Före avresan mot Danmark tömmer vi husbilen på spillvatten med mera.


Frihet att ha husbil med

Vi har haft några härliga dagar i Stockholm. Både centrum med Gamla stan och alla grönområdena är väl värda ett besök. Innan vi sätter kurs mot Danmark, tömmer vi ut spillvatten, tömmer toaletten och fyller på färskvatten. Nu kan vi klara oss hela vägen hem till Danmark. Vi hoppas kunna köra hem på en dag, men med Mie i bilen vet vi ännu inte hur många gånger vi behöver stanna. Det betyder nu heller inte så mycket, för vi har inte bråttom och vi har allt med i husbilen. Denna frihet är både ett privilegium och en underbar trygghet, som gör att vi inte behöver stressa. Därför är husbilssemester idealisk för barnfamiljer.

Cirkeln är sluten och vår 14 dagars rundresa till tre huvudstäderna är fullbordad. Alla dessa 3 städer har något speciellt att bjuda på och även om de har mycket gemensamt, finns det lika många skillnader.

Vi körde 160 mil på hela turen. Husbilen som var en CI med kojplatser och alkov, hyrde vi hos PJ Caravan i Roskilde.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt