Husbil365

CampingSverige.se

4.5.17

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Husbilstrenden fortsätter - 32 procents ökning

Sverige har blivit en av Europas husvagns- och husbilstätaste nationer. Ändå fortsätter marknaden att växa rekordsnabbt och förra året ökade antalet nyregistrerade husbilar med  32 procent bara i Sverige. Och det är en helt ny grupp som har hittat till det rullande campinglivet.

Husbilen används inte bara inom vanlig camping. Nu är det smidigt och populärt att ta sig till och från fritidsaktiviteter, såsom fotbollscuper, motorcrosstävlingar eller simläger.

Husbilen används inte bara inom vanlig camping. Nu är det smidigt och populärt att ta sig till och från fritidsaktiviteter, såsom fotbollscuper, motorcrosstävlingar eller simläger.


– Nu ser vi aktiva familjer med en aktiv fritid och tydliga intressen som köper sig en husbil för att berika sin fritid, säger Tomas Haglund, ordförande i HRF – Husvagnsbranschens riksförbund.

Campinglivet fortsätter locka och nyregistreringarna av husvagnar och husbilar under det första kvartalet har ökat fyra år i rad. I dag finns hela 85 447 registrerade husbilar i landet och den siffran växer snabbt. Antal nyregistrerade fordon är den högsta siffran sedan 2008, och antal husbilar har stigit med hela 32 procent och husvagnar med 10 procent jämfört med året innan.

Hög komfort och design är två viktiga faktorer vid bygget av fritidsfordon, som också anpassas efter olika behov och sysselsättningar. Fordonen blir allt elegantare, bekvämare och mer funktionella och allt fler efterfrågar lättare konstruktioner. Även miljön är i fokus när nya fordon byggs och det finns nu fordon som helt byggts av återvinningsbart material.

– Den här utvecklingen hade vi inte ens kunnat drömma om för några år sedan. Fritidsfordonen har nått alla till alla samhällsklasser och många familjer har hittat till den mobila campingvärlden där husbilen eller husvagnen står i centrum, för att umgås och kunna ta sig till fotbollscuper eller simläger, säger Tomas Haglund.

Den kraftiga uppgången i branschen har också lett till att det gjorts stora investeringar i serviceanläggningar och utställningshallar. Allt fler campingplatser utvecklas också och många kommuner ser över möjligheter att ordna flera ställplatser på centralt läge.

Tomas Haglund, ordförande i Husvagnsbranschens Riksförbund.

Tomas Haglund, ordförande i Husvagnsbranschens Riksförbund.


Siffror på husvagnar och husbilar år 2016 i Sverige

Antal nyregistrerade husbilar                 5 321          
Antal nyregistrerade husvagnar             3 487          
Husbilsbestånd                                    85 447        
Husvagnsbestånd                              287 135      

Antalet nyregistrerade husbilar fortsätter öka.

Antalet nyregistrerade husbilar fortsätter öka.


Husvagns - och husbilsregistreringar april 2017

Under april månad 2017 registrerades 707 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan
registrerades 749 stycken.) Hittills under 2017 betyder det 1 208 registrerade husvagnar mot 1 281
under samma period 2016. I procent innebär detta en minskning med 5,69 %.

April månads husbilsregistreringar visar 992 stycken, medan det i april föregående år registrerades
965 husbilar. Hittills under kalenderåret 2017 har det totalt registrerats 1 820 husbilar, medan det
under motsvarande period 2016 registrerades 1 630 stycken. I procent innebär detta en ökning
med 11,66 % för år 2017.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt