Housecar

CampingSverige.se

17.6.19

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Hymer B MC I 680: Epokgörande körupplevelse

Sällan har ett modellnamn känts mer passande och så väl levt upp till sin innebörd. Nya Hymer B-Class ModernComfort är verkligen en komfortabel upplevelse och har de bästa vägegenskaper som Husvagn på Vägs testpatrull någonsin upplevt i en husbil.

Modellen bygger på en unik kombination av Mercedes-Benz Sprinter och Hymers eget SLC-chassi.

Modellen bygger på en unik kombination av Mercedes-Benz Sprinter och Hymers eget SLC-chassi.


Samarbetet mellan Hymer och Mercedes har intensifierats de senaste åren. Nya Hymer B-Class ModernComfort är ett av resultaten av företagens utvecklingsarbete. Modellen bygger på en unik kombination av Mercedes-Benz Sprinter och Hymers eget SLC-chassi. Det resulterar i en stabil husbil med låg vikt och goda köregenskaper. B-MC är mellan 699 och 739 cm lång och väger 3015-3130 kg vilket ger god lastkapacitet. Detta är första gången en Sprinter-modell tar sig in i 3500 kg-klassen.

Alla husbilar i ModernComfort-serien har plana dubbelgolv (36 cm tjockt) som gömmer det mesta av fordonets nödvändiga funktioner som t ex en 180 liters färskvattentank och en 150 liter stor spillvattenstank.

ModernComfort-serien har plana dubbelgolv (36 cm tjockt) som gömmer bl a en 180 liters färskvattentank och en 150 liter stor spillvattenstank.

ModernComfort-serien har plana dubbelgolv (36 cm tjockt) som gömmer bl a en 180 liters färskvattentank och en 150 liter stor spillvattenstank.


Fem planlösningar

B-MC levereras med ett batterisystem som kombinerar bly- och lithiumbatterier för att säkerställa självförsörjning. Bilen kommer antingen med en sex-växlad manuell växellåda eller en nio-stegs-automat.

B-MC finns både som halv- och helintegrerad. Det finns fem planlösningar; 550, 580, 600, 680 och 690. De två förstnämnda är 699 cm långa, medan 600 är 719 cm och de två största är 739 cm. Alla modellerna är 229 cm breda. Sovrummen finns i olika varianter; fasta långbäddar, drottningsäng och tvärställd dubbelsäng. Priset ligger mellan 1 175 000 kr och 1 225 000 kr.

Provkörning:

I höstas fick Husvagn på Väg möjlighet att provköra en B-MC I 680. Det första som slog oss är att husbilen framifrån har en exteriör som påminner mycket om en personbil. Historiskt sett har husbilar, i ärlighetens namn, inte varit särskilt snygga, men på senare år har det skett en förändring och fronten på Hymer B-MC är riktigt läcker.

Svart kylargrill flankerad av LED-dimstrålkastare ger ett modernt och fräscht intryck. Hymerloggan i grillen har sällskap av en Mercedes-stjärna i motorhuven vilket betonar att detta är ett samarbete mellan två tyska fordonsgiganter.

Svart kylargrill flankerad av LED-dimstrålkastare ger ett modernt och fräscht intryck.

Svart kylargrill flankerad av LED-dimstrålkastare ger ett modernt och fräscht intryck.


Utöver det vanliga

Direkt när man sätter sig bakom ratten inser man att detta är en husbil utöver det vanliga. Förarmiljön är sober, ombonad och smakfullt utformad. Multifunktionsratten har samma vinkel som på en personbil. Multimediasystemet MBUX (tillval) med 10,25 tums pekskärm har en högupplöst display och många kommunikations- och infotainmentmöjligheter. Det har dessutom en snabb hårddisknavigering med översiktlig 3D-kartvisning.

Automatlådan växlar mjukt och motorn svarar direkt när man gasar. Den framhjulsdrivna husbilen är utrustad med en mängd tekniska innovationer som underlättar och förbättrar körupplevelsen. T ex sidvindsresistens, aktiv bromshjälp, vägmärkesläsning, filbytesvarning och ESP. Vår provkörning var för kort för att bedöma husbilens övriga funktioner och utrustning, men vi uppfattade att den goda komforten går igen även i kök, sovrum och sittgrupp. Bilen känns gedigen och bekväm om än en smula trång i köket och i badrummet.

B-MC är det närmaste personbilskänsla man kommer i en husbil för närvarande. En inte alltför vågad gissning är att man i framtiden kommer att se tillbaka på denna modell som epokgörande för husbilars komfort och körupplevelse.

Fakta Hymer B-MC I 680

Chassi: Mercedes Sprinter 314 CDI
Motor: 2,2 liter, 143 hk
Utvändig längd: 739 cm
Utvändig bredd: 229 cm
Värmesystem: Truma luftburen 6 kW / ALDE vattenburen
Antal bäddar: 4 + 1
Maxlast: 380 kg
Åkplatser: 4
Pris: 1 225 000 kr

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt