CampingSverige.se

11.2.07

Av: Ann-Sophie Stene, Bobil&Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

I hjärtat av Dalsland

Mjuk, lång sandstrand, simbassäng, rutschbana och ett eldorado för barnfamiljer. Solen steker, det är klarblå himmel och solstolarna står strategiskt vända ut mot vattnet. Man skulle nästan kunna tro att vi befann oss på sydligare breddgrader.

Klicka för större bild


Semesterkänslan hinner i fatt oss. Vita Sandars Camping ligger idyllisk vid Vänerns strand, en av Europas största insjöar. Här finns vatten så långt ögat kan se, lika så skog och mäktiga naturområden. De flesta förknippar Dalsland med att paddla kanot, åka båtturer på Dalslands Kanal och bege sig ut på utfordrande vildmarksaktiviteter – men området är också rikt på kultur.  Här väntar otaliga museer, sprudlande småstadsliv och små oupptäckta pärlor och även några restauranger, bara man är beredd att leta lite. Ovanpå detta tillkommer också riktigt fina campingplatser. Det är Vita Sandars ansvarige, Gösta Westman, som visar oss runt på området denna härliga julidag.

Vi lägger märke till att han hälsar, både till höger och vänster på sina gäster under tiden som han förklarar för oss vad som är kärnan i campingens koncept.

Vita Sandar är perfekt för barnfamiljer, det är det som är hemligheten bakom succén! När föräldrarna ser att barnen har kul, i karusellen på lekplatsen eller när de spelar biljard och bordtennis – då känns det att semestern verkligen har börjat. Det så Vita Sandar vill uppfattas – som ett ställe där du oavsett ålder njuter av dina relativt få semesterdagar.

Klicka för större bild


Vita Sandar som bas

Det tycks också vara simbassängen och den lilla barnbassängen som bidrar till den härliga stämningen på campingplatsen, samtidigt som de garanterar gästerna en behaglig badtemperatur kan föräldrarna hålla ett öga på barnen inom ett begränsat område. I myllret av röster runt oss uppfattar vi ett norskt ord, och vi ser bilskyltar som vittnar om att norrmän är starkt representerade här denna säsong. – Antalet norrmän ökar varje år, och det tycker vi är trevligt. De senaste åren har vi satsat på hytter utöver gäster med husvagnar och husbilar och det känns väldigt bra att kunna erbjuda problemfri övernattning till familjer som reser runt på upptäcksfärd i Dalsland. Du vet, här kan man vara i veckor utan att hinna med alla attraktioner.

Vi förstår vad Westman menar, för vi tillbringade själva några dagar här. Ett måste för alla som besöker Dalsland, campingturister och andra turister, är först och främst en tur på den berömda kanalen. Hela tre passagerarskepp trafikerar Dalsland Kanal frekvent varje dag. Upplevelsen som går ut på att man färdas genom gamla slussar, ser vattnet forsa ohämmat mot skrovet på båten och inte minst får höra historien om akvedukten i Håverud  –  som i sig självt är väl värt en dagsutflykt.

Klicka för större bild


Fin atmosfär

På Vita Sandars är det för det mesta ordning på saker och ting. Med 250 el-platser till husbilar och tält, ett rent och fint område, fin sanitetsanläggning, eget matställe och gott med plats mellan vagnarna, inkräktar verkligen inget på privatliv och komfort. Men en av platsens starkaste sidor är helt klart den härliga och samtidigt lite internationella atmosfären som omger stället. Här snackas det emellanåt alla europeiska språk och gästerna kommer lätt i samspråk med varandra; platsen är rakt igenom präglad av en härlig campingkultur. Westman berättar om en av orsakerna bakom.

– Den goda miljön och kulturen på Vita Sandar är något som har utvecklats under många år. Vi har haft tur med gästerna och i gengäld försöker vi att göra vårt allra bästa för dem som väljer att besöka oss. Till det kommer att vi har helårsöppet och därför också har stabil och rutinerad personal som känner till gästernas önskningar och behov. Under vintersäsongen är det mest skolklasser som besöker Vita Sandar, men privatgästerna dominerar under sommarhalvåret.

Klicka för större bild


Endast fantasin sätter gränser

Eftersom Vänern är en av de mest fiskrika insjöarna i Dalsland och campingen bedriver uthyrning av både roddbåtar och kanoter är det många familjer på Vita Sandar som tar chansen att grilla egenfångad fisk på kvällarna. Men man behöver nödvändigtvis inte ha någon fiskelycka för att kunna avnjuta lata sommardagar på sjön, en god matsäck, karta och en smula orienteringssinne ger dig möjlighet att paddla runt bland småöarna alldeles ensam.

– Även om Dalsland är ett stort turistområde med stort aktivitetsutbud, arrangerar vi med jämna mellanrum våra egna aktiviteter här på campingplatsen och i Mellerud. Det mest populära hos norrmännen är midsommarfirandet då vi klär midsommarstången, tänder brasa och ordnar dans på kvällen. Men även Akveduktens Dag, Kanalyran (Dalslands största folkfest) och Sunnanå marknad i augusti är något man bör få med sig i bagaget.

Det oupptäckta Sverige

Dalsland är ett naturlandskap av sällan skådat slag. Djupa, gröna skogar, höga berg och djupa dalar ger dig som turist friheten att välja mellan lugn och ro med några timmar i ensamhet – eller ett pulserande liv. Det sägs att Dalsland är ett Sverige i miniatyr. Om det är på grund av geografin i sig själv eller allt man kan ta sig för – det förtäljer inte historien. Det vi vet, är däremot att Vita Sandars Campings ideala placering är väl värd ett besök nästa gång vi åker till Dalsland också.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt