CampingSverige.se

16.10.17

Av: Jea Jonsson Fotograf: Leif Berglund
Dela
 

I Wanås interagerar konst och natur

”Mamma!”
Vi strosar i godan ro när vi plötsligt hör en barnröst kalla. Flera familjer rör sig i skogen, kanske har något barn villat bort sig? Vi förväntar oss att få höra en mamma ropa tillbaks för att hitta sin son, men det är tyst, tills barnarösten hörs igen: ”Mamma!” och igen. Strax möter vi en liten gosse med sin pappa; han härmar rösten från skogen och ropar gång på gång; ”Mamma!”

Skulpturen som består av 104 ståldelar i 18 färger är Jakob Dahlgrens enkla men egensinniga bidrag.

Skulpturen som består av 104 ståldelar i 18 färger är Jakob Dahlgrens enkla men egensinniga bidrag.


I Wanås skulpturpark är det 30-årsjubileum, årets tema är rörelse och interaktion och visst fungerar det! Merparten av konstverken tål att både klättras i och på och många att lyssnas på som den hjärtskärande barnarösten som först ropar på mamma och – efter ett tag – pappa.
I det gamla kostallet som blivit konsthall visas Återblick 1987. Här har det sedan öppningen i våras erbjudits ett gediget aktivitetsprogram för barn och unga.  
– Interagerande konst och pedagogik satsar vi numera mycket medvetet på. I år tar vi emot cirka 9000 barn på olika workshoppar, förklarar konstpedagogen Malin Gustavsson.
Att temat är rörelse får besökaren prov på alldeles utanför konsthallen som också är parkens entré. Trots att det är vindstilla när vi besöker ser och hör vi hur löv rasslar i de mäktiga träden, som om löven dansar med varandra.  Kramar man trädet känns elektriska impulser. Verket är skapat av konstnären William Forsythe och är ett av tolv nya verk i Wanås.

Carolina Falkholts bubbliga graffiti känns igen på det för året nya verket

Carolina Falkholts bubbliga graffiti känns igen på det för året nya verket "Train of thoughts". Den tunga tågvagnen lär bli ett av de permanenta verken på Wanås.


Konst som överraskar

Totalt finns nu 83 skapelser att upptäcka, somliga så diskreta att de är svåra att upptäcka men de flesta är lätta att se och de överraskar. Som barnarösten som kallar på mamma och pappa. Bakom den skapelsen står Marianne Lindberg De Geer.
Det definitivt tyngsta av de nya verken står graffitikonstnären Carolina Falkholt för. Det lär bli ett av de permanenta i parken och består av en 25 meter lång tågvagn på räls, ”Train of thoughts”, som målats på det för henne så ”bubblande” karaktäristiska viset, dock utan de associationer till kvinnokön som flera av hennes tidigare verk ger.
Att det medeltida godset alls blev internationellt känd för sin konst var ingenting som dess grundare Marika Wachtmeister hade planerat.
– Den första utställningen sommaren 1987 var mera tänkt som en engångsföreteelse, men blev så uppmärksammad att hon valde att fortsätta, berättar Malin Gustavsson. I dag är Wanås utanför Knislinge i nordöstra Skåne ett etablerat namn inom den internationella konstvärlden.

Yoko Onos lappverk från 2011 fylls hela tiden på med nya önskningar.

Yoko Onos lappverk från 2011 fylls hela tiden på med nya önskningar.


Yoko Onos önsketräd

Särskilt mycket uppmärksamhet fick parken när Yoko Ono, senast 2011, var på plats och skapade sitt önsketräd. Nu finns en hel rad sådana träd fyllda med önskelappar som besökarna hänger upp.
Till Wanås vallfärdar varje år över 80 000 människor. Några lockas av den senaste utställningen i konsthallen, men de allra flesta kommer för att vandra runt i skulpturparken och njuta det uppenbarligen framgångsrika konceptet natur i kombination med konst. Det är verkligen en utflykt att rekommendera för hela familjen.
Vilka konstnärer och upplevelser som Wanås bjuder på kan du läsa på dess hemsida: wanas.se.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt