Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

16.8.10

Av: Lars Erik Paulsson Fotograf: Vagverket.se
Dela
 

Inga särskilda hastighetsgränser för husbilar över 3,5 ton

Fortsatt ”fri fart” för husbilar i Sverige!

Det blir inga särskilda hastighetsgränser för husbilar över 3,5 ton!

Klicka för större bild


Restriktioner inte nödvändiga

För några år sedan fördes diskussioner om huruvida man skulle införa en hastighetsbegränsning för personbilsregistrerde husbilar med en totalvikt som överstiger 3,5 ton. De åsikter som då framfördes var, att dessa husbilar inte skulle få köra fortare än tunga lastbilar – alltså max. 80 km/h på landsväg och 90 km/h på motorväg.

Nu har Transportstyrelsen utrett frågan grundligt, och kommit fram till att några sådana restriktioner inte är nödvändiga. Bland annat har man konstaterat att det är endast ca. 20 % av det totala antalet husbilar som skulle beröras, och av dessa är det endast en femtedel som har en totalvikt över 7,5 ton – en viktgräns som är vanlig i andra länder.

Vidare har man undersökt antalet husbilsolyckor med personskador, och kommit fram till att under de senaste fem åren har 97 personer skadats och 1 omkommit i husbilsolyckor. ”Detta är inte någon överrepresentation”, konstaterar Transportstyrelsen.

Dessutom har ju hastighetsgränserna i Sverige justerats en hel del de senaste åren. Den 10 november 2009 sänktes hastigheten på hela 12 000 kilometer väg från 90 till 80 kilometer i timmen.

Slutligen genomförs kontinuerligt andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder, exempelvis utbyggnad av mötesseparerade vägar.

Detta sammantaget gör, att Transportstyrelsen inte anser att det finns något behov av en särskild reglering av den högsta tillåtna hastigheten för personbilsregistrerade husbilar.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt