CampingSverige.se

3.7.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Italien: Camping i Pisa - ännu lutar det

Vi har precis lämnat campingplatsen, efter att ha checkat in och hittat platsen till husvagnen. Allt är packat där hemma, så vi har bara kopplat på ström och vevat ner stödbenen, så är vi klara för upplevelser. Mathias sitter i sin bärstol och solen skiner från en klarblå himmel, medan vi går genom Pisas gamla stadsdel. Vi skall bara hitta det lutande tornet.

Klicka för större bild


Det är en lång resa till Toscana, och den blir inte kortare rent tidsmässigt av att ha barn med i bilen. Men det handlar om att ta sig tid. Det har vi också gjort, med övernattning i Kassel och i Österrike. Campingplatsen ligger precis utanför den gamla stadsdelen och det tar bara ett par minuter att gå dit, men vi är överrens om, att vi inte orkar sitta i bilen mer de närmaste dagarna. Pisa delas av floden Arno, som går rakt igenom staden. Vi passerar en av alla de vackra broarna och fortsätter längs smala gator med små kaféer och mysiga konstbutiker. Vi går över stora öppna platser, där gatumusikanter står och spelar. Och äntligen når vi vårt mål. Piazza del Miracoli, där det världsberömda tornet står. Men just från det håll vi kommer ifrån, ser tornet inte ut att luta alls. Det står alldeles rakt. Det har ju varit tal om att det skall rättas upp. Jag var här första gången 1988 och då lutade det väldigt mycket. Har vi missat något?

Klicka för större bild


Men till vår stora glädje, så lutar det ännu. Det hade varit lite av en överraskning, om det inte varit så. Det lutar förstås bara sett från ett håll. I gengäld lutar det mycket och det känns otäckt, när man befinner sig nära inpå. Tornet har kallats ett av världens 7 underverk och det förklarar bäst hur unikt det faktiskt är. Man började byggnationen av tornet 1174, men sedan det stod klart har det på grund av svag grund, börjat luta mer och mer åt ena hållet. Cirka 1 mm om året. Det blev så allvarligt, att man för att undgå en katastrof, nu har gjutit en ny grund, vilket bromsar utvecklingen.

Klicka för större bild


Det är en ovanligt vacker och öppen plats med imponerande byggnader och gröna områden. Vi hittar ett ställe i solen och medan Mathias tar sin eftermiddagslur, ligger vi och njuter av värmen och doften av Toscana. Innan vi går tillbaka till husvagnen, kikar vi in i katedralen, där en pojkkör fyller valven med sina klara stämmor. De över inför en större gudstjänst senare samma kväll.

Klicka för större bild


Vi börjar så smått att gå tillbaka till campingplatsen, men går zick zack mellan de små gatorna. Vi stannar till vid en glassbar och får oss en stor ”gelato” (glass) med färsk frukt. Bara en form för aptitväckare innan vi skall hem och grilla framför husvagnen. Vi njuter av campinglivet. Mathias kan komma i säng i normal tid, medan vi sitter och myser utanför med var sitt glas vin. Och vi behöver inte ens tänka på, om vi dricker ett eller två glas, för sängen befinner sig på andra sidan dörren.

Klicka för större bild


Det har ännu inte riktigt blivit sommar, men med en fleecetröja och en filt om benen blir vi sittande ute och njuter av stjärnhimlen. Vem sa egentligen, att camping är en form av sniksemester........

Klicka för större bild


Faktabox

Fra den tyske grænse til Pisa er der ca. 2.000 km hver vej. Vi kørte over Kassel, München, Innsbruck, Brennerpasset og Verona.

Från den tyska gränsen till Pisa är det 2.000 km var väg. Vi körde över Kassel, München, Innsbruck, Brennerpasset och Verona.

Campingplatsen heter Torre Pendente (Det lutande tornet) www.campingtoscana.it. En övernattning på campingen kostar för husvagn, bil och två vuxna, ca. 160 kr.

Det är också möjligt att hyra hytter, men beställ i god tid. Det är stor omsättning på platsen, eftersom folk kommer på kvällen, ser tornet och sedan reser hem igen.

Ha uppsikt över dina saker och låt inte något ligga synligt. Broschyrer kan rekvireras hos Italienska Turistbyrån i Stockholm.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt