Housecar

CampingSverige.se

2.3.13

Av: Hans Duggen
Dela
 

Italien: Cinque Terre – skönt naturområde i Toscana

Naturparken Cinque Terre är ett naturområde nordväst om Toscana, ungefär mitt emellan Livorno och Genova. Närmaste stad är La Spezia. Kustlinjen är endast 12 km lång.

Vackert vid campingplatsen San Michele

Vackert vid campingplatsen San Michele


Översatt till svenska betyder namnet ”De fem jordarna”, vilka avser de fem kuststäderna Monterosso al Mare, Vernazza, Coriglia, Manarola och Riomaggiore.

Tillsammans har de endast 7000 invånare. Både städerna med sina måleriska gator och landskapets enastående karaktär gav UNESCO möjligheten att ta upp Cinque Terre på världsarvslistan 1997.

Uppmärksamheten sades bero på områdets enastående kulturella och landskapliga värde, vilket visar att det harmoniska samspelet mellan människa och natur, för bevarandet av ett landskap, är av oöverträffbar kvalitet.

Området präglas av branta kuststräckor där marken på flertalet ställen stiger nästan lodrät upp ur havet. De små byarna ligger som klistrade uppe på de branta klippväggarna.

En vandringsstig binder samman de fem byarna, men det är inte någon direkt vägförbindelse mellan dem. Det finns däremot en järnväg, där största delen går genom tunnlar.

Att ta sig till nämnda campingplatser är möjlig för bilar med tältvagnar, mindre husbilar och vagnar av begränsad storlek. (Inte över 13 meter).

Utsikt över Monterosso al Mare

Utsikt över Monterosso al Mare


Besök i byarna

Det är möjligt att ta sig till byarna med bil, men man kommer, bortsett från Monterosso inte kunna köra in i dem, utan hänvisas till betalnings p-platser i hamnområdet.

Dit kommer man via en smal bergsväg som går utanför byn. Små husbilar kan passera, men generellt sett härskar det förbud mot husbilar inne i byarna.

Det är helt enkelt för svårt och farligt för större fordon. På sommaren, och speciellt under helgerna är det stor tillströmning av turister hit och man bör räkna med att behöva parkera längs vägarna i betraktligt avstånd från målet.

Bortsett från Corniglia, som ligger på en bergstopp över havet, finns det badmöjligheter på de andra ställena.

Enklaste sättet att komma fram är att ta tåget från La Spezia eller Levanto, nära campingplatsen. Tågen går mestadels under bergen och det är ingen utsikt från dem.

Badvatten i Varnezza

Badvatten i Varnezza


Campingmöjligheter

Det finns fem campingplatser i Levanto , dit man tar sig via väg SP 566 från A12 Autostrada Azurro. Avfarten heter Carredano-Levanto. Det är 14 km från avfarten till Levanto och räkna med lite bergskörning plus att det delvis är smal väg de sista 4 km.

Campeggio Alber d´Oro är en campingplats som ligger plant vid skärningspunkten mellan SP 566 och SP 43 som i övrigt består av lätt kuperad terräng.

Aqua Dolce Camping ligger mitt i byn, nära stranden. Den har terassformad terräng förutom de nedersta platserna som är plana och beräknade för husbilar.

Cinque Terre ligger i kuperad terräng längre upp i byn, sidoväg till SP 43.

Camping Pian Di Picche, också i kuperad terräng ovanför byn.

San Michele ligger i vacker skogsbeklädd och kuperad terräng på väg mot Monterosso.

Alla fem campingplatserna gör reklam för att de har handikappvänliga faciliteter.

Badmiljlö vid Cinque Terre

Badmiljlö vid Cinque Terre


Levanto

Byn har en vacker strandpromenad och en mycket fin badstrand. Det finns några få sevärdheter, bra och stora stormarknader och en järnvägsstation med förbindelse till de fyra kuststäderna i Cinque Terre, Genova, La Spezia och Rom.

Byn är också utgångspunkt för de vandrare som önskar se Cinque Terre till fots. En vacker vandringsstig leder härifrån till Riomaggiore, den mest fjärran av fiskebyarna längs kusten.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt