CampingSverige.se

6.10.17

Av: Sandra Irengård Fotograf: Kåbdalis
Dela
 

Kåbdalis skidliftar investerar 90 miljoner

Mycket har hänt sedan den skidtokige läraren Lars Gunnarstedt byggde en egen lift i Kåbdalis. Drygt 50 år senare levererar verksamheten Sveriges längsta skidsäsong och världens bästa utförsåkare samlas årligen på den familjeägda anläggningen. Nu planeras nytt liftsystem, hotell, restauranger, butiker och husvagnsparkering.

- Första etappen omfattar nya nedfarter och liftar, snökanonsystem, nya tomter för fritidshus och på västra sidan av berget, berättar Stina Vesterberg.

- Första etappen omfattar nya nedfarter och liftar, snökanonsystem, nya tomter för fritidshus och på västra sidan av berget, berättar Stina Vesterberg.


- Det behövs mer av allt, säger vd Johan Gunnarstedt. Byn Kåbdalis har idag 500 kommersiella bäddar, två restauranger och en affär med bageri, med det räcker inte till enligt Johan som berättar att företaget planerar att i två steg investera 90 miljoner kronor.
Stina Vesterberg pekar och visar på skisserna:
- Första etappen omfattar nya nedfarter och liftar, snökanonsystem, nya tomter för fritidshus och på västra sidan av berget. Den befintliga restaurangen Kårleone byggs ut med en ny del som ska inrymma hotellverksamhet med 80 bäddar, spa, nya butiksytor samt en restaurang med vinkällare. I andra etappen ingår bland annat en ny husvagnsparkering med 100 platser.

Utöver utförsåkning i Kåbdalis finns det även andra populära aktiviteter som längdåkning, isfiske och skoter.

Utöver utförsåkning i Kåbdalis finns det även andra populära aktiviteter som längdåkning, isfiske och skoter.


Social träffpunkt

Johan berättar också att deras gäster inte bara åker skidor, det är mycket annat man vill göra när man väljer att spendera sin tid utanför vardagen.
- Vi ser att ungefär hälften av husvagns- och stugägarna är i backarna. -Utöver andra populära aktiviteter som längdåkning, isfiske, skoter och promenader med mera så är Kåbdalis en social träffpunkt där man möter nya och gamla vänner från de omkringliggande kommunerna. -Skidorten Levi i finska Lappland har byggt kring sitt berg som endast är fem meter högre än i Kåbdalis. Det inspirerar oss, säger Johan.

Landslag från hela världen och skidklubbar från hela Sverige är först på plats och kommer och försäsongstränar inför tävlingssäsongen.

Landslag från hela världen och skidklubbar från hela Sverige är först på plats och kommer och försäsongstränar inför tävlingssäsongen.
Fotograf: IFK Kåbdalis


Sveriges längsta skidsäsong

Kåbdalis har Sveriges längsta skidsäsong och är unika då backarna öppnar redan på senhösten. Landslag från hela världen och skidklubbar från hela Sverige är först på plats och kommer och försäsongstränar inför tävlingssäsongen. Därefter övergår anläggningen till att bli en lokal angelägenhet. Kåbdalis har idag de flesta skidåkarna i Norrbotten och är fast beslutsamma om att behålla den positionen.
- Här är det sju månader vintersäsong och vi som bor här i regionen vill ut i naturen på vår lediga tid. Vi har ett perfekt avstånd till närmarknaden som är Norrbotten plus norra Västerbotten. Kåbdalis har också ett gynnsamt mikroklimat, där kylan håller i sig och det är snörikt. Bästa receptet för en skidanläggning.

Renarna är  känsliga för störningar under vinterperioden då de är dräktiga.

Renarna är känsliga för störningar under vinterperioden då de är dräktiga.


Livskraft och tillväxt

Kåbdalis ligger i Udtja skogssamebys renskötselområde och renskötarna har sina renhjordar i området året runt. Under vintern är vajorna dräktiga och känsliga för störningar. Blir de skrämda och stressade finns det risk att de kastar sina kalvar.
Johan tror att många av skoteråkarna saknar kunskap om renskötarnas verksamhet och vad man har att rätta sig efter när man färdas i skog och mark. Tillsammans med renskötarna finns ambitionen att sprida kunskap genom informationsmöten och andra kanaler.

Familjen Gunnarstedt har år från år vidareutvecklat både anläggningen och med sin verksamhet bidragit till byns livskraft och tillväxt. Här finns nu ett flertal företag inom service och besöksnäring som investerar i byns utveckling.

-Det är dags att börja fasa ut oss äldre. Vi investerar och verkar för ett generationsskifte i bolaget, säger Johan med ett brett leende. Med tanke på entreprenörsgenerna i familjen, så får framtiden utvisa hur bra det går att pensionera sig för den äldre generationen.

Läs mer om Kåbdalis här:

www.kabdalis.com


Läs mer om vintercamping på CampingSverige.se

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt