Housecar

CampingSverige.se

13.8.15

Av: Leif Berglund Fotograf: Kabe
Dela
 

Kabe husbilar 2015: Nya Classic 740 LXL

Senaste tillskottet i Kabes husbilsfamilj, Classic 740, har blivit en succé och inför 2016 kommer ytterligare en planlösning i denna serie. Samtidigt får hela modellprogrammet en exteriör ansiktslyftning och alla Kabes husbilar tillverkas nu med "Innovation Design".

Som alternativ finns nu Kabes i810-modell med tandemaxel, vilket gör att totalvikten ökar till fem ton med möjlighet att uppgradera till 5.5 tons totalvikt.

Som alternativ finns nu Kabes i810-modell med tandemaxel, vilket gör att totalvikten ökar till fem ton med möjlighet att uppgradera till 5.5 tons totalvikt.


Kabe kan erbjuda en husbil för de flesta önskemål och behov. Från smidiga och flexibla Classic, som är en populär instegsbil, via de halvintegrerade 780- och 880-modellerna till de tre lyxiga helintegrerade modellerna.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda ett så heltäckande modellprogram. Nykomlingen för i år, Classic 740 LXL, har dubbelsäng och praktiskt vinkelkök som ger ett effektivt utnyttjande av Classic-bilens totalbredd på 241 centimeter, förklarar Mikael Blomqvist, teknisk chef och vice vd på Kabe.

i810 är Kabes näst största modell. En nyhet för i år i denna bil är att lådor och skåp i köket låses automatisk när bilen startas och låses upp automatisk när motorn stängs av.

i810 är Kabes näst största modell. En nyhet för i år i denna bil är att lådor och skåp i köket låses automatisk när bilen startas och låses upp automatisk när motorn stängs av.


Tandemaxel

Kabes helintegrerade husbilar är i dag Sveriges mest sålda. Nytt för 2016 är att i810-versionen kan fås med tandemaxel och en totalvikt på 5000 kilo, med möjlighet att uppgradera till 5500.

– Totalvikten för en Kabe i810 med enkelaxel är 4500 kilo. Vi tror att tandemaxeln, som är standard på den större helintegrerade modellen i910, blir ett uppskattat alternativ för många som vill öka lastförmågan utan att behöva gå upp i storlek, säger Mikael Blomqvist.

En annan nyhet är de stora utdragslådorna med praktiska förvaringslådor som nu går att få som tillval till samtliga helintegrerade modeller. Utdragslådorna är placerade i lastutrymmet i dubbelgolvet och underlättar förvaring av till exempel verktyg, sportartiklar och andra lite tyngre föremål som annars riskerar att glida runt under färd.

Sovrummet i 810 LGB

Sovrummet i 810 LGB


Bättre vägegenskaper

Den halvintegrerade 780-modellen, som också finns som crossover med nedsänkbar dubbelsäng, vidareutvecklas och har från och med modellåret -16 ett utökat avstånd mellan hjulaxlarna.

– Det nya, längre axelavståndet, på 4700 mm, ger bilen bättre vägegenskaper. Dessutom skapas möjlighet att montera ett ALC‐system, som är ett nytt mekaniskt/hydrauliskt nivåsystem från AL‐KO som håller bakvagnen på konstant nivå oavsett last och som dessutom ökar både fjädringskomfort och stabilitet, berättar Mikael Blomqvist.

Soffa och förarsäte i 740 LXL.

Soffa och förarsäte i 740 LXL.


Automatisk låsning

Interiört finns det en hel del nya detaljer och lösningar. De två största modellerna, Travel Master 880 och den helintegrerade i910, är till exempel utrustade med elektrisk låsning av skåp och lådor i kökets arbetsbänk. Låsfunktionen aktiveras när bilens motor startas och när motorn stannar öppnas låsen igen.

En ny stilren fondvägg med slät målad yta ersätter de träfärgade gavelväggarna och skiljeväggarna på flera ställen i samtliga husbilsmodeller.
De trelågiga spisarna har delat lock för att skapa mer avställningsyta. Inredningen i badrummet har ny design och Classicserien har en ny sänggavel med belysning.

– Det finns mer att berätta om 2016 års husbilar. De elektriska markiserna till exempel, som nu är standard på de större modellerna, och routern tillsammans med den smarta kommunikationsappen som finns som tillval och som gör att du kan styra olika funktioner i husbilen via din smartphone, förklarar Mikael Blomqvist.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt