Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

5.3.12

Av: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Knaus 2012: Förnyar helintegrerade programmet

Premiär för Knaus nya serie helintegrerade husbilar var det på CMT-mässan i Stuttgart, och på mässan i Kista kunde den svenska publiken för första gången bekanta sig med nyheten.

Helt ny utvändig design, med mer upprätt front, kännetecknar nya Knaus Sky i

Helt ny utvändig design, med mer upprätt front, kännetecknar nya Knaus Sky i


Sky i (i som i integrerad) heter nykomlingen, och trots att Knaus normalt använder beteckningen ”Sky” för sina instegsmodeller, så stämmer det i det här fallet inte helt riktigt. Bilen har nämligen en, för sin klass, avancerad konstruktion med bland annat uppvärmt dubbelgolv med ca 30 cm höga stuvningsutrymmen – detta trots att bilen är byggd på Fiats lågprofilchassi.

Dock har nya Sky i inredning och planlösningar gemensamt med de i somras presenterade halvintegrerade modellerna, vilket är en av förklaringarna till att utvecklingsarbetet gått med rekordfart.
– Det var i mars förra året som vi började diskutera de nya helintegrerade modellerna, säger Knaus vd Michael Tregner.

Tvärställd dubbelsäng med duschkabin i sovrummet i 650 LX

Tvärställd dubbelsäng med duschkabin i sovrummet i 650 LX


Utseendemässigt är Sky i något mer ”tillbakadragen” än Sun Liner-modellerna, även om vissa designelement – bland annat den ”leende” kylargrillen återfinns på den nya modellserien.

Hela frontpartiet är designat av välkända Irmscher Automobilbau (som bland annat har stylingutrustning till olika Opel- och Peugeot-modeller), och vindrutan är betydligt mer upprätt – närmast bussliknande – än på Sun Liner-modellerna, vilket har resulterat i marknadens (förmodligen) bredaste nedsänkbara säng: 150 centimeter. Sängen är elektriskt manövrerad, och kan sänkas ned så djupt att någon stege inte behövs.

Vinkelkök med gott om plats

Vinkelkök med gott om plats


För bästa sikt framåt lutar instrumentpanelens översida nedåt, och vindrutan är djupt neddragen. En intressant detalj är att översidan är gjord av skummaterial i ett enda stycke (inklusive integrerade luftkanaler), vilket sparar en hel del vikt.

Två olika storlekar (650 och 700) står på programmet, och i båda storlekarna kan man välja mellan långbäddar och fast dubbelsäng – i 600-modellen tvärställd, i 750-modellen som fristående ”drottningsäng”.
Gemensamt för alla fyra modellerna är den främre sittgruppen med L-soffa och motstående sittplats, där givetvis de svängbara stolarna i förarhytten också ingår.

I köket är den trelågiga spisen placerad nära ytterväggen, för att skapa större arbets- och avställningsytor.

Stora fönsterytor ger ett ljust vardagsrum

Stora fönsterytor ger ett ljust vardagsrum


Hygienavdelningen är i alla fyra modellerna både rymlig och flexibel, med separat duschkabin i alla utom den 650-modell som har enkelsängar.
Fyra olika textilier finns att välja mellan, som alla väl matchar de almfärgade snickerierna.
Redan i sitt grundutförande är nya Knaus Sky i en välutrustad husbil, och på tillvalslistan finns utrustning som man normalt bara hittar i lyxhusbilar – bland annat kaffemaskin inbyggd i ett av ovanskåpen och en elektriskt manövrerad jalusi innanför vindrutan. Som första Knaus-husbil kan Sky i även fås med vattenburen centralvärme.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt