CampingSverige.se

3.12.12

Av: Leif Berglund/Husvagn på Väg
Dela
 

Knaus Tabbert Group: Här samsas exklusivitet med lågpris

Det finns många nyheter att rapportera om för de märken som ingår i den stora koncernen Knaus Tabbert group. Det är Bergholm Försäljnings AB som under lång tid framgångsrikt arbetat med att etablera fler märken från Knausgruppen bland svenska konsumenter Förra året exempelvis så ökade gruppen av märken sin marknadsandel i Sverige med 21 procent. Knaus är förstås en klassiker i sammanhanget liksom Tabbert. Även Wilks och Weinsberg är välbekanta namn. T@B är en relativt ny konceptvagn och Carado det senaste tillskottet bland Bergholms märken på husvagnsavdelningen.

Interiören i nya serien Grande Puccini liknar knappast något vi sett tidigare i en husvagn, mer lik en lounge på ett femstjärnigt hotell än något man campar i.

Interiören i nya serien Grande Puccini liknar knappast något vi sett tidigare i en husvagn, mer lik en lounge på ett femstjärnigt hotell än något man campar i.


Liknar ingen annan vagn

Mest spännande i nyhetsfloran bland dessa är den nya exklusiva modellen Grande Puccini från Tabbert, en modell som ersätter Paginini.

Denna vagn liknar ingenting vi sett tidigare, så svår att beskriva att vi nästan avstår. Men låt oss göra ett försök. Exteriört är Grande Puccini grafitgrå med ett futuristiskt akterparti.

Med de stora mörktonade glaspartierna påminner det lite om Hobby Premium, en modell som också tar ut svängarna designmässigt. Men det är när man vi kliver in i vagnen som vi slås av att det faktiskt går att göra husvagnar som bryter av och knappast liknar några andra.

Här möts mörkt och ljust i en kombination som inte förlåter kompromisser med mellantoner. Soffgruppen fram har en dov mörkbrun skinnklädsel.

Ovanför svävar högblanka vita luckor inramade av stommar i samma mörka ton som soffgruppen. Runt om dessa i ovankant lyser led-slingor vars ljus speglas i de ljusa luckorna. Som kronan på verket sitter en rund lampa i taket, eller snarare et lampkoncept som är svårt att beskriva. Och det är egentligen bara början för de som designat Grande Puccini har varit konsekventa i sitt nytänkande.

Här finns exempelvis en bänk, eller skänkliknande skåp med stor avställningsyta och förvaring under. Köksbänken är i svart granitfärg med infällda vred för spis och undertill finns en mörk träfärgad låda kombinerad med tre vita.

Allt i högblankt laminat. I serien Grande Puccini finns fyra modeller med 750 HTD som flaggskepp, en vagn med en totallängd på över tio meter och tjänstevikt på 1780 kilo.

Südwind fyller 50

Det är femtio år sedan den första Südwindvagnen lämnade fabriken på våren 1962. Ingen annan av Knaus husvagnsserier har haft så stor och lång framgångssaga. Och nu, ett halvt sekel senare, presenteras ännu en ny Südwindmodell.

Som en etablerad medlem i Knausfamiljen har den nya Südwind samma familjelook som redan är välkänd från de nya husbilarna. Nyutvecklade hybridlyktor på bakpartiet och ny grafik på sidoväggarna ger en omisskännlig identitet. Den omgjorda exteriören blir komplett med den nya aluminiumramen för optimal stabilitet.

Även interiören på Südwind har utvecklats. Köksutrymmet kan nu fås i en längd av mer än två meter. Kromdetaljer och en utdragbar kaffemaskin och detaljer som sticker ut.

En ny integrerad spis, lådor med mjukstängande skenor fullbordar utseende och funktionalitet. Den runda sittgruppen är nydesignad med ergonomiska sittdynor som ger bra stöd för ländryggen.

Med tillägget Exclusive får man en Südwindvagn med fler funktioner och Aldes värmesystem i modellerna 580 FDK, 580 UF, 690 UDF samt 790 UFK.

Det är dags att ge kultvagnen T@B ett nytt smeknamn. ”Silverkulan” passar inte till den vita lackeringen.

Det är dags att ge kultvagnen T@B ett nytt smeknamn. ”Silverkulan” passar inte till den vita lackeringen.


Wilks och Weinsberg

Syskonmärket Wilks är tio år äldre än Knaus Südwind och jubileumsmodellen heter Limited 60, en vagn med retrokänsla.

Serierna Vida och Sento har delvis också fått samma möbeldekor som Limited. Wilks gör i mångt mycket relativt små och smidiga resevagnar som ändå är hyfsat stora.

Husvagnarna från Weinsberg är en prispressare på marknaden. Åtta modeller finns 2013 och vid sidan om den nya versionen av 550 QDK, som vi testat i detta nummer, finns en ny mindre resevagn med beteckningen 440 FD.

I övrigt kan noteras att Hymers husvagnar numera också ingår i Bergholms ”stall”. Vagnar ur serierna Touring, Feeeling och Nova visas bland annat på mässan. Hymers nya Luksus line 545.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt