CampingSverige.se

5.7.09

Av: Maria Andersen Fotograf: Kroatiska Turistbyrån
Dela
 

Kroatien: Horvats smedja – en attraktion och påminnelse om svunnen tid

Om ni är intresserade av tradionellt hantverk, som ju försvunnit allt mer till förmån för moderna teknologier, kommer ni förmodligen få stor behållning av ett besök i Horvats smedja i orten Gornji Hrašcan, i Medimurje.

Klicka för större bild


Denna intressanta byggnad, som värnar om att smidetraditionen inte ska falla i glömska, är Ivan Horvats och dennes far Ivan Horvats forna arbetsplats. I framtiden kan det även komma att bli arbetsplats för dennes yngsta barnbarn Bruno som – fast han fortfarande går i grundskolan – redan behärskar många av sin farfars yrkeshemligheter. Traditionen är exceptionellt viktig för dessa smeder men kanske kommer yrket framöver utföras i lite annorlunda form.

Sedan den första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag, har smedjan nämligen bytt ut ett ändamål mot ett annat och återuppstått som museum och hantverksbod. Denna smedja, som gett levebröd åt generationer av hantverkare och deras familjer, är ett unikt, levande minnesmärke över det svåra smedyrket men också ett sätt att skydda detta hantverk från att falla i glömska.

Byggnaden – en autentisk smedja med uråldriga originalverktyg – är nu en intressant turistattraktion och för unga i Kroatien är den ett tillfälle att skapa sig en tydlig bild av hur folk en gång i tiden arbetade och levde. För den som är intresserad av detta nästan försvunna yrkes historia och vill se bland annat hur arbets- och kapplöpningshästar skos, hur nubb tillverkas och hur föremål pläteras, finns åtskilligt att lära sig i Horvats smedja. Det är smeden Ivan Horvat själv, som nu efter sin pensionering har förvandlats till en sann turistentreprenör.

Förutom de nyvunna intrycken kan ni få med er ytterligare något från smedjan. Här tillverkas handpräglade mynt med symbolen för Medimurska popevka (samling av folksånger) i Nedelišce, kyrkan Presvetog Trojstva i Nedelišce och tryckeriet samt kommunen Nedelišces vapensköld. Det är originella souvenirer hämtade från om denna regions historia och om smedyrket. Tack vare Horvats smedja har både yrket och tingen bevarats från glömska och blivit en turistattraktion. Det bör också nämnas att projektet Kovacnica Horvat (Horvats smedja) har kunnat realiseras med stöd av Kroatiska turistrådet, Turistföreningen i kommunen Nedelišce och kommunen Nedelišce.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt